Tradycyjne kopytka

Tradycyjne kopytka z sosem pomidorowym
Tradycyjne kopytka z sosem pomidorowym

Poznaj przepis na tradycyjne kopytka z ziemniaków. W moim domu często podaję to danie z sosem pomidorowym i jajkiem sadzonym, dodatkowo posypane szczypiorkiem. U mnie to przepis wprost idealny na rodzinny obiad. Po za tym kopytka doskonale komponują się również z innymi sosami, jako dodatek do mięs, lub po prostu po wystudzeniu podsmażone ze skwarkami 😉 Kopytka możemy podawać na 1001 sposobów i nigdy się nie nudzą.

Z mojego przepisu możesz przygotować tradycyjne kopytka bez sosu pomidorowego, przepis podzieliłem na dwie części. Miłego gotowania!

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • sól i pieprz mielony

Składniki na sos pomidorowy:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • oregano suszone
  • bazylia suszona
  • łyżeczka cukru
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz mielony

Przepis na tradycyjne kopytka

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy wodą, przyprawiamy solą i gotujemy. Następnie odcedzamy, czekamy chwilę, aż odparują i dokładnie je rozgniatamy.
  2. Przestygnięte, ale nie zimne ziemniaki przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dwa jajka, dwie i pół szklanki mąki pszennej, roztopione masło oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną pozostałej mąki, tak aby uzyskać jednolitą masę, którą będziemy mogli pokroić nożem.
  3. Dzielimy ciasto na części. Z jednej części formujemy wałek, następnie kroimy nożem na małe kawałeczki — tak zwane kopytka. Tak samo postępujemy z każdą częścią ciasta.
  4. Kopytka wrzucamy partiami na wrzącą i osoloną wodę (najlepiej wrzucać każdy oddzielnie i gotować w partiach po 20 sztuk). Gotujemy przez około dwie minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.
  5. Wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową, natomiast, aby uniknąć sklejania się kopytek po ugotowaniu, możesz obtoczyć je delikatnie w wodzie z olejem.
  6. Na patelnię wlewamy przetarte wcześniej pomidory, doprawiamy bazylią, oregano, pieprzem i szczyptą soli. Całość chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Jeśli sos pomidorowy jest zbyt kwaśny, możesz doprawić go łyżeczką cukru.
  7. Jajka smażymy na oliwie, do momentu, aż się lekko zaczną ścinać.
  8. Kopytka polewamy sosem, wykładamy na nie jajko, na jajko dajemy odrobinę pieprzu świeżo mielonego, oraz całe danie dekorujemy drobno siekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Zobacz również: Prawdziwe kluski śląskie

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (55 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x