Kotlety de volaille

Przepis na klasyczny Kotlet de volaille
Przepis na klasyczny Kotlet de volaille

Klasyczne kotlety de volaille to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Przyrządzałem de volaille już setki razy i za każdym razem utwierdzam się w przekonaniu, że nie mają sobie równych. Filet z kurczaka, otulony chrupiącą panierką, do tego nadziewany aromatycznym masłem ziołowym — z czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Te zawijane roladki, smażone w panierce naprawdę nie mają sobie równych.

Moja receptura, to tradycyjny przepis na klasyczne kotlety de volaille. Roladki z filetów z kurczaka zawinięte i opanierowane bułką tartą, skrywające w sobie roztopione masło ziołowe. W sam raz doskonałe na idealny pomysł na obiad.

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 80 g masła
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przepis na kotlety de volaille

  1. W pierwszej kolejności dzielimy filety z kurczaka na 4 kotlety, każdy kawałek rozbijamy przez folię spożywczą na cienkie plastry. Następnie siekamy natkę pietruszki i szczypiorek do jednej miseczki.
  2. Kotlety oprószamy solą i pieprzem, następnie na każdy kawałek mięsa kładziemy prostokąt masła obtoczony w posiekanej natce pietruszki i szczypiorku oraz ząbku czosnku przeciśniętym przez praskę. Każdy kotlet de volaille zawijamy jak roladki szczelnie podwijając końce.
  3. Każdy kotlet z osobna obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Panierowanie powtarzamy ponownie obtaczając kotlet w jajku, następnie w bułce tartej.
  4. Opanierowanego kotleta kładziemy na rozgrzany olej i smażmy przez 8 —10 minut pojedynczo, aby temperatura tłuszczu nie obniżyła się za bardzo. Kotlet de volaille obracamy kilka razy, aby równomiernie się usmażył. Następnie po smażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!

Klasyczne kotlety de volaille możemy podawać zaraz po usmażeniu z ziemniakami oraz surówką lub gotowanymi na parze warzywami.

Zobacz również: Najlepsze kotlety schabowe

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (32 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?