Łaciate ciasto z jabłkami

Przepis na Łaciate ciasto z jabłkami
Przepis na Łaciate ciasto z jabłkami

Kiedy już znudzi się klasyczna szarlotka i chciałoby się spróbować czegoś nowego, to warto zerknąć łaskawym okiem na łaciate ciasto z jabłkami. To interesująca propozycja na domowe wypieki, które kuszą zarówno wspaniałym smakiem, jak i oryginalnym wyglądem. Na pewno spodoba się nawet dzieciom – może dadzą się też namówić na wspólne przygotowanie ciasta.

Domowe ciasto z jabłkami na łaciato

Mimo że na pierwszy rzut oka przepis wydaje się skomplikowany w realizacji, to jednak jest dość łatwy, a efekt naprawdę doskonały. Trudno oderwać wzrok od dwukolorowego ciasta i zarazem nie uśmiechnąć się z powodu nasuwających się automatycznie skojarzeń z łaciatą krówką. Wystarczy zaledwie jeden kęs, aby zrozumieć, że nie tylko w wyglądzie (i aromacie) tkwi moc przyciągania tego ciasta. Smak jest również doskonały i zarazem niebanalny. Wszystko przez ciemniejszą część wzbogaconą kakao, które przecież świetnie komponuje się z jabłkami. Ten pyszny deser można urozmaicić wizualnie dodatkiem orzechów lub migdałów – pięknie udekorują ciasto, ale też jeszcze bardziej podkręcą jego walory smakowe.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3 jajka
  • sól
  • cukier waniliowy
  • jedna łyżeczka sody
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 125 ml cukru
  • 250 ml mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao

Jak przygotować domowe ciasto z jabłkami?

  1. Myjemy jabłka, obieramy i kroimy w ósemki. Tortownicę nacieramy masłem i delikatnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pokrojone jabłka układamy na całej powierzchni blachy.
  2. Jajka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, dodajemy odrobinę cukru waniliowego oraz 5 gram sody wymieszanej z łyżką śmietany. Mieszamy mikserem. Dosypujemy pół szklanki cukru, mieszamy. Dodajemy szklankę mąki i dokładnie całość miksujemy przez dłuższą chwilę.
  3. Trzy czwarte masy wylewamy na jabłka, do pozostałej reszty dodajemy dwie łyżeczki kakao. Mieszamy i wylewamy na blachę. Dekorujemy płatkami migdałów. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 25 minut. Smacznego!
Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 3 = 1