Chrupiące, kruche, proste, takie są domowe ciasteczka maślane. Uwielbiane przez wszystkich, tych małych i tych dużych. Poznaj krótki przepis na najlepsze ciasteczka maślane 😊❤
Na skróty
Domowe ciasteczka maślane to klasyczny wypiek, który zachwyca swoją chrupkością, kruchością i prostotą przygotowania. Idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska na każdą okazję. Są uwielbiane przez wszystkich, bez względu na wiek – zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dzieci nie tylko uwielbiają delektować się smakiem maślanych ciasteczek, ale również czerpią mnóstwo radości i zabawy z ich wspólnego przygotowywania. Proces wałkowania ciasta, wykrawania różnych kształtów foremkami i dekorowania ciasteczek to doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną i rozwijanie kulinarnych umiejętności najmłodszych.
Ciasteczka maślane mają jeszcze jedną zaletę – doskonale nadają się do dłuższego przechowywania. Wystarczy umieścić je w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku, by zachowały swoją świeżość na dłużej. Dzięki temu można upiec większą ilość ciasteczek na zapas, by cieszyć się ich smakiem, kiedy tylko najdzie ochota na coś słodkiego. To sprawia, że są nie tylko idealnym dodatkiem do herbaty czy kawy, ale także świetnym pomysłem na prezent dla bliskich – ręcznie robione, domowe wypieki zawsze są mile widziane.
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasteczka maślane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła ekstra
- 70 g cukru pudru
- jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Uwaga: Cukier możesz zastąpić miodem faceliowym.
Przepis na ciasteczka maślane
- W pierwszej kolejności do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie zagniatam wszystko na jednolitą masę. Ważne jest, aby nie zagniatać ciasta zbyt długo, aby nie stało się zbyt twarde.
- Następnie z ciasta formuję kulę, lekko spłaszczam i owijam w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto ponownie zagniatam i rozwałkowuję na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawam dowolne kształty foremką i układam je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka podczas pieczenia trochę urosną, więc muszą mieć odpowiedni odstęp!
- Ciasteczka piekę w nagrzanym piekarniku do 180 ℃ przez około 10 minut, na grzaniu góra – dół, lub do lekkiego zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia. Smacznego!

Kruche ciasteczka maślane możesz po upieczeniu udekorować lukrem lub cukrem pudrem, albo pozostawić nieudekorowane jako kruchą przekąskę na później. Ale gwarantuję, znikają bardzo szybko!