Łaciate ciasto z jabłkami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kiedy już znudzi się klasyczna szarlotka i chciałoby się spróbować czegoś nowego, to warto zerknąć łaskawym okiem na łaciate ciasto z jabłkami. To interesująca propozycja na domowe wypieki, które kuszą zarówno wspaniałym smakiem, jak i oryginalnym wyglądem. Na pewno spodoba się nawet dzieciom – może dadzą się też namówić na wspólne przygotowanie ciasta.

Reklamy Ads By Google

Domowe ciasto z jabłkami na łaciato

Mimo że na pierwszy rzut oka przepis wydaje się skomplikowany w realizacji, to jednak jest dość łatwy, a efekt naprawdę doskonały. Trudno oderwać wzrok od dwukolorowego ciasta i zarazem nie uśmiechnąć się z powodu nasuwających się automatycznie skojarzeń z łaciatą krówką. Wystarczy zaledwie jeden kęs, aby zrozumieć, że nie tylko w wyglądzie (i aromacie) tkwi moc przyciągania tego ciasta. Smak jest również doskonały i zarazem niebanalny. Wszystko przez ciemniejszą część wzbogaconą kakao, które przecież świetnie komponuje się z jabłkami. Ten pyszny deser można urozmaicić wizualnie dodatkiem orzechów lub migdałów – pięknie udekorują ciasto, ale też jeszcze bardziej podkręcą jego walory smakowe.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Łaciate ciasto z jabłkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 3 jabłka
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka sody
  • szczypta sól
  • wiórki kokosowe
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na łaciate ciasto z jabłkami

  1. W pierwszej kolejności myjemy jabłka, obieramy i kroimy w ósemki. Tortownicę nacieramy masłem i delikatnie obsypujemy np. wiórkami kokosowymi.
  2. Pokrojone jabłka układamy na całej powierzchni blaszki. Następnie ubijamy jajka mikserem ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy, sodę oraz śmietanę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Całość miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy cukier i mąkę, ponownie całość dokładnie miksujemy.
  5. Trzy czwarte masy wylewamy na jabłka, następnie do pozostałej reszty dodajemy dwie łyżeczki kakao. Całość mieszamy i wylewamy wzorek na wierzchu ciasta. Dekorujemy płatkami migdałów.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Łaciate ciasto z jabłkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ℃ i pieczemy 25 minut. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również przepis na szarlotkę.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments