Poznaj mój przepis na szybkie muffiny cytrynowe. W zasadzie to muffinki jogurtowo-cytrynowe, albo jak kto woli babeczki, które zawsze wychodzą mokre i bardzo smaczne 😀Wszystko dlatego, że do ich przygotowania używam jogurtu naturalnego oraz białej czekolady, co sprawia, że są bardzo aksamitne w smaku. Wykonanie jest bardzo łatwe, dla wprawionego kucharza przygotowanie muffinek cytrynowych nie powinno zająć więcej niż 25 minut.
Na skróty
Zanim zaczniesz przygotowywać muffiny cytrynowe, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 3 średnie jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju roślinnego
- 100 g białej czekolady
- skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu wanilii
Co będzie potrzebne?
— około 12 foremek na muffinki, mikser, miska.
Przepis na muffiny cytrynowe
- W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 190 ℃. Następnie ubijamy jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.
- Kolejno w rondelku na łyżce oleju rozpuszczamy czekoladę. Czekoladę należy rozpuszczać powoli bardzo uważnie, aby się nie przypaliła.
- Następnie do ubitych jajek dodajemy jogurt naturalny, łyżeczkę aromatu wanilii, olej, oraz tartą skórkę z jednej cytryny. Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie dokładnie miksujemy. Następnie cały czas miksując wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Gotową masę na muffiny cytrynowe, przelewamy równomiernie do foremek, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 ℃ i pieczemy przez około 20 minut. Smacznego!
Muffinki jogurtowo-cytrynowe po całkowitym przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz również: Muffinki czekoladowe
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 3204.06 | 58.06 | 166.48 | 367.72 | 5.4 |
Wartości odżywcze na 1 z 12 sztuk
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 267 | 4.83 | 13.87 | 30.64 | 0.45 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na muffinki cytrynowe. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Mąka pszenna | 364 | 10 | 1 | 76 | 2.7 |
Cukier puder | 400 | 0 | 0 | 100 | 0 |
Jajka (średnie) | 143 | 13 | 9 | 1 | 0 |
Jogurt naturalny | 59 | 10 | 0.4 | 3.6 | 0 |
Olej roślinny | 884 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Biała czekolada | 538 | 5.9 | 32 | 59 | 0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.