Kruche ciasteczka maślane

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Chrupiące, kruche, proste, takie są domowe ciasteczka maślane. Uwielbiane przez wszystkich, tych małych i tych dużych. Dzieci nie tylko uwielbiają zjadać kruche ciasteczka, ale również mają wiele frajdy i zabawy przy ich przygotowaniu.

Ciasteczka doskonale nadają się do przechowywania w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku. Można je upiec i bez obaw schować na później, ponieważ szczelnie zamknięte zachowują długo świeżość.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kruche ciasteczka maślane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła ekstra
  • 70 g cukru pudru
  • jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Uwaga: Cukier możesz zastąpić miodem faceliowym.

Reklamy Ads By Google

Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na ciasteczka maślane

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie zagniatamy na jednolitą masę.
  2. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Schłodzone ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy blachę w nagrzanym piekarniku około 10 minut góra – dół w temperaturze 180°C lub do lekkiego zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google
Domowe ciasteczka maślane - sposób przygotowania
Domowe ciasteczka maślane – sposób przygotowania

Ciasteczka maślane możemy po upieczeniu udekorować lukrem lub cukrem pudrem, albo pozostawić nieudekorowane jako kruchą przekąskę.

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments