Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Krewetki kojarzą się z daniami wykwintnymi, toteż wiele osób sądzi, że ich przygotowanie jest naprawdę trudne. Nic dziwnego, bo te owoce morza zwykle można zamówić w najlepszych restauracjach. Tymczasem by cieszyć się tym charakterystycznym smakiem, wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy znaleźć odpowiednią recepturę. Jednym z prostych i pysznych przepisów jest ten na makaron z krewetkami i pomidorami koktajlowymi.

Makaron z krewetkami, niewiele składników – pyszne danie

Przygotowanie makaronu z krewetkami nie jest ani kosztowne, ani też nie wymaga zaopatrzenia się w wiele składników. Przepis opiera się właściwie na samym makaronie, krewetkach, pomidorkach koktajlowych i przyprawach, czyli składnikach, które można dostać w każdym supermarkecie. Nie trzeba też dysponować dużą ilością czasu, by przygotować to danie. Jedno jest jednak pewne – połączenie krewetek z makaronem i pomidorkami koktajlowymi sprawia, że całość prezentuje się świetnie, a w dodatku podbije podniebienie praktycznie każdego miłośnika owoców morza.

Składniki:

  • około 30 krewetek
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 ml białego wina
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła ekstra
  • natki pietruszki

Jak przygotować makaron z krewetkami?

  1. Krewetki rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zostawiamy na później pół szklanki wody z makaronu.
  2. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i lekko go podsmażamy. Dodajemy masło i krewetki, solimy. Zwiększamy ogień i smażymy przez około 20 sekund z każdej strony. Dodajemy wino. Następnie dodajemy natkę pietruszki i połówki pomidorków koktajlowych. Smażymy na większym ogniu przez około minutę, co chwilę mieszając, aż pomidorki zmiękną.
  3. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron wraz z pozostałą wodą. Smażymy na większym ogniu, 2 — 3 razy mieszamy (ewentualnie możemy podrzucić makaronem do góry i trochę go napowietrzyć)
  4. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Zobacz również: Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (19 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x