Na skróty
Krewetki kojarzą się z daniami wykwintnymi, toteż wiele osób sądzi, że ich przygotowanie jest naprawdę trudne. Nic dziwnego, bo te owoce morza zwykle można zamówić w najlepszych restauracjach. Tymczasem by cieszyć się tym charakterystycznym smakiem, wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy znaleźć odpowiednią recepturę. Jednym z prostych i pysznych przepisów jest ten na makaron z krewetkami i pomidorami koktajlowymi.
Makaron z krewetkami, niewiele składników – pyszne danie
Przygotowanie makaronu z krewetkami nie jest ani kosztowne, ani też nie wymaga zaopatrzenia się w wiele składników. Przepis opiera się właściwie na samym makaronie, krewetkach, pomidorkach koktajlowych i przyprawach, czyli składnikach, które można dostać w każdym supermarkecie. Nie trzeba też dysponować dużą ilością czasu, by przygotować to danie. Jedno jest jednak pewne – połączenie krewetek z makaronem i pomidorkami koktajlowymi sprawia, że całość prezentuje się świetnie, a w dodatku podbije podniebienie praktycznie każdego miłośnika owoców morza.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 30 krewetek
- 200 g makaronu spaghetti
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml białego wina
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła ekstra
- natki pietruszki
Przepis na makaron z krewetkami
- Krewetki rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zostawiamy na później pół szklanki wody z makaronu.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i lekko go podsmażamy. Dodajemy masło i krewetki, solimy. Zwiększamy ogień i smażymy przez około 20 sekund z każdej strony. Dodajemy wino. Następnie dodajemy natkę pietruszki i połówki pomidorków koktajlowych. Smażymy na większym ogniu przez około minutę, co chwilę mieszając, aż pomidorki zmiękną.
- Na patelnię dodajemy ugotowany makaron wraz z pozostałą wodą. Smażymy na większym ogniu, 2 — 3 razy mieszamy (ewentualnie możemy podrzucić makaronem do góry i trochę go napowietrzyć)
- Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Zobacz również: Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami