Łaciate ciasto z jabłkami

Przepis na Łaciate ciasto z jabłkami
Przepis na Łaciate ciasto z jabłkami

Kiedy już znudzi się klasyczna szarlotka i chciałoby się spróbować czegoś nowego, to warto zerknąć łaskawym okiem na łaciate ciasto z jabłkami. To interesująca propozycja na domowe wypieki, które kuszą zarówno wspaniałym smakiem, jak i oryginalnym wyglądem. Na pewno spodoba się nawet dzieciom – może dadzą się też namówić na wspólne przygotowanie ciasta.

Domowe ciasto z jabłkami na łaciato

Mimo że na pierwszy rzut oka przepis wydaje się skomplikowany w realizacji, to jednak jest dość łatwy, a efekt naprawdę doskonały. Trudno oderwać wzrok od dwukolorowego ciasta i zarazem nie uśmiechnąć się z powodu nasuwających się automatycznie skojarzeń z łaciatą krówką. Wystarczy zaledwie jeden kęs, aby zrozumieć, że nie tylko w wyglądzie (i aromacie) tkwi moc przyciągania tego ciasta. Smak jest również doskonały i zarazem niebanalny. Wszystko przez ciemniejszą część wzbogaconą kakao, które przecież świetnie komponuje się z jabłkami. Ten pyszny deser można urozmaicić wizualnie dodatkiem orzechów lub migdałów – pięknie udekorują ciasto, ale też jeszcze bardziej podkręcą jego walory smakowe.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3 jajka
  • sól
  • cukier waniliowy
  • jedna łyżeczka sody
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 125 ml cukru
  • 250 ml mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao

Jak przygotować domowe ciasto z jabłkami?

  1. Myjemy jabłka, obieramy i kroimy w ósemki. Tortownicę nacieramy masłem i delikatnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pokrojone jabłka układamy na całej powierzchni blachy.
  2. Jajka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, dodajemy odrobinę cukru waniliowego oraz 5 gram sody wymieszanej z łyżką śmietany. Mieszamy mikserem. Dosypujemy pół szklanki cukru, mieszamy. Dodajemy szklankę mąki i dokładnie całość miksujemy przez dłuższą chwilę.
  3. Trzy czwarte masy wylewamy na jabłka, do pozostałej reszty dodajemy dwie łyżeczki kakao. Mieszamy i wylewamy na blachę. Dekorujemy płatkami migdałów. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 25 minut. Smacznego!
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (5 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x