Naleśniki

Reklamy Ads By Google

Poznaj krótki przepis na naleśniki, które zawsze wychodzą delikatne oraz puszyste, a do tego smakują wyśmienicie! Przepis na najlepsze ciasto do naleśników ułożyłem tylko z niezbędnych składników, aby był bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu ❤😊

Mąka, mleko, odrobina masła oraz jajko – to podstawowe składniki, które zawsze można znaleźć w kuchni, dzięki czemu zawsze jestem gotów do przygotowania smakowitej porcji naleśników. Dodatkowo, szczypta soli i pieprzu ma za zadanie subtelnie podkreślić słodycz ciasta – bez obaw, na pewno nie zepsuję smaku naleśników 😊

Jeżeli wolisz, zamiast zwykłego cukru, możesz dodać cukier waniliowy. Nie zapominaj jednak, że proporcje wskazane w przepisie są kluczowe i powinny być ściśle przestrzegane! Dzięki temu naleśniki zawsze wychodzą puszyste i elastyczne, a dodatkowo nigdy nie przywierają podczas smażenia.

Reklamy Ads By Google

Jak przygotować najlepsze ciasto na naleśniki?

Warto również zwrócić uwagę na nieoceniony proces “leżakowania” ciasta. Bezpośrednio po przygotowaniu, zalecam schować ciasto do lodówki na mniej więcej pół godziny. Pozwoli to na dobre połączenie składników, a w efekcie ciasto po usmażeniu będzie bardziej elastyczne i nie będzie rwało się podczas smażenia.

Jak przygotować ciasto na naleśniki?
Jak przygotować ciasto na naleśniki?

Zanim zaczniesz przygotowywać naleśniki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • odrobinka pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na naleśniki

  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję mleko, wodę, jajka, sól, cukier i pieprz czarny. Całość dokładnie miksuje na gładką, jednolitą konsystencję. Dodaję roztopione masło i ponownie chwilę miksuję .
  2. Ciasto przed smażeniem wstawiam na co najmniej pół godziny do lodówki, dzięki czemu naleśniki po usmażeniu będą bardziej elastyczne.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie wylewam pierwszą chochelkę na dobrze rozgrzaną patelnię i smażę na dość szybkim ogniu przez około 1 minutę (najlepsza patelnia, to taka specjalna do naleśników).
  5. Naleśniki przewracam na drugą stronę gdy wierzch jest ścięty, a spód ładnie zrumieniony. Jeśli istnieje taka potrzeba, podczas smażenia możesz dodać odrobinę oleju.
  6. Reklamy Ads By Google
Jak smażyć naleśniki?
Jak smażyć naleśniki?

Naleśniki możesz podawać z serem białym lub konfiturami z owoców. Ja uwielbiam tradycyjne z serem białym 😊 Smacznego!

Przepis na najlepsze naleśniki
Przepis na najlepsze naleśniki

Nadzienie z sera białego do naleśników

Ser biały rozdrabniamy widelcem i dodajemy 2 — 3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru i całość dokładnie mieszamy. W taki sposób powstaje najprostsze nadzienie do naleśników. Ja dodatkowo dorzucam łyżkę rodzynek do środka i dokładnie mieszam. Następnie każdego naleśnika smaruję nadzieniem po same brzegi i zawijam w rulonik. Takie naleśniki możesz podawać z bitą śmietaną, konfiturami lub różnymi kombinacjami owocowych sosów.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Klasyczne pierogi z białym serem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 433
Obserwuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)