Racuchy drożdżowe

Przepis na racuchy drożdżowe
Przepis na racuchy drożdżowe

Poznaj mój przepis na racuchy drożdżowe, które bardzo ładnie rosną, są lekkie i super smaczne. Swoją strukturą trochę przypominają pączki, ale są dużo szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu, co za tym idzie smaży się je z ogromną przyjemnością. Racuchy drożdżowe to świetny pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Doskonale sprawdzą się do herbaty, kakao lub kawy. Można jeść je praktycznie zawsze, zarówno na śniadanie i na podwieczorek.

Mój przepis na racuchy drożdżowe jest na tyle uniwersalny, że możesz dodać do nich jabłka lub rodzynki — według swoich upodobań. Wystarczy, że do ciasta dodasz swój ulubiony składnik, wówczas otrzymasz np. racuchy drożdżowe z jabłkami.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przepis na racuchy drożdżowe

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże kruszymy do wysokiego kubka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i zalewamy ciepłym mlekiem. Rozczyn mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.
  3. Wykładamy po około łyżce ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelnię i smażymy przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Następnie przekręcamy i smażmy około 1 minutę na złoty kolor. Powtarzamy czynność z pozostałą częścią ciasta. Smacznego!

Racuchy drożdżowe możesz podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem przygotowanym z cukru pudru.

Jak zrobić lukier do racuszków?

  • potrzebujesz około 1 szklanka cukru pudru
  • oraz lukier śmietankowy to 2 — 3 łyżki gęstej śmietany
  • lub lukier cytrynowy to 1 — 2 łyżki soku z cytryny
  1. W pierwszej kolejności przesiewamy cukier puder przez sito do miski. Następnie dodajemy śmietanę lub sok z cytryny — w zależności czy lukier ma być śmietankowy czy cytrynowy.
  2. Całość dokładnie miksujemy mikserem na gładką masę. Ilość soku z cytryny lub śmietany dodajemy tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
  3. Gotowym lukrem dekorujemy całkowicie przestudzone racuchy drożdżowe.

Zobacz również: Muffiny cytrynowe

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (18 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?