Kruche ciasteczka maślane

315 1
Domowe ciasteczka maślane

Chrupiące, kruche, proste, takie są domowe ciasteczka maślane. Uwielbiane przez wszystkich, tych małych i tych dużych. Dzieci nie tylko uwielbiają zjadać kruche ciasteczka, ale również mają wiele frajdy i zabawy przy ich przygotowaniu.

Ciasteczka doskonale nadają się do przechowywania w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku. Można je upiec i bez obaw schować na później, ponieważ szczelnie zamknięte zachowują długo świeżość.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła ekstra
  • 70 g cukru pudru
  • jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Jak zrobić ciasteczka maślane?

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie zagniatamy na jednolitą masę.
  2. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Schłodzone ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy blachę w nagrzanym piekarniku około 10 minut góra – dół w temperaturze 180°C lub do lekkiego zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Domowe ciasteczka maślane przygotowanie
Domowe ciasteczka maślane – sposób przygotowania

Ciasteczka maślane możemy po upieczeniu udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + 1 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?