Krewetki w kremowym sosie

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Krewetki w sosie, jako wykwintne owoce morza zwykle można zamówić w najlepszych restauracjach. Teraz możesz cieszyć się wyśmienitym smakiem tego pysznego dania w swoim domu. Krewetki w kremowym sosie, marynowane w czosnku, podsmażane na maśle to klasyka doskonała na przekąskę, ale również idealna na udaną kolację. Wystarczy krótka, 20 minutowa marynata, aby delikatne krewetki wchłonęły aromatyczny czosnek. Tylko kilka prostych składników, aby wykonanie przepisu było jak najłatwiejsze. Smażenie, białe wino i kolacja gotowa! Krewetki to bez wątpienia idealny składnik na szybki, ale bardzo efektowny posiłek.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis krewetki w kremowym sosie, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g krewetek
  • 200 ml gęstej śmietanki
  • 100 g parmezanu
  • 1/4 szklanki białego wina
  • pół szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • sól i pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Krewetki do przygotowania potrawy powinny być rozmrożone, jeśli używasz mrożonych lub oczyszczone z wnętrzności i pancerza w przypadku niemrożonych krewetek zakupionych na stoisku z owocami morza.

Reklamy Ads By Google

Przepis na krewetki w kremowym sosie

  1. W pierwszej kolejności do miseczki wkładamy krewetki, dodajemy drobno siekany ząbek czosnku, łyżkę oliwy, szczyptę pieprzu czarnego i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie pozostawiamy do zamarynowania na około 20 minut.
  2. Roztapiamy łyżkę masła na dużej patelni, doprawiamy marynowane krewetki solą i mieszamy. Następnie wykładamy na rozgrzaną patelnię krewetki i smażymy na szybkim ogniu przez około 1 minutę z każdej strony.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Usmażone krewetki razem z czosnkiem przekładamy do czystej miseczki. Następnie na tej samej patelni dodajemy łyżkę masła i podsmażamy na złoty kolor kolejny drobno posiekany ząbek czosnku.
  5. Dodajemy białe wino i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie wyparuję zapach wina. Następnie dodajemy bulion, gotujemy i mieszamy około 2 minuty do momentu redukcji konsystencji.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy i redukujemy sos.
  8. Dodajemy usmażone krewetki, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem do smaku. Następnie, aby dodać odrobinę wyrazistości dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Krewetki w kremowym sosie możesz podawać z ryżem albo makaronem. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielna przekąska!

Zobacz również: Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.8

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)