Na skróty
Poznaj mój przepis na szybkie muffiny cytrynowe. W zasadzie to muffinki jogurtowo-cytrynowe, albo jak kto woli babeczki, które zawsze wychodzą mokre i bardzo smaczne. Ponieważ do ich przygotowania używam jogurtu naturalnego oraz białej czekolady, co sprawia, że są bardzo aksamitne w smaku. Wykonanie jest bardzo łatwe, dla wprawionego kucharza przygotowanie muffinek cytrynowych nie powinno zająć więcej niż 25 minut.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis muffiny cytrynowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 3 średnie jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju roślinnego
- 100 g białej czekolady
- skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu wanilii
Co będzie potrzebne?
— około 12 foremek na muffinki, mikser, miska.
Przepis na muffiny cytrynowe
- W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 190 ℃. Następnie ubijamy jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.
- Kolejno w rondelku na łyżce oleju rozpuszczamy czekoladę. Czekoladę należy rozpuszczać powoli bardzo uważnie, aby się nie przypaliła.
- Następnie do ubitych jajek dodajemy jogurt naturalny, łyżeczkę aromatu wanilii, olej, oraz tartą skórkę z jednej cytryny. Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie dokładnie miksujemy. Następnie cały czas miksując wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Gotową masę na muffiny cytrynowe, przelewamy równomiernie do foremek, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 ℃ i pieczemy przez około 20 minut. Smacznego!
Muffinki jogurtowo-cytrynowe po całkowitym przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz również: Muffinki czekoladowe
Oceń ten przepis!