Na skróty
Poznaj mój przepis na racuchy drożdżowe, które bardzo ładnie rosną, są lekkie i super smaczne. Swoją strukturą trochę przypominają pączki, ale są dużo szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu, co za tym idzie smaży się je z ogromną przyjemnością. Racuchy drożdżowe to świetny pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Doskonale sprawdzą się do herbaty, kakao lub kawy. Można jeść je praktycznie zawsze, zarówno na śniadanie i na podwieczorek.
Mój przepis na racuchy drożdżowe jest na tyle uniwersalny, że możesz dodać do nich jabłka lub rodzynki — według swoich upodobań. Wystarczy, że do ciasta dodasz swój ulubiony składnik, wówczas otrzymasz np. racuchy drożdżowe z jabłkami.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis racuchy drożdżowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- łyżka masła
- łyżka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przepis na racuchy drożdżowe
- W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże kruszymy do wysokiego kubka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i zalewamy ciepłym mlekiem. Rozczyn mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.
- Wykładamy po około łyżce ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelnię i smażymy przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Następnie przekręcamy i smażmy około 1 minutę na złoty kolor. Powtarzamy czynność z pozostałą częścią ciasta. Smacznego!
Racuchy drożdżowe możesz podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem przygotowanym z cukru pudru.
Jak zrobić lukier do racuszków?
- potrzebujesz około 1 szklanka cukru pudru
- oraz lukier śmietankowy to 2 — 3 łyżki gęstej śmietany
- lub lukier cytrynowy to 1 — 2 łyżki soku z cytryny
- W pierwszej kolejności przesiewamy cukier puder przez sito do miski. Następnie dodajemy śmietanę lub sok z cytryny — w zależności czy lukier ma być śmietankowy czy cytrynowy.
- Całość dokładnie miksujemy mikserem na gładką masę. Ilość soku z cytryny lub śmietany dodajemy tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
- Gotowym lukrem dekorujemy całkowicie przestudzone racuchy drożdżowe.
Zobacz również: Muffiny cytrynowe