Na skróty
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami to niekwestionowana kompozycja smaków pochodzących wprost z dzieciństwa. Mój przepis został zaczerpnięty z zeszytu mojej babci, jednak trochę go unowocześniłem. Mimo drobnych zmian bułeczki drożdżowe ze śliwkami wychodzą tak samo wyśmienicie jak za czasów mojego dzieciństwa.
Moje bułeczki możesz przyrządzić ze świeżych drożdży, jak również z suchych. Tak samo w przypadku nadzienia. Poniżej podałem przepis, jak przygotować bułeczki ze świeżymi śliwkami, jednak możesz użyć również konfitury śliwkowej. Bułeczki wyjdą bardzo smacznie zarówno ze świeżymi śliwkami jak i z konfiturą śliwkową 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułeczki drożdżowe ze śliwkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 gram świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
- pół łyżeczki soli (około 4 g)
- 75 g masła
Składniki na nadzienie śliwkowe:
- 24 śliwki węgierki (duże)
- 100 gram cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami
- Jeśli korzystamy ze świeżych śliwek należy je odpestkować. Następnie włożyć do rondla, wymieszać z cukrem oraz cynamonem i podsmażyć na wolnym ogniu przez 10 — 12 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli korzystasz z konfitury śliwkowej ten etap możesz pominąć.
- Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży najpierw musisz zrobić rozczyn. Zobacz jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży. Następnie dodajemy cukier, pół łyżeczki soli, ciepłe mleko, dwa jajka i roztopione masło. Całość dokładnie wyrabiamy, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne. Powinno nie przywierać do dłoni.
- Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski, następnie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ja zazwyczaj odstawiam do mikrofali lub piekarnika.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 równych części. Formujemy z nich okrągłe bułeczki i delikatnie rozpłaszczamy, następnie wkładamy nadzienie śliwkowe i zaklejamy brzegi do środka, tak aby nadzienie zostało całkowicie schowane wewnątrz. Tak przygotowane bułeczki drożdżowe ze śliwkami układamy na blaszce wyłożonej papierem jedna obok drugiej.
- Następnie po wyłożeniu wszystkich bułeczek drożdżowych pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Bułeczki drożdżowe ze śliwkami pieczemy około 20 minut w temperaturze 180ºC na środkowym poziomie piekarnika.
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami po upieczeniu wyjmujemy na kratkę lub papier do pieczenia aby przestygły. Smacznego!