Kiedy już znudzi się klasyczna szarlotka i chciałoby się spróbować czegoś nowego, to warto zerknąć łaskawym okiem na łaciate ciasto z jabłkami. To interesująca propozycja na domowe wypieki, które kuszą zarówno wspaniałym smakiem, jak i oryginalnym wyglądem. Na pewno spodoba się nawet dzieciom – może dadzą się też namówić na wspólne przygotowanie ciasta.
Domowe ciasto z jabłkami na łaciato
Mimo że na pierwszy rzut oka przepis wydaje się skomplikowany w realizacji, to jednak jest dość łatwy, a efekt naprawdę doskonały. Trudno oderwać wzrok od dwukolorowego ciasta i zarazem nie uśmiechnąć się z powodu nasuwających się automatycznie skojarzeń z łaciatą krówką. Wystarczy zaledwie jeden kęs, aby zrozumieć, że nie tylko w wyglądzie (i aromacie) tkwi moc przyciągania tego ciasta. Smak jest również doskonały i zarazem niebanalny. Wszystko przez ciemniejszą część wzbogaconą kakao, które przecież świetnie komponuje się z jabłkami. Ten pyszny deser można urozmaicić wizualnie dodatkiem orzechów lub migdałów – pięknie udekorują ciasto, ale też jeszcze bardziej podkręcą jego walory smakowe.
Składniki:
- 3 jabłka
- 3 jajka
- sól
- cukier waniliowy
- jedna łyżeczka sody
- 1 łyżka śmietany 18%
- 125 ml cukru
- 250 ml mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
Jak przygotować domowe ciasto z jabłkami?
- Myjemy jabłka, obieramy i kroimy w ósemki. Tortownicę nacieramy masłem i delikatnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pokrojone jabłka układamy na całej powierzchni blachy.
- Jajka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, dodajemy odrobinę cukru waniliowego oraz 5 gram sody wymieszanej z łyżką śmietany. Mieszamy mikserem. Dosypujemy pół szklanki cukru, mieszamy. Dodajemy szklankę mąki i dokładnie całość miksujemy przez dłuższą chwilę.
- Trzy czwarte masy wylewamy na jabłka, do pozostałej reszty dodajemy dwie łyżeczki kakao. Mieszamy i wylewamy na blachę. Dekorujemy płatkami migdałów. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 25 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz