Ciasto z morelami

Domowe ciasto z morelami
Domowe ciasto z morelami

Kiedy za oknem słońce mocno przygrzewa, to w kuchni chciałoby się spędzać jak najmniej czasu. Dania powinny być szybkie w przygotowaniu, a zarazem lekkie w trawieniu. Dlatego na letni podwieczorek doskonale się sprawdzi domowe ciasto z morelami – puszyste, nieco wilgotne i po prostu rozpływające się w ustach. Przepis jest wręcz bajecznie prosty, więc chyba nie ma osoby, której wypiek mógłby się nie udać. Wystarczy zaledwie kilka minut na wymieszanie wszystkich składników, umieszczenie w formie, a potem tylko na wierzch uroczy dodatek w postaci przypominającej zachodzące słońce moreli i gotowe – można wstawiać do pieca. A po wyjęciu jedynie oprószyć cukrem pudrem albo posypać kawałeczkami białej czekolady. Po prostu niebo w gębie.

Domowe ciasto z morelami dla największych łasuchów

Desery przygotowane samodzielnie są nie tylko lepsze w smaku, ale i zdrowsze. Warto zatem poświęcić chwilkę na upieczenie ciasta, które nawet wizualnie kojarzy się z latem. Z każdego kawałka spogląda połówka moreli i kusi do zjedzenia, więc ciasto znika z talerzyków równie szybko, jak się je robi 😊

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g białej czekolady
  • 10 świeżych moreli
  • skórka z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu wanilii

Przepis na ciasto z morelami

  1. W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy owoce. Następnie ubijamy jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.
  2. W rondelku na jednej łyżce oleju rozpuszczamy czekoladę. Należy to robić na wolnym ogniu i bardzo uważnie, bo czekolada szybko może się przypalić.
  3. Następnie do ubitych jajek dodajemy jogurt naturalny, jedną łyżeczkę aromatu wanilii, olej, oraz tartą skórkę z cytryny — ja dałem z całej cytryny. Następnie całość miksujemy mikserem.
  4. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, oczywiście cały czas miksujemy masę.
  5. Przelewamy całą masę do formy o wymiarach 20 x 30 cm, następnie układamy wybrane owoce. Ja użyłem moreli, ale możesz użyć dowolnych owoców.
  6. Pieczemy około 30 minut w 180°C na środkowej półce, najlepiej do suchego patyka. Smacznego!

Domowe ciasto z morelami najlepiej smakuję kiedy już przestygnie oraz z orzeźwiającą lemoniadą.

Zobacz również: Tarta bakewell

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (26 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x