Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami to niekwestionowana kompozycja smaków pochodzących wprost z dzieciństwa. Mój przepis został zaczerpnięty z zeszytu mojej babci, jednak trochę go unowocześniłem. Mimo drobnych zmian bułeczki drożdżowe ze śliwkami wychodzą tak samo wyśmienicie jak za czasów mojego dzieciństwa.

Reklamy Ads By Google

Moje bułeczki możesz przyrządzić ze świeżych drożdży, jak również z suchych. Tak samo w przypadku nadzienia. Poniżej podałem przepis, jak przygotować bułeczki ze świeżymi śliwkami, jednak możesz użyć również konfitury śliwkowej. Bułeczki wyjdą bardzo smacznie zarówno ze świeżymi śliwkami jak i z konfiturą śliwkową 😊

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułeczki drożdżowe ze śliwkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 gram świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki soli (około 4 g)
  • 75 g masła

Składniki na nadzienie śliwkowe:

Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami

  1. Jeśli korzystamy ze świeżych śliwek należy je odpestkować. Następnie włożyć do rondla, wymieszać z cukrem oraz cynamonem i podsmażyć na wolnym ogniu przez 10 — 12 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli korzystasz z konfitury śliwkowej ten etap możesz pominąć.
  2. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży najpierw musisz zrobić rozczyn. Zobacz jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży. Następnie dodajemy cukier, pół łyżeczki soli, ciepłe mleko, dwa jajka i roztopione masło. Całość dokładnie wyrabiamy, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne. Powinno nie przywierać do dłoni.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski, następnie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ja zazwyczaj odstawiam do mikrofali lub piekarnika.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 równych części. Formujemy z nich okrągłe bułeczki i delikatnie rozpłaszczamy, następnie wkładamy nadzienie śliwkowe i zaklejamy brzegi do środka, tak aby nadzienie zostało całkowicie schowane wewnątrz. Tak przygotowane bułeczki drożdżowe ze śliwkami układamy na blaszce wyłożonej papierem jedna obok drugiej.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie po wyłożeniu wszystkich bułeczek drożdżowych pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  8. Bułeczki drożdżowe ze śliwkami pieczemy około 20 minut w temperaturze 180ºC na środkowym poziomie piekarnika.
  9. Reklamy Ads By Google

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami po upieczeniu wyjmujemy na kratkę lub papier do pieczenia aby przestygły. Smacznego!

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)