Na skróty
Szybki deser bez pieczenia w 5 minut? Poznaj przepis na mini ciasteczka tortowe! Idealne na udane przyjęcie urodzinowe lub podwieczorek dla najbliższych. A nawet na słodką przekąskę po kryjomu 😂 Wykonanie ciasteczek jest bardzo łatwe i nie powinno sprawić Ci większych trudności. W przepisie użyłem łatwo dostępnych składników, które można dostać dosłownie w osiedlowym sklepiku.
Ciasteczka są do przygotowanie dosłownie w 5 minut, jednak właściwej konsystencji nabierają dopiero po odstaniu kilku godzin w lodówce. Użyte herbatniki muszą się odrobinę namięknąć, aby stworzyć idealną konsystencję tortową.
Gdzie tkwi sekret pysznych ciasteczek tortowych?
Oczywiście w kremowej masie, którą przygotowujemy z połączenia śmietanki i mascarpone. Mój przepis jest przygotowany na średnio słodkie ciasteczka, dlatego użyłem tylko dwóch łyżeczek cukru pudru. Jednak jeśli lubisz bardziej słodkie desery możesz podwoić ilość cukru i przygotować mini ciasteczka tortowe z czterech łyżek pudru. Gwarantuję, że niezależnie od ilości użytego cukru mini ciasteczka znikają proporcjonalnie szybko co czas potrzebny na ich przygotowanie 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis mini ciasteczka tortowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- Śmietan-Fix
- 200 g herbatników kakaowych
- dowolna posypka dekoracyjna
Co będzie potrzebne?
– duża miseczka, mikser, rękaw cukierniczy, tacka.
Przepis na mini ciasteczka tortowe
- W pierwszej kolejności przez około 1 minutę razem z cukrem pudrem ubijamy na szybkich obrotach miksera dobrze schłodzoną śmietankę. Następnie dodajemy Śmietan-Fix i ubijamy do powstania bitej śmietany.
- Dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na herbatniki ułożone na tacy.
- Następnie na pierwszą część masy wykładamy warstwę herbatników i ponownie wyciskamy na herbatniki część masy kremowej.
- Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników i ponownie wyciskamy ostatnią część masy kremowej. Będzie to wierzchnia warstwa naszych mini ciasteczek tortowych.
- Mini ciasteczka tortowe dekorujemy ulubioną posypką dekoracyjną i odstawiamy do lodówki na minimum 5 — 6 godzin. Przez ten czas herbatniki zmiękną tworząc razem z kremem idealnie mięciutkie mini torciki. Smacznego!
Zobacz również: Sernik na zimno z mandarynkami