Rolada z kremem truskawkowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Rolada z kremem truskawkowym to świetna propozycja letniego deseru na zimno. Kremowo truskawkowa masa zawinięta w pyszny jajeczny biszkopt umili każde upalne popołudnie. Rolada z kremem truskawkowym jest bardzo łatwa do przygotowania, dzięki czemu sprawdzi się doskonale jako zimny deser na szybko. Biszkopt wychodzi zawsze, nie jest potrzebny jak w przypadku tortów ekstra wyrośnięty. Wystarczy, aby był puszysty i lekki. Natomiast masa truskawkowa to połączenie śmietanki 30% z mascarpone i truskawkami. W sezonie na truskawki, rolada z kremem truskawkowym jest obowiązkowym deserem 😉

Przygotowując roladę z kremem truskawkowym używam słodkich odmian truskawek typu Polka lub Kent. Dzięki temu mogę dodać mniej cukru, a rolada wychodzi bardzo pyszna i przede wszystkim zdrowsza.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rolada z kremem truskawkowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru
  • 3 g proszku do pieczenia (3/4 łyżeczki)
  • masło

Masa truskawkowa

  • 100 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka cukru pudru
  • saszetka Śmietan-Fix
  • 3 łyżeczki żelatyny

Mus truskawkowy

Reklamy Ads By Google

  • 250 g truskawek
  • 6 łyżeczek cukru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
– forma do pieczenia o wymiarach 26 x 36 cm, papier do pieczenia, czysta ściereczka, blender do przygotowania musu truskawkowego, mikser.

Uwaga!
– wszystkie składniki na biszkopt powinny być z temperatury pokojowej.

Rolada z kremem truskawkowym – przepis

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180℃. Dużą formę do pieczenia smarujemy masłem, następnie przyklejamy papier do pieczenia, który również smarujemy masłem.
  2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy drobny cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 6 – 7 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas delikatnie mieszamy łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.
  5. Ciasto wylewamy na papier do pieczenia, tak aby zakrył równomiernie całą powierzchnię. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy przez około 10 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. W międzyczasie w garnku pokrojone w ćwiartki truskawki podgotowujemy z cukrem do momentu, aż truskawki się rozpadną, co jakiś czas mieszając. Truskawki rozgniatamy widelcem lub blenderem na gładką masę. Mus pozostawiamy do przestygnięcia.
  8. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszce na 5 minut do przestygnięcia. Następnie wyjmujemy go razem z papierem i przekładamy na czystą i suchą ściereczkę. Biszkopt zwijamy w roladę i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Kiedy biszkopt na roladę będzie już gotowy, przez około 1 minutę razem z cukrem pudrem ubijamy na szybkich obrotach miksera dobrze schłodzoną śmietankę. Następnie dodajemy Śmietan-Fix i ubijamy do powstania bitej śmietany.
  11. Dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy mus truskawkowy przygotowany wcześniej i ponownie miksujemy na najniższych obrotach.
  12. Reklamy Ads By Google
  13. W szklance z gorącą wodą rozpuszczamy żelatynę, mieszamy bardzo dokładnie aż całkiem się rozpuści. Następnie do szklanki dodajemy kilka łyżek masy i dokładnie mieszamy. Żelatynę z częścią masy dodajemy do kremu truskawkowego i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli masa truskawkowa jest zbyt rzadka, powinna chwilę postać w lodówce do częściowego stężenia.
  14. Rozwijamy roladę i smarujemy cały biszkopt kremem truskawkowym zachowując około 2 cm wolnego brzegu na samym końcu. Następnie zwijamy roladę i delikatnie okręcamy ją papierem do pieczenia i ściereczką. Rolada z kremem truskawkowym powinna poleżakować w lodówce minimum 2 godziny. Smacznego!
  15. Reklamy Ads By Google

Rolada z kremem truskawkowym, kiedy jest już gotowa może być posypana cukrem pudrem.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Mini ciasteczka tortowe

Jak przygotować żelatynę?

Wsyp 3 łyżeczki żelatyny do szklanki i zalej gorącą wodą (około 1/4 szklanki), mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Żelatyna będzie gotowa kiedy trochę przestygnie. Nie powinna parzyć w palec, którym warto sprawdzić czy nie jest za gorąca. Jeśli zrobi się zbyt gęsta, czyli zbyt zimna możesz wstawić ją na kilka minut do gorącej wody lub na kilkanaście sekund do mikrofali.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.76

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)