Mini ciasteczka tortowe

Przepis na mini ciasteczka tortowe
Przepis na mini ciasteczka tortowe

Szybki deser bez pieczenia w 5 minut? Poznaj przepis na mini ciasteczka tortowe! Idealne na udane przyjęcie urodzinowe lub podwieczorek dla najbliższych. A nawet na słodką przekąskę po kryjomu 😂 Wykonanie ciasteczek jest bardzo łatwe i nie powinno sprawić Ci większych trudności. W przepisie użyłem łatwo dostępnych składników, które można dostać dosłownie w osiedlowym sklepiku.

Ciasteczka są do przygotowanie dosłownie w 5 minut, jednak właściwej konsystencji nabierają dopiero po odstaniu kilku godzin w lodówce. Użyte herbatniki muszą się odrobinę namięknąć, aby stworzyć idealną konsystencję tortową.

Gdzie tkwi sekret pysznych ciasteczek tortowych?

Oczywiście w kremowej masie, którą przygotowujemy z połączenia śmietanki i mascarpone. Mój przepis jest przygotowany na średnio słodkie ciasteczka, dlatego użyłem tylko dwóch łyżeczek cukru pudru. Jednak jeśli lubisz bardziej słodkie desery możesz podwoić ilość cukru i przygotować mini ciasteczka tortowe z czterech łyżek pudru. Gwarantuję, że niezależnie od ilości użytego cukru mini ciasteczka znikają proporcjonalnie szybko co czas potrzebny na ich przygotowanie 😉

Składniki:

Co będzie potrzebne?
– duża miseczka, mikser, rękaw cukierniczy, tacka.

Przepis na mini ciasteczka tortowe

  1. W pierwszej kolejności przez około 1 minutę razem z cukrem pudrem ubijamy na szybkich obrotach miksera dobrze schłodzoną śmietankę. Następnie dodajemy Śmietan-Fix i ubijamy do powstania bitej śmietany.
  2. Dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na herbatniki ułożone na tacy.
  3. Następnie na pierwszą część masy wykładamy warstwę herbatników i ponownie wyciskamy na herbatniki część masy kremowej.
  4. Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników i ponownie wyciskamy ostatnią część masy kremowej. Będzie to wierzchnia warstwa naszych mini ciasteczek tortowych.
  5. Mini ciasteczka tortowe dekorujemy ulubioną posypką dekoracyjną i odstawiamy do lodówki na minimum 5 — 6 godzin. Przez ten czas herbatniki zmiękną tworząc razem z kremem idealnie mięciutkie mini torciki. Smacznego!
Mini ciasteczka tortowe | Różowe goździki, dekoracja stołu
Mini ciasteczka tortowe | Różowe goździki, dekoracja stołu

Zobacz również: Sernik na zimno z mandarynkami

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (30 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x