Domowe ciasto z morelami

Domowe ciasto z morelami
Domowe ciasto z morelami

Kiedy za oknem słońce mocno przygrzewa, to w kuchni chciałoby się spędzać jak najmniej czasu. Dania powinny być szybkie w przygotowaniu, a zarazem lekkie w trawieniu. Dlatego na letni podwieczorek doskonale się sprawdzi domowe ciasto jogurtowe z morelami – puszyste, nieco wilgotne i po prostu rozpływające się w ustach. Przepis jest wręcz bajecznie prosty, więc chyba nie ma osoby, której wypiek mógłby się nie udać. Wystarczy zaledwie kilka minut na wymieszanie wszystkich składników, umieszczenie w formie, a potem tylko na wierzch uroczy dodatek w postaci przypominającej zachodzące słońce moreli i gotowe – można wstawiać do pieca. A po wyjęciu jedynie oprószyć cukrem pudrem albo posypać kawałeczkami białej czekolady. Po prostu niebo w gębie.

Domowe ciasto z morelami dla największych łasuchów

Desery przygotowane samodzielnie są nie tylko lepsze w smaku, ale i zdrowsze. Warto zatem poświęcić chwilkę na upieczenie ciasta, które nawet wizualnie kojarzy się z latem. Z każdego kawałka spogląda połówka moreli i kusi do zjedzenia, więc ciasto znika z talerzyków równie szybko, ja się je robi.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 gram mąki pszennej
  • 150 gram cukru pudru
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • 100 gram białej czekolady
  • 10 świeżych moreli
  • skórka z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu wanilii

Jak przygotować domowe ciasto z morelami?

  1. Owoce myjemy i osuszamy. Ubijamy jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.
  2. W rondelku na jednej łyżce oleju rozpuszczamy czekoladę. Należy to robić na wolnym ogniu i bardzo uważnie, bo czekolada szybko może się przypalić.
  3. Następnie do bitych jajek dodajemy jogurt naturalny, jedną łyżeczkę aromatu wanilii, olej, oraz tartą skórkę z cytryny — ja dałem z całej cytryny. Następnie całość miksujemy mikserem.
  4. Dodajemy rozpuszczona czekoladę i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, oczywiście cały czas miksujemy masę.
  5. Przelewamy całą masę do formy o wymiarach 20 x 30 cm, następnie układamy wybrane owoce. Ja użyłem moreli, ale możesz użyć dowolnych owoców.
  6. Pieczemy około 30 minut w 180°C na środkowej półce, najlepiej do suchego patyka. Smacznego!

Domowe ciasto z morelami najlepiej smakuję kiedy już przestygnie oraz z orzeźwiającą lemoniadą.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 16 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

1 komentarz

  1. Słodkie okruszki

    Uwielbiam ciasta z owocami 🙂 A to wygląda przepysznie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + 1 =