Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to połączenie włoskich smaków z delikatnym mięsem z indyka otulonego pysznym sosem pomidorowym. Takie połącznie smaków sprawi, że poczujesz się niczym w prawdziwej restauracji, a Twój stół zapełni się smakiem, aromatem i kolorami włoskiej kuchni! Mój przepis na makaron z pulpetami nie jest typowym spaghetti z klopsikami po włosku, chociaż wygląda bardzo podobnie. Tutaj warto zaznaczyć że, klopsy się smaży przed dodaniem do sosu, a pulpety wrzuca się od razu po wyrobieniu do gorącego sosu w którym będą się gotować.

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Soczyste, mięsne pulpeciki, otulone aksamitnym, aromatycznym sosem pomidorowym, doskonale komponują się z makaronem ugotowanym al dente. Kulki z mięsa mielonego z makaronem są bardzo łatwe do przygotowania. Mój przepis przeprowadzi Cię krok po kroku jak wykonać to danie, a efekt z pewnością zaskoczy Twoich bliskich.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki:

Pulpeciki

Reklamy Ads By Google

  • 800 g mięsa mielonego z indyka
  • bułka kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • makaron spaghetti lub inny ulubiony

Przyprawy do pulpecików:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/5 łyżeczki ostrej papryki

Składniki na sos pomidorowy

Reklamy Ads By Google

  • 750 g pasty pomidorowej
  • natka pietruszki
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • pół łyżeczki bazylii suszonej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Przepis na makaron z pulpecikami

  1. W pierwszej kolejności kroimy bułkę (bułka może być czerstwa) w kostkę, następnie namaczamy w mleku i odstawiamy na 5 minut.
  2. Następnie w dużej misce mieszamy mięso mielone z musztardą miodową, przyprawami i odciśniętą bułką moczoną w mleku. Następnie na chwilę mięso odstawiamy do lodówki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Rozgrzewamy dużą patelnię lub garnek z grubym dnem, dodajemy dwie łyżeczki masła i podsmażamy posiekaną cebulkę na złocisty kolor. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek oraz passatę. Sos doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
  5. Następnie do mięsa dodajemy namoczoną bułkę i dokładnie wszystko wyrabiamy, formujemy malutkie kulki — pulpeciki i po wyrobieniu wkładamy je prosto do sosu, jeden po drugim. (jeśli kulki źle się formują, tzn masa jest zbyt rzadka możesz dodać odrobinę bułki tartej i dokładnie wymieszać)
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Sos z pulpecikami delikatnie mieszamy, tak aby się nie przypalił i aby nie zepsuć pulpecików. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Makaron z pulpecikami możemy poddawać na dwa sposoby. Pierwszy to wyłożyć makaron na talerz i polać sosem z pulpecikami. Drugi, to przed nałożeniem, wymieszać cały makaron z odrobiną sosu, dzięki czemu makaron nabierze czerwonego koloru i lepszego smaku.

Zobacz również: Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)