Polędwiczka w cieście francuskim

Polędwiczka w cieście francuskim | Przepis na polędwiczkę w cieście francuskim
Polędwiczka w cieście francuskim | Przepis na polędwiczkę w cieście francuskim

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim to pozornie nietypowy, ale bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu pomysł na obiad. Polędwiczka w cieście francuskim sprawdzi się doskonale zarówno na uroczystą kolację, rodzinny obiad, jak i lunch w dzień powszedni. Bez wątpienia to jedno z tych dań, które prezentuje się świetnie, bardzo dobrze smakuje i jest łatwe w przygotowaniu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników oraz 25 minut pieczenia w piekarniku. Główną rolę pełni w tym przepisie polędwiczka wieprzowa, ciasto francuskie oraz pieczarki.

Polędwiczka w cieście francuskim, czyli beef wellington

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pieczarkami jest wręcz iście królewskim daniem. Potrawa przyrządzana z polędwicy wieprzowej zawiniętej w ciasto francuskie wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Pochodzenie nazwy nie do końca jest jasne, jednak uważa się że danie zostało nazwane na cześć księcia Wellington. Polędwiczka w cieście francuskim pierwszy raz w Polsce pojawia się książce kucharskiej wydanej w 1910 roku autorstwa autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Mimo upływu ponad 100 lat, przepis na polędwiczkę w cieście francuskim nie stracił swojej daty ważności. Wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że świetnie komponuję się z obecną kuchnią 😊

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g ciasta francuskiego
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy
  • żółtko do posmarowania ciasta

Farsz

  • 200 g pieczarek lub borowików
  • mała cebula lub szalotka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki suszonego tymianku

Przepis na polędwiczkę w cieście francuskim

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy polędwiczkę z błonek, następnie myjemy ją pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polędwiczkę doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano.
  2. Następnie na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy polędwiczkę z każdej ze stron po 2 – 3 minuty. Podsmażoną polędwiczkę przekładamy na talerz i nacieramy musztardą.
  3. W tej samej patelni na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki. Zawartość patelni smażmy kilka minut co jakiś czas mieszając i na sam koniec dodajemy tymianek. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 200 ℃, podczas nagrzewania piekarnika wykładamy przestudzony farsz z pieczarek (bez wody) wzdłuż, na środku ciasta, następnie kładziemy polędwiczkę i w miarę ciasno zawijamy ciasto zlepiając końce.
  5. Polędwiczkę w cieście francuskim przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie ciasto smarujemy żółtkiem i lekko nacinamy nożem wierzchnią warstwę ciasta.
  6. Polędwiczkę pieczemy przez około 25 minut, na wysokości nieco niżej niż połowa piekarnika. Następnie po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i chwilę czekamy na przestygnięcie. Smacznego!

Polędwiczka w cieście francuskim świetnie sprawdzi się do kaszy, ziemniaczków puree lub ryżu.

Zobacz również: Polędwiczki wieprzowe z cebulą

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (17 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?