Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Przepis na makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Przepis na makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to połączenie włoskich smaków z delikatnym mięsem z indyka otulonego pysznym sosem pomidorowym. Takie połącznie smaków sprawi, że poczujesz się niczym w prawdziwej restauracji, a Twój stół zapełni się smakiem, aromatem i kolorami włoskiej kuchni! Mój przepis na makaron z pulpetami nie jest typowym spaghetti z klopsikami po włosku, chociaż wygląda bardzo podobnie. Tutaj warto zaznaczyć że, klopsy się smaży przed dodaniem do sosu, a pulpety wrzuca się od razu po wyrobieniu do gorącego sosu w którym będą się gotować.

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Soczyste, mięsne pulpeciki, otulone aksamitnym, aromatycznym sosem pomidorowym, doskonale komponują się z makaronem ugotowanym al dente. Kulki z mięsa mielonego z makaronem są bardzo łatwe do przygotowania. Mój przepis przeprowadzi Cię krok po kroku jak wykonać to danie, a efekt z pewnością zaskoczy Twoich bliskich.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki:

Pulpeciki

  • 800 g mięsa mielonego z indyka
  • bułka kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • makaron spaghetti lub inny ulubiony

Przyprawy do pulpecików:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/5 łyżeczki ostrej papryki

Składniki na sos pomidorowy

  • 750 g pasty pomidorowej
  • natka pietruszki
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • pół łyżeczki bazylii suszonej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Przepis na makaron z pulpecikami

  1. W pierwszej kolejności kroimy bułkę (bułka może być czerstwa) w kostkę, następnie namaczamy w mleku i odstawiamy na 5 minut.
  2. Następnie w dużej misce mieszamy mięso mielone z musztardą miodową, przyprawami i odciśniętą bułką moczoną w mleku. Następnie na chwilę mięso odstawiamy do lodówki.
  3. Rozgrzewamy dużą patelnię lub garnek z grubym dnem, dodajemy dwie łyżeczki masła i podsmażamy posiekaną cebulkę na złocisty kolor. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek oraz passatę. Sos doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Następnie do mięsa dodajemy namoczoną bułkę i dokładnie wszystko wyrabiamy, formujemy malutkie kulki — pulpeciki i po wyrobieniu wkładamy je prosto do sosu, jeden po drugim. (jeśli kulki źle się formują, tzn masa jest zbyt rzadka możesz dodać odrobinę bułki tartej i dokładnie wymieszać)
  5. Sos z pulpecikami delikatnie mieszamy, tak aby się nie przypalił i aby nie zepsuć pulpecików. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Smacznego!

Makaron z pulpecikami możemy poddawać na dwa sposoby. Pierwszy to wyłożyć makaron na talerz i polać sosem z pulpecikami. Drugi, to przed nałożeniem, wymieszać cały makaron z odrobiną sosu, dzięki czemu makaron nabierze czerwonego koloru i lepszego smaku.

Zobacz również: Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments