Na skróty
Muffinki z truskawkami to idealne połączenie soczystych, słodkich truskawek z miękkim, puszystym ciastem tworzącym symfonię smaku, która rozpływa się w ustach. Truskawki, będące prawdziwym letnim przysmakiem, nadają muffinkom wyjątkową świeżość, a delikatny aromat wanilii podkreśla delikatność ciasta. Mój przepis na muffinki z truskawkami jest niezwykle prosty do wykonania, co czyni go idealnym rozwiązaniem na każdą okazję, czy to spotkanie z przyjaciółmi, piknik, czy po prostu podwieczorek w domowym zaciszu. To także świetny sposób, aby zaangażować dzieci w pieczenie, ponieważ mogą pomóc w mieszaniu składników i układaniu truskawek na wierzchu muffinek 🙂
Jakie truskawki wybrać do muffinek?
Przygotowując muffinki z truskawkami używam zazwyczaj słodkich odmian truskawek typu Polka lub Kent. Chociaż sięgam też czasami po truskawki Honeoye, która rośnie w moim balkonowym ogródku. Jednak jeśli masz inną odmianę truskawek pod ręką, również możesz ich użyć, praktycznie każda odmiana sprawdzi się świetnie. Należy jedynie pamiętać, że w przypadku użycia bardziej słodszych odmian, można użyć mniej cukru.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis muffinki z truskawkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru + 2 łyżeczki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła lub 125 ml oleju roślinnego
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 12 truskawek
Przepis na muffinki z truskawkami
- W pierwszej kolejności myjemy i dokładnie osuszamy truskawki. Następnie truskawki kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski i dodajemy dwie łyżeczki cukru. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 ℃.
- W misce łączymy wszystkie składniki suche i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy roztopione masło, mleko, jajka i dokładnie mieszamy mikserem lub rózgą. W międzyczasie przygotowujemy foremki silikonowe lub papilotki.
- Dodajemy składniki suche do mokrych i dokładnie mieszamy mikserem lub rózgą na jednolitą konsystencję. Następnie nakładamy równe porcje ciasta wypełniając foremki do połowy. Wierzch dekorujemy truskawkami.
- Muffinki z truskawkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. Następnie po upieczeniu i przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem Smacznego!
Zobacz również: Muffiny cytrynowe