
Poznaj przepis na tradycyjne kopytka z ziemniaków. W moim domu często podaję to danie z sosem pomidorowym i jajkiem sadzonym, dodatkowo posypane szczypiorkiem. U mnie to przepis wprost idealny na rodzinny obiad. Po za tym kopytka doskonale komponują się również z innymi sosami, jako dodatek do mięs, lub po prostu po wystudzeniu podsmażone ze skwarkami 😉 Kopytka możemy podawać na 1001 sposobów i nigdy się nie nudzą.
Z mojego przepisu możesz przygotować tradycyjne kopytka bez sosu pomidorowego, przepis podzieliłem na dwie części. Miłego gotowania!
Składniki na kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- 2 jajka
- sól i pieprz mielony
Składniki na sos pomidorowy:
- 200 g przecieru pomidorowego
- oregano suszone
- bazylia suszona
- łyżeczka cukru
- szczypiorek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz mielony
Przepis na tradycyjne kopytka
- Ziemniaki obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy wodą, przyprawiamy solą i gotujemy. Następnie odcedzamy, czekamy chwilę, aż odparują i dokładnie je rozgniatamy.
- Przestygnięte, ale nie zimne ziemniaki przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dwa jajka, dwie i pół szklanki mąki pszennej, roztopione masło oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną pozostałej mąki, tak aby uzyskać jednolitą masę, którą będziemy mogli pokroić nożem.
- Dzielimy ciasto na części. Z jednej części formujemy wałek, następnie kroimy nożem na małe kawałeczki — tak zwane kopytka. Tak samo postępujemy z każdą częścią ciasta.
- Kopytka wrzucamy partiami na wrzącą i osoloną wodę (najlepiej wrzucać każdy oddzielnie i gotować w partiach po 20 sztuk). Gotujemy przez około dwie minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.
- Wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową, natomiast, aby uniknąć sklejania się kopytek po ugotowaniu, możesz obtoczyć je delikatnie w wodzie z olejem.
- Na patelnię wlewamy przetarte wcześniej pomidory, doprawiamy bazylią, oregano, pieprzem i szczyptą soli. Całość chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Jeśli sos pomidorowy jest zbyt kwaśny, możesz doprawić go łyżeczką cukru.
- Jajka smażymy na oliwie, do momentu, aż się lekko zaczną ścinać.
- Kopytka polewamy sosem, wykładamy na nie jajko, na jajko dajemy odrobinę pieprzu świeżo mielonego, oraz całe danie dekorujemy drobno siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz również: Prawdziwe kluski śląskie