Racuchy drożdżowe

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Poznaj mój przepis na racuchy drożdżowe, które bardzo ładnie rosną, są lekkie i super smaczne. Swoją strukturą trochę przypominają pączki, ale są dużo szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu, co za tym idzie smaży się je z ogromną przyjemnością. Racuchy drożdżowe to świetny pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Doskonale sprawdzą się do herbaty, kakao lub kawy. Można jeść je praktycznie zawsze, zarówno na śniadanie i na podwieczorek.

Mój przepis na racuchy drożdżowe jest na tyle uniwersalny, że możesz dodać do nich jabłka lub rodzynki — według swoich upodobań. Wystarczy, że do ciasta dodasz swój ulubiony składnik, wówczas otrzymasz np. racuchy drożdżowe z jabłkami.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis racuchy drożdżowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na racuchy drożdżowe

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże kruszymy do wysokiego kubka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i zalewamy ciepłym mlekiem. Rozczyn mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Wykładamy po około łyżce ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelnię i smażymy przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Następnie przekręcamy i smażmy około 1 minutę na złoty kolor. Powtarzamy czynność z pozostałą częścią ciasta. Smacznego!

Racuchy drożdżowe możesz podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem przygotowanym z cukru pudru.

Reklamy Ads By Google

Jak zrobić lukier do racuszków?

  • potrzebujesz około 1 szklanka cukru pudru
  • Reklamy Ads By Google
  • oraz lukier śmietankowy to 2 — 3 łyżki gęstej śmietany
  • lub lukier cytrynowy to 1 — 2 łyżki soku z cytryny
  • Reklamy Ads By Google
  1. W pierwszej kolejności przesiewamy cukier puder przez sito do miski. Następnie dodajemy śmietanę lub sok z cytryny — w zależności czy lukier ma być śmietankowy czy cytrynowy.
  2. Całość dokładnie miksujemy mikserem na gładką masę. Ilość soku z cytryny lub śmietany dodajemy tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gotowym lukrem dekorujemy całkowicie przestudzone racuchy drożdżowe.
  5. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Muffiny cytrynowe

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.96

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments