Na skróty
Krewetki w sosie, jako wykwintne owoce morza zwykle można zamówić w najlepszych restauracjach. Teraz możesz cieszyć się wyśmienitym smakiem tego pysznego dania w swoim domu. Krewetki w kremowym sosie, marynowane w czosnku, podsmażane na maśle to klasyka doskonała na przekąskę, ale również idealna na udaną kolację. Wystarczy krótka, 20 minutowa marynata, aby delikatne krewetki wchłonęły aromatyczny czosnek. Tylko kilka prostych składników, aby wykonanie przepisu było jak najłatwiejsze. Smażenie, białe wino i kolacja gotowa! Krewetki to bez wątpienia idealny składnik na szybki, ale bardzo efektowny posiłek.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis krewetki w kremowym sosie, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g krewetek
- 200 ml gęstej śmietanki
- 100 g parmezanu
- 1/4 szklanki białego wina
- pół szklanki bulionu
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- sól i pieprz czarny
- natka pietruszki
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
Krewetki do przygotowania potrawy powinny być rozmrożone, jeśli używasz mrożonych lub oczyszczone z wnętrzności i pancerza w przypadku niemrożonych krewetek zakupionych na stoisku z owocami morza.
Przepis na krewetki w kremowym sosie
- W pierwszej kolejności do miseczki wkładamy krewetki, dodajemy drobno siekany ząbek czosnku, łyżkę oliwy, szczyptę pieprzu czarnego i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie pozostawiamy do zamarynowania na około 20 minut.
- Roztapiamy łyżkę masła na dużej patelni, doprawiamy marynowane krewetki solą i mieszamy. Następnie wykładamy na rozgrzaną patelnię krewetki i smażymy na szybkim ogniu przez około 1 minutę z każdej strony.
- Usmażone krewetki razem z czosnkiem przekładamy do czystej miseczki. Następnie na tej samej patelni dodajemy łyżkę masła i podsmażamy na złoty kolor kolejny drobno posiekany ząbek czosnku.
- Dodajemy białe wino i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie wyparuję zapach wina. Następnie dodajemy bulion, gotujemy i mieszamy około 2 minuty do momentu redukcji konsystencji.
- Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy i redukujemy sos.
- Dodajemy usmażone krewetki, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem do smaku. Następnie, aby dodać odrobinę wyrazistości dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Krewetki w kremowym sosie możesz podawać z ryżem albo makaronem. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielna przekąska!
Zobacz również: Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Oceń ten przepis!