Na skróty
Marchewka glazurowana miodem to wyjątkowo łatwe i bardzo smaczne połączenie walorów smakowych marchewki z właściwościami miodu. Wystarczy dosłownie 4 składniki, aby móc przygotować tak pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu.
Glazurowana marchewka doskonale sprawdzi się jako przystawka, przekąska albo dodatek do dania mięsnego. Bardzo polubią ją dzieci, oraz inni domownicy, dzięki temu możesz zastąpić surówkę lub inne warzywa. Jeśli postawisz półmisek marchewek glazurowanych miodem na domowej imprezie to z dużym prawdopodobieństwem bardzo pozytywnie zaskoczysz gości oryginalnością i niecodziennym przepisem na przystawkę.
Marchewka posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. W połączeniu z miodem i tymiankiem stanowi cenne źródło witamin i minerałów.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis marchewka glazurowana miodem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 400 g marchewek
- 30 g masła ekstra
- 3 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżeczka tymianku
Marchewka glazurowana – przygotowanie
- W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy miód (konsystencja miodu nie ma znaczenia) oraz trochę listków tymianku. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
- Następnie do rondelka wrzucamy całe, obrane marchewki i wlewamy około 1/3 szklanki wody. Doprowadzamy do zagotowania.
- Gotujemy na średnim ogniu, 10 minut pod częściowym przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy marchewki zmiękną, a cała woda odparuję na warzywach zostanie warstwa miodowej smacznej glazury. Smacznego!
Marchewka glazurowana miodem doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, z powodzeniem zastępując surówkę.
Zobacz również: Marchewka z groszkiem