Polędwiczka w cieście francuskim

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim to pozornie nietypowy, ale bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu pomysł na obiad. Polędwiczka w cieście francuskim sprawdzi się doskonale zarówno na uroczystą kolację, rodzinny obiad, jak i lunch w dzień powszedni. Bez wątpienia to jedno z tych dań, które prezentuje się świetnie, bardzo dobrze smakuje i jest łatwe w przygotowaniu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników oraz 25 minut pieczenia w piekarniku. Główną rolę pełni w tym przepisie polędwiczka wieprzowa, ciasto francuskie oraz pieczarki.

Polędwiczka w cieście francuskim, czyli beef wellington

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pieczarkami jest wręcz iście królewskim daniem. Potrawa przyrządzana z polędwicy wieprzowej zawiniętej w ciasto francuskie wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Pochodzenie nazwy nie do końca jest jasne, jednak uważa się że danie zostało nazwane na cześć księcia Wellington. Polędwiczka w cieście francuskim pierwszy raz w Polsce pojawia się książce kucharskiej wydanej w 1910 roku autorstwa autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Mimo upływu ponad 100 lat, przepis na polędwiczkę w cieście francuskim nie stracił swojej daty ważności. Wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że świetnie komponuję się z obecną kuchnią 😊

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis polędwiczka w cieście francuskim, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g ciasta francuskiego
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy
  • żółtko do posmarowania ciasta

Farsz

Reklamy Ads By Google

  • 200 g pieczarek lub borowików
  • mała cebula lub szalotka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na polędwiczkę w cieście francuskim

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy polędwiczkę z błonek, następnie myjemy ją pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polędwiczkę doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano.
  2. Następnie na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy polędwiczkę z każdej ze stron po 2 – 3 minuty. Podsmażoną polędwiczkę przekładamy na talerz i nacieramy musztardą.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W tej samej patelni na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki. Zawartość patelni smażmy kilka minut co jakiś czas mieszając i na sam koniec dodajemy tymianek. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 200 ℃, podczas nagrzewania piekarnika wykładamy przestudzony farsz z pieczarek (bez wody) wzdłuż, na środku ciasta, następnie kładziemy polędwiczkę i w miarę ciasno zawijamy ciasto zlepiając końce.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Polędwiczkę w cieście francuskim przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie ciasto smarujemy żółtkiem i lekko nacinamy nożem wierzchnią warstwę ciasta.
  8. Polędwiczkę pieczemy przez około 25 minut, na wysokości nieco niżej niż połowa piekarnika. Następnie po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i chwilę czekamy na przestygnięcie. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Polędwiczka w cieście francuskim świetnie sprawdzi się do kaszy, ziemniaczków puree lub ryżu.

Zobacz również: Polędwiczki wieprzowe z cebulą

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)