Pierniczki to jedna z bardziej charakterystycznych potraw jesienno-zimowych, są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Swoje właściwości zawdzięczają przyprawom korzennym, które są dodawane do ciasta. To właśnie dzięki nim pierniczki zawdzięczają swój charakterystyczny aromat i smak, który jest tak wyjątkowy i niepowtarzalny, że momentalnie przywołuję magię świąt. Zdecydowanie nie może ich zabraknąć na stole wigilijnym.
Na skróty
Z drugiej strony przygotowywanie pierniczków to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale również świetna zabawa dla całej rodziny. Wspólne szykowanie pierniczków świątecznych jest nie tylko przyjemną tradycją, ale również momentem zacieśnienia więzi z domownikami.
Mój przepis na pierniczki to przepyszna kompozycja przypraw korzennych połączonych z mąka i miodem. Ponadto pierniczki świąteczne możesz upiec już dwa tygodnie przed Świętami i z pewnością zachowają swoją świeżość i bardzo wyrazisty smak.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pierniczki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 700 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 150 g masła
- 250 g miodu
- 100 g cukru
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 jajka
- łyżka mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka sody
Przepis na pierniczki jest skomponowany z myślą o ich lukrowaniu, dlatego są mniej słodsze. Jeśli wolisz wersję bez lukru i chcesz, aby były bardziej słodkie dodaj dodatkowo 100 g cukru.
Przepis na pierniczki
- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier miód i przyprawy. Całość podgrzewamy do roztopienia i połączenia wszystkich składników. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy przestygniętą masę, następnie wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i całość dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno wyjść dość gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne.
- Następnie z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 — 5 mm, stolnicę i wałek podsypując mąką. Z przygotowanego ciasta wycinamy foremkami pierniczki świąteczne i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie.
- Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy przez około 10 — 12 minut na grzaniu góra — dół. Następnie po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia najlepiej na kratkę.
Gotowe pierniczki świąteczne możemy dowolnie udekorować lukrem lub innymi ozdobami. Najlepiej jest je przechowywać w szczelnym opakowaniu do maksymalnie około 3 tygodni.
Zobacz również: Domowa przyprawa do piernika
Jak zrobić lukier na pierniczki?
- około 1 szklanka cukru pudru
- lukier śmietankowy to 2 — 3 łyżki gęstej śmietany
- lukier cytrynowy to 1 — 2 łyżki soku z cytryny
- W pierwszej kolejności przesiewamy cukier puder przez sito do miski. Następnie dodajemy śmietanę lub sok z cytryny — w zależności czy lukier ma być śmietankowy czy cytrynowy.
- Całość dokładnie miksujemy mikserem na gładką masę. Ilość soku z cytryny lub śmietany dobieramy tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
- Gotowym lukrem dekorujemy całkowicie przestudzone pierniczki.