
Na skróty
Poznaj mój przepis na najlepsze naleśniki na słodko, które zawsze wychodzą delikatne oraz puszyste, a do tego smakują wyśmienicie! Przepis na najlepsze ciasto do naleśników ułożyłem tylko z niezbędnych składników, aby był bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Mąka, mleko, odrobina masła oraz jajko – to podstawowe składniki, które zawsze można znaleźć w mojej kuchni, dzięki czemu zawsze jestem gotów do przygotowania smakowitej porcji naleśników. Dodatkowo, szczypta soli i pieprzu ma za zadanie subtelnie podkreślić słodycz ciasta – bez obaw, na pewno nie zepsuję smaku naleśników 😊
Jeżeli preferujesz, zamiast zwykłego cukru, możesz zastosować cukier waniliowy. Nie zapominaj jednak, że proporcje wskazane w przepisie są kluczowe i powinny być ściśle przestrzegane. Dzięki temu naleśniki zawsze wychodzą puszyste i elastyczne, a dodatkowo nigdy nie przywierają podczas smażenia.
Warto również zwrócić uwagę na nieoceniony proces “leżakowania” ciasta. Bezpośrednio po przygotowaniu, zalecam schować ciasto do lodówki na mniej więcej pół godziny. Pozwoli to na pełne połączenie składników, a w efekcie ciasto po usmażeniu będzie miało trwalszą strukturę.
Chcesz przygotować przepis na naleśniki w skupieniu, bez zbędnych rozpraszaczy? Użyj trybu gotowania, który zapewni Ci maksymalne skupienie na przepisie i pozwoli skupić w 100% na gotowaniu.
Składniki
- 1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- jajko
- łyżeczka cukru
- łyżka masła
- szczypta soli
- odrobinka pieprzu czarnego
Przepis na naleśniki
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajka, sól, cukier i pieprz. Całość miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję, dodajemy roztopione masło i ponownie chwilę miksujemy.
- Ciasto przed smażeniem wstawiamy na co najmniej na 30 minut do lodówki, dzięki czemu nabierze elastycznej konsystencji.
- Następnie wylewamy chochelką na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy na dość szybkim ogniu (najlepsza patelnia, to taka specjalna do naleśników).
- Naleśniki przewracamy na drugą stronę gdy wierzch będzie ścięty, a spód ładnie zrumieniony. Jeśli istnieje taka potrzeba, podczas smażenia możesz dodawać odrobinę oleju.
Naleśniki możesz podawać z serem białym lub konfiturami z owoców. Ja uwielbiam tradycyjne z serem białym 😊 Smacznego!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis na naleśniki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Nadzienie z sera białego do naleśników
Ser biały rozdrabniamy widelcem i dodajemy 2 — 3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru i całość dokładnie mieszamy. W taki sposób powstaje najprostsze nadzienie do naleśników. Ja dodatkowo dorzucam łyżkę rodzynek do środka i dokładnie mieszam. Następnie każdego naleśnika smaruję nadzieniem po same brzegi i zawijam w rulonik. Takie naleśniki możesz podawać z bitą śmietaną, konfiturami lub różnymi kombinacjami owocowych sosów.
Zobacz również: Klasyczne pierogi z białym serem
Komentarze