Na skróty
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim to pozornie nietypowy, ale bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu pomysł na obiad. Polędwiczka w cieście francuskim sprawdzi się doskonale zarówno na uroczystą kolację, rodzinny obiad, jak i lunch w dzień powszedni. Bez wątpienia to jedno z tych dań, które prezentuje się świetnie, bardzo dobrze smakuje i jest łatwe w przygotowaniu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników oraz 25 minut pieczenia w piekarniku. Główną rolę pełni w tym przepisie polędwiczka wieprzowa, ciasto francuskie oraz pieczarki.
Polędwiczka w cieście francuskim, czyli beef wellington
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pieczarkami jest wręcz iście królewskim daniem. Potrawa przyrządzana z polędwicy wieprzowej zawiniętej w ciasto francuskie wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Pochodzenie nazwy nie do końca jest jasne, jednak uważa się że danie zostało nazwane na cześć księcia Wellington. Polędwiczka w cieście francuskim pierwszy raz w Polsce pojawia się książce kucharskiej wydanej w 1910 roku autorstwa autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Mimo upływu ponad 100 lat, przepis na polędwiczkę w cieście francuskim nie stracił swojej daty ważności. Wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że świetnie komponuję się z obecną kuchnią 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis polędwiczka w cieście francuskim, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 200 g ciasta francuskiego
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka musztardy
- żółtko do posmarowania ciasta
Farsz
- 200 g pieczarek lub borowików
- mała cebula lub szalotka
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki suszonego tymianku
Przepis na polędwiczkę w cieście francuskim
- W pierwszej kolejności oczyszczamy polędwiczkę z błonek, następnie myjemy ją pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polędwiczkę doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano.
- Następnie na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy polędwiczkę z każdej ze stron po 2 – 3 minuty. Podsmażoną polędwiczkę przekładamy na talerz i nacieramy musztardą.
- W tej samej patelni na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki. Zawartość patelni smażmy kilka minut co jakiś czas mieszając i na sam koniec dodajemy tymianek. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 ℃, podczas nagrzewania piekarnika wykładamy przestudzony farsz z pieczarek (bez wody) wzdłuż, na środku ciasta, następnie kładziemy polędwiczkę i w miarę ciasno zawijamy ciasto zlepiając końce.
- Polędwiczkę w cieście francuskim przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie ciasto smarujemy żółtkiem i lekko nacinamy nożem wierzchnią warstwę ciasta.
- Polędwiczkę pieczemy przez około 25 minut, na wysokości nieco niżej niż połowa piekarnika. Następnie po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i chwilę czekamy na przestygnięcie. Smacznego!
Polędwiczka w cieście francuskim świetnie sprawdzi się do kaszy, ziemniaczków puree lub ryżu.
Zobacz również: Polędwiczki wieprzowe z cebulą