Marchewka glazurowana miodem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Marchewka glazurowana miodem to wyjątkowo łatwe i bardzo smaczne połączenie walorów smakowych marchewki z właściwościami miodu. Wystarczy dosłownie 4 składniki, aby móc przygotować tak pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Glazurowana marchewka doskonale sprawdzi się jako przystawka, przekąska albo dodatek do dania mięsnego. Bardzo polubią ją dzieci, oraz inni domownicy, dzięki temu możesz zastąpić surówkę lub inne warzywa. Jeśli postawisz półmisek marchewek glazurowanych miodem na domowej imprezie to z dużym prawdopodobieństwem bardzo pozytywnie zaskoczysz gości oryginalnością i niecodziennym przepisem na przystawkę.

Reklamy Ads By Google

Marchewka posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. W połączeniu z miodem i tymiankiem stanowi cenne źródło witamin i minerałów.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis marchewka glazurowana miodem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 400 g marchewek
  • 30 g masła ekstra
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżeczka tymianku
Zobacz inne przepisy z: , , ,

Marchewka glazurowana – przygotowanie

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy miód (konsystencja miodu nie ma znaczenia) oraz trochę listków tymianku. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
  2. Następnie do rondelka wrzucamy całe, obrane marchewki i wlewamy około 1/3 szklanki wody. Doprowadzamy do zagotowania.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gotujemy na średnim ogniu, 10 minut pod częściowym przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
  5. Gdy marchewki zmiękną, a cała woda odparuję na warzywach zostanie warstwa miodowej smacznej glazury. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Marchewka glazurowana miodem doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, z powodzeniem zastępując surówkę.

Zobacz również: Marchewka z groszkiem

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments