Naleśniki

Przepis na najlepsze naleśniki
Przepis na najlepsze naleśniki

Poznaj mój przepis na najlepsze ciasto do naleśników. Naleśniki z mojego przepisu wychodzą delikatne oraz puszyste i zawsze smakują wyśmienicie. Przepis na naleśniki ułożyłem tylko z niezbędnych składników, aby był bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Mąka, mleko i odrobina masła oraz jajko w mojej kuchni znajdzie się zawsze, więc zawsze jestem gotowy do przygotowania pysznej porcji naleśników. Dodatkowa szczypta soli i pieprzu ma za zadanie podkręcić słodki smak — bez obaw, na pewno go nie zepsuję 😊

Zamiast zwykłego cukru, możesz użyć cukru waniliowego.

Składniki:

  • 1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • odrobinka pieprzu czarnego

Proporcję w przepisie są bardzo ważne, należy je bezwzględnie zachować. Dzięki czemu naleśniki z mojego przepisu zawsze wychodzą puszyste i sprężyste, oraz nigdy nie przywierają podczas smażenia.

Przepis na naleśniki

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajka, sól, cukier i pieprz. Całość miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję, dodajemy roztopione masło i ponownie chwilę miksujemy.
  2. Ciasto wylewamy chochelką na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy na dość szybkim ogniu (najlepsza patelnia, to taka specjalna do naleśników).
  3. Naleśniki przewracamy na drugą stronę gdy wierzch będzie ścięty, a spód ładnie zrumieniony. Jeśli istnieje taka potrzeba, podczas smażenia możesz dodawać odrobinę oleju.

Naleśniki możesz podawać z serem białym lub konfiturami z owoców. Ja uwielbiam tradycyjne z serem białym 😊 Smacznego!

Nadzienie z sera białego do naleśników

Ser biały rozdrabniamy widelcem i dodajemy 2 — 3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru i całość dokładnie mieszamy. W taki sposób powstaje najprostsze nadzienie do naleśników. Ja dodatkowo dorzucam łyżkę rodzynek do środka i dokładnie mieszam. Następnie każdego naleśnika smaruję nadzieniem po same brzegi i zawijam w rulonik. Takie naleśniki możesz podawać z bitą śmietaną, konfiturami lub różnymi kombinacjami owocowych sosów.

Zobacz również: Klasyczne pierogi z białym serem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (35 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?