Pierniczki

Reklamy Ads By Google

Pierniczki to jedna z bardziej charakterystycznych potraw jesienno-zimowych, są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Swoje właściwości zawdzięczają przyprawom korzennym, które są dodawane do ciasta. To właśnie dzięki nim pierniczki zawdzięczają swój charakterystyczny aromat i smak, który jest tak wyjątkowy i niepowtarzalny, że momentalnie przywołuję magię świąt. Zdecydowanie nie może ich zabraknąć na stole wigilijnym.

Z drugiej strony przygotowywanie pierniczków to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale również świetna zabawa dla całej rodziny. Wspólne szykowanie pierniczków świątecznych jest nie tylko przyjemną tradycją, ale również momentem zacieśnienia więzi z domownikami.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis na pierniczki to przepyszna kompozycja przypraw korzennych połączonych z mąka i miodem. Ponadto pierniczki świąteczne możesz upiec już dwa tygodnie przed Świętami i z pewnością zachowają swoją świeżość i bardzo wyrazisty smak.

Przygotowanie pierniczków świątecznych, grubość ciasta
Przygotowanie pierniczków świątecznych, grubość ciasta

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pierniczki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 700 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 150 g masła
  • 250 g miodu
  • 100 g cukru
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka sody
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na pierniczki jest skomponowany z myślą o ich lukrowaniu, dlatego są mniej słodsze. Jeśli wolisz wersję bez lukru i chcesz, aby były bardziej słodkie dodaj dodatkowo 100 g cukru.

Przepis na pierniczki

  1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier miód i przyprawy. Całość podgrzewamy do roztopienia i połączenia wszystkich składników. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy przestygniętą masę, następnie wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i całość dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno wyjść dość gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 — 5 mm, stolnicę i wałek podsypując mąką. Z przygotowanego ciasta wycinamy foremkami pierniczki świąteczne i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy przez około 10 — 12 minut na grzaniu góra — dół. Następnie po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia najlepiej na kratkę.

Gotowe pierniczki świąteczne możemy dowolnie udekorować lukrem lub innymi ozdobami. Najlepiej jest je przechowywać w szczelnym opakowaniu do maksymalnie około 3 tygodni.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Domowa przyprawa do piernika

Jak zrobić najlepsze pierniczki świąteczne?
Jak zrobić najlepsze pierniczki świąteczne?

Jak zrobić lukier na pierniczki?

  • około 1 szklanka cukru pudru
  • Reklamy Ads By Google
  • lukier śmietankowy to 2 — 3 łyżki gęstej śmietany
  • lukier cytrynowy to 1 — 2 łyżki soku z cytryny
  • Reklamy Ads By Google
  1. W pierwszej kolejności przesiewamy cukier puder przez sito do miski. Następnie dodajemy śmietanę lub sok z cytryny — w zależności czy lukier ma być śmietankowy czy cytrynowy.
  2. Całość dokładnie miksujemy mikserem na gładką masę. Ilość soku z cytryny lub śmietany dobieramy tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gotowym lukrem dekorujemy całkowicie przestudzone pierniczki.
  5. Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments