
Na skróty
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to połączenie włoskich smaków z delikatnym mięsem z indyka otulonego pysznym sosem pomidorowym. Takie połącznie smaków sprawi, że poczujesz się niczym w prawdziwej restauracji, a Twój stół zapełni się smakiem, aromatem i kolorami włoskiej kuchni! Mój przepis na makaron z pulpetami nie jest typowym spaghetti z klopsikami po włosku, chociaż wygląda bardzo podobnie. Tutaj warto zaznaczyć że, klopsy się smaży przed dodaniem do sosu, a pulpety wrzuca się od razu po wyrobieniu do gorącego sosu w którym będą się gotować.
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Soczyste, mięsne pulpeciki, otulone aksamitnym, aromatycznym sosem pomidorowym, doskonale komponują się z makaronem ugotowanym al dente. Kulki z mięsa mielonego z makaronem są bardzo łatwe do przygotowania. Mój przepis przeprowadzi Cię krok po kroku jak wykonać to danie, a efekt z pewnością zaskoczy Twoich bliskich.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
Pulpeciki
- 800 g mięsa mielonego z indyka
- bułka kajzerka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżki bułki tartej
- makaron spaghetti lub inny ulubiony
Przyprawy do pulpecików:
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki
Składniki na sos pomidorowy
- 750 g pasty pomidorowej
- natka pietruszki
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz czarny do smaku
- pół łyżeczki bazylii suszonej
Przepis na makaron z pulpecikami
- W pierwszej kolejności kroimy bułkę (bułka może być czerstwa) w kostkę, następnie namaczamy w mleku i odstawiamy na 5 minut.
- Następnie w dużej misce mieszamy mięso mielone z musztardą miodową, przyprawami i odciśniętą bułką moczoną w mleku. Następnie na chwilę mięso odstawiamy do lodówki.
- Rozgrzewamy dużą patelnię lub garnek z grubym dnem, dodajemy dwie łyżeczki masła i podsmażamy posiekaną cebulkę na złocisty kolor. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek oraz passatę. Sos doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
- Następnie do mięsa dodajemy namoczoną bułkę i dokładnie wszystko wyrabiamy, formujemy malutkie kulki — pulpeciki i po wyrobieniu wkładamy je prosto do sosu, jeden po drugim. (jeśli kulki źle się formują, tzn masa jest zbyt rzadka możesz dodać odrobinę bułki tartej i dokładnie wymieszać)
- Sos z pulpecikami delikatnie mieszamy, tak aby się nie przypalił i aby nie zepsuć pulpecików. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Smacznego!
Makaron z pulpecikami możemy poddawać na dwa sposoby. Pierwszy to wyłożyć makaron na talerz i polać sosem z pulpecikami. Drugi, to przed nałożeniem, wymieszać cały makaron z odrobiną sosu, dzięki czemu makaron nabierze czerwonego koloru i lepszego smaku.
Zobacz również: Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem
Komentarze