Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Przepis na Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Przepis na Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami to niewątpliwie kompozycja smaków pochodzących wprost z dzieciństwa. Mój przepis został zaczerpnięty z zeszytu mojej babci, jednak trochę go unowocześniłem. Mimo drobnych zmian bułeczki drożdżowe ze śliwkami wychodzą tak samo wyśmienicie jak za czasów mojego dzieciństwa.

Moje bułeczki możesz przyrządzić ze świeżych drożdży, jak również tych instant. Tak samo w przypadku nadzienia. Poniżej podałem przepis, jak przygotować bułeczki ze świeżymi śliwkami, jednak możesz użyć również konfitury śliwkowej.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 gram drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki soli (około 4 g)
  • 75 g masła

Składniki na nadzienie śliwkowe:

Przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami

  1. Jeśli korzystamy ze świeżych śliwek należy je odpestkować. Następnie włożyć do rondla, wymieszać z cukrem oraz cynamonem i podsmażyć na wolnym ogniu przez 10 — 12 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli korzystasz z konfitury śliwkowej ten etap możesz pominąć.
  2. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży najpierw musisz zrobić rozczyn. Zobacz jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży. Następnie dodajemy cukier, pół łyżeczki soli, ciepłe mleko, dwa jajka i roztopione masło. Całość dokładnie wyrabiamy, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne. Powinno nie przywierać do dłoni.
  3. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski, następnie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ja zazwyczaj odstawiam do mikrofali lub piekarnika.
  4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 równych części. Formujemy z nich okrągłe bułeczki i delikatnie rozpłaszczamy, następnie wkładamy nadzienie śliwkowe i zaklejamy brzegi do środka, tak aby nadzienie zostało całkowicie schowane wewnątrz. Tak przygotowane bułeczki drożdżowe ze śliwkami układamy na blaszce wyłożonej papierem jedna obok drugiej.
  5. Następnie po wyłożeniu wszystkich bułeczek drożdżowych pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  6. Bułeczki drożdżowe ze śliwkami pieczemy około 20 minut w temperaturze 180ºC na środkowym poziomie piekarnika.

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami po upieczeniu wyjmujemy na kratkę lub papier do pieczenia aby przestygły. Smacznego!

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (22 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Jagoda
Jagoda
1 miesiąc temu

Fenomenalny przepis. Do „wyrastania” ciasta dobrym miejscem jest piekarnik z włączoną lampką – robi w środku ok 30 stopni 😉

1
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x