Pierniczki

Przepis na najlepsze Pierniczki Świąteczne
Przepis na najlepsze Pierniczki Świąteczne

Pierniczki to jedna z bardziej charakterystycznych potraw jesienno-zimowych, są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Swoje właściwości zawdzięczają przyprawom korzennym, które są dodawane do ciasta. To właśnie dzięki nim pierniczki zawdzięczają swój charakterystyczny aromat i smak, który jest tak wyjątkowy i niepowtarzalny, że momentalnie przywołuję magię świąt. Zdecydowanie nie może ich zabraknąć na stole wigilijnym.

Z drugiej strony przygotowywanie pierniczków to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale również świetna zabawa dla całej rodziny. Wspólne szykowanie pierniczków świątecznych jest nie tylko przyjemną tradycją, ale również momentem zacieśnienia więzi z domownikami.

Mój przepis na pierniczki to przepyszna kompozycja przypraw korzennych połączonych z mąka i miodem. Ponadto pierniczki świąteczne możesz upiec już dwa tygodnie przed Świętami i z pewnością zachowają swoją świeżość i bardzo wyrazisty smak.

Składanki:

  • około 700 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 150 g masła
  • 250 g miodu
  • 100 g cukru
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka sody

Przepis na pierniczki jest skomponowany z myślą o ich lukrowaniu, dlatego są mniej słodsze. Jeśli wolisz wersję bez lukru i chcesz, aby były bardziej słodkie dodaj dodatkowo 100 g cukru.

Przepis na pierniczki

  1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier miód i przyprawy. Całość podgrzewamy do roztopienia i połączenia wszystkich składników. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy przestygniętą masę, następnie wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i całość dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno wyjść dość gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne.
  3. Następnie z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 — 5 mm, stolnicę i wałek podsypując mąką. Z przygotowanego ciasta wycinamy foremkami pierniczki świąteczne i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie.
  5. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy przez około 10 — 12 minut na grzaniu góra — dół. Następnie po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia najlepiej na kratkę.

Gotowe pierniczki świąteczne możemy dowolnie udekorować lukrem lub innymi ozdobami. Najlepiej jest je przechowywać w szczelnym opakowaniu do maksymalnie około 3 tygodni.

Zobacz również: Domowa przyprawa do piernika

Jak zrobić lukier na pierniczki?

  • około 1 szklanka cukru pudru
  • lukier śmietankowy to 2 — 3 łyżki gęstej śmietany
  • lukier cytrynowy to 1 — 2 łyżki soku z cytryny
  1. W pierwszej kolejności przesiewamy cukier puder przez sito do miski. Następnie dodajemy śmietanę lub sok z cytryny — w zależności czy lukier ma być śmietankowy czy cytrynowy.
  2. Całość dokładnie miksujemy mikserem na gładką masę. Ilość soku z cytryny lub śmietany dobieramy tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
  3. Gotowym lukrem dekorujemy całkowicie przestudzone pierniczki.
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (35 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?