Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Krewetki kojarzą się z daniami wykwintnymi, toteż wiele osób sądzi, że ich przygotowanie jest naprawdę trudne. Nic dziwnego, bo te owoce morza zwykle można zamówić w najlepszych restauracjach. Tymczasem by cieszyć się tym charakterystycznym smakiem, wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy znaleźć odpowiednią recepturę. Jednym z prostych i pysznych przepisów jest ten na makaron z krewetkami i pomidorami koktajlowymi.

Reklamy Ads By Google

Makaron z krewetkami, niewiele składników – pyszne danie

Przygotowanie makaronu z krewetkami nie jest ani kosztowne, ani też nie wymaga zaopatrzenia się w wiele składników. Przepis opiera się właściwie na samym makaronie, krewetkach, pomidorkach koktajlowych i przyprawach, czyli składnikach, które można dostać w każdym supermarkecie. Nie trzeba też dysponować dużą ilością czasu, by przygotować to danie. Jedno jest jednak pewne – połączenie krewetek z makaronem i pomidorkami koktajlowymi sprawia, że całość prezentuje się świetnie, a w dodatku podbije podniebienie praktycznie każdego miłośnika owoców morza.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 30 krewetek
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 ml białego wina
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła ekstra
  • natki pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na makaron z krewetkami

  1. Krewetki rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zostawiamy na później pół szklanki wody z makaronu.
  2. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i lekko go podsmażamy. Dodajemy masło i krewetki, solimy. Zwiększamy ogień i smażymy przez około 20 sekund z każdej strony. Dodajemy wino. Następnie dodajemy natkę pietruszki i połówki pomidorków koktajlowych. Smażymy na większym ogniu przez około minutę, co chwilę mieszając, aż pomidorki zmiękną.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron wraz z pozostałą wodą. Smażymy na większym ogniu, 2 — 3 razy mieszamy (ewentualnie możemy podrzucić makaronem do góry i trochę go napowietrzyć)
  5. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments