Na skróty
Chrupiące, kruche, proste, takie są domowe ciasteczka maślane. Uwielbiane przez wszystkich, tych małych i tych dużych. Dzieci nie tylko uwielbiają zjadać kruche ciasteczka, ale również mają wiele frajdy i zabawy przy ich przygotowaniu.
Ciasteczka doskonale nadają się do przechowywania w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku. Można je upiec i bez obaw schować na później, ponieważ szczelnie zamknięte zachowują długo świeżość.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kruche ciasteczka maślane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła ekstra
- 70 g cukru pudru
- jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Uwaga: Cukier możesz zastąpić miodem faceliowym.
Przepis na ciasteczka maślane
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie zagniatamy na jednolitą masę.
- Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy blachę w nagrzanym piekarniku około 10 minut góra – dół w temperaturze 180°C lub do lekkiego zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

Ciasteczka maślane możemy po upieczeniu udekorować lukrem lub cukrem pudrem, albo pozostawić nieudekorowane jako kruchą przekąskę.
Oceń ten przepis!