Kruche ciasteczka maślane

Reklamy Ads By Google

Chrupiące, kruche, proste, takie są domowe ciasteczka maślane. Uwielbiane przez wszystkich, tych małych i tych dużych. Dzieci nie tylko uwielbiają zjadać kruche ciasteczka, ale również mają wiele frajdy i zabawy przy ich przygotowaniu.

Reklamy Ads By Google

Ciasteczka doskonale nadają się do przechowywania w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku. Można je upiec i bez obaw schować na później, ponieważ szczelnie zamknięte zachowują długo świeżość.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasteczka maślane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła ekstra
  • 70 g cukru pudru
  • jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Uwaga: Cukier możesz zastąpić miodem faceliowym.

Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na ciasteczka maślane

  1. W pierwszej kolejności do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie zagniatam wszystko na jednolitą masę. Ważne jest, aby nie zagniatać ciasta zbyt długo, aby nie stało się zbyt twarde.
  2. Następnie z ciasta formuję kulę, lekko spłaszczam i owijam w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Schłodzone ciasto ponownie zagniatam i rozwałkowuję na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawam dowolne kształty foremką i układam je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka podczas pieczenia trochę urosną, więc muszą mieć odpowiedni odstęp!
  5. Ciasteczka piekę w nagrzanym piekarniku do 180 ℃ przez około 10 minut, na grzaniu góra – dół, lub do lekkiego zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google
Domowe ciasteczka maślane - sposób przygotowania
Domowe ciasteczka maślane – sposób przygotowania

Ciasteczka maślane możesz po upieczeniu udekorować lukrem lub cukrem pudrem, albo pozostawić nieudekorowane jako kruchą przekąskę na później. Ale gwarantuję, znikają bardzo szybko!

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 427
Obserwuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)