Szarlotka

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Domowa szarlotka jest jednym z tych ciast, które nigdy się nie nudzi. Niewątpliwie pyszna i prosta do zrobienia szarlotka na kruchym cieście, to idealny podwieczorek dla całej rodziny. Mój przepis bez wątpienia przypadnie Ci do gustu, łatwo go wykonać i każdemu się udaje pyszne ciacho! Ja swoją szarlotkę przygotowuję z własnych prażonych jabłek, a na wierzch często układam szachownicę z ciasta. Dodatkowo zaraz po upieczeniu posypuję ją grubym cukrem, daje to niesamowity efekt! Jednak jeśli wolisz, z mojego przepisu możesz przygotować tradycyjną szarlotkę z tartym ciastem na wierzchu posypaną cukrem pudrem.

Dobra rada: Jeśli chcesz, aby Twoja szarlotka była ekstra krucha, możesz zastąpić część masła smalcem — jest to sekretny składnik naszych babć 😉

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis szarlotka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 250 g masła (50 g masła można zastąpić smalcem)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • jajko

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek — najlepsze będą tradycyjne papierówki lub szara reneta
  • 5 łyżek cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Dobra rada: Do przygotowania szarlotki możesz użyć również gotowych jabłek prażonych lub przygotowanych wcześniej z tego przepisu.

Reklamy Ads By Google

Domowa szarlotka — przepis

Masa jabłkowa

Jeśli korzystasz z gotowych jabłek prażonych, to etap na masę jabłkową należy całkowicie pominąć.

  1. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, następnie wycinamy gniazda nasienne. Ćwiarteczki kroimy na mniejsze kawałki do szerokiego garnka.
  2. Dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy całość. Jabłka smażymy na wolnym ogniu przez około 25 minut — od czasu do czasu mieszając żeby nie przywarły. Jabłka prażone będą gotowe, kiedy zmiękną i zaczną się rozpadać.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na sam koniec dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Jabłka zestawiamy z kuchenki i pozostawiamy do przestygnięcia.
  5. Reklamy Ads By Google

Ciasto

Reklamy Ads By Google

Reklamy Ads By Google
  1. Ciasto zaczynamy od przesiania mąki do miski, następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Masło koniecznie musi być zimne, inaczej szarlotka straci swoją kruchość.
  2. Wszystkie składniki łączymy w jednolite ciasto — mikserem lub ręcznie, pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy jajko. Ciasto powinno być wówczas dość miękkie.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dzielmy ciasto na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i obie połówki wkładamy do zamrażarki na około 15 minut.
  5. Reklamy Ads By Google

Pieczenie szarlotki

Reklamy Ads By Google
  1. W tym samym czasie co ciasto odpoczywa, nagrzewamy piekarnik do 180. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną do pieczenia.
  2. Następnie wyjmujemy jedną połówkę ciasta z zamrażarki, kroimy ją nożem na paski i wylepiamy nimi spód formy. Następnie na ciasto wykładamy prażone jabłka. Ciasto może delikatnie zachodzić na brzegi formy.
  3. Pozostałą cześć ciasta trzemy na tarce bezpośrednio na jabłka. Można też pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu, wówczas wyjdzie nam taka szachownica. Ja polecam sposób tarcia ciasta.
  4. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy przez około 45 minut lub na złoty kolor. Smacznego!

Gotowa szarlotka powinna nieco przestygnąć przed posypaniem cukrem pudrem, chyba, że sypiemy wierzch „szachownicy” normalnym cukrem. Wówczas dobrze jest posypać bezpośrednio po upieczeniu wierzch szarlotki.

Zobacz również: Pleśniak, kruche ciasto z dżemem i bezą

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)