Tarta bakewell

Tarta bakewell
Tarta bakewell

Jeśli chodzi o angielskie cukiernictwo, to tarta bakewell nie ma sobie równych i nie sposób jest nie wymienić wybitnej tarty pochodzącej właśnie z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire. Pewnie wielu osobom niewiele to mówi, ale te mające okazję spróbować tego wybornego specjału, nie są w stanie zapomnieć smaku tego deseru. Niesamowite połączenie kruchego spodu, świeżych malin i migdałowego kremu. Tarta bakewell to boskie połączenie mąki, migdałów i malin…

Tarta bakewell – wyśmienity deser niczym prosto z angielskiej cukierni

Nie trzeba oczywiście jechać się do Anglii, w celu skosztowania niesamowitej tarty bakewell, gdyż można wykonać ją samodzielnie w domu. Nie musimy mieć do tego jakiś wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wyposażyć się w odpowiednie składniki i przejąć na chwilę dowodzenie w kuchni. Przepis na tartę nie jest skomplikowany. Nie trzeba też sięgać po jakieś wytworne, drogie czy też trudno dostępne składniki. Bezproblemowo kupimy przecież mąkę, masło, cukier, jaja, migdały maliny czy dżem malinowy. Nadzienie tarty bakewell jest niemalże uzależniające – aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach. Czas najwyższy się osobiście o tym przekonać i sięgnąć po coś więcej niż dobrze znany każdemu sernik, makowiec czy po babkę.

Składniki:

  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • 40 g cukru pudru
  • 75 g tartych migdałów
  • 150 g dżemu malinowego
  • 150 g świeżych malin
  • 50 g migdałów w płatkach

Tarta bakewell — przepis

  1. W pierwszej kolejności do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy zimne posiekane masło, wodę, oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  2. Formę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy palcami w formie. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180℃ (grzanie góra — dół) i pieczemy przez 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto w celu ostudzenia i robimy krem migdałowy.
  3. Masło rozpuszczamy i studzimy, następnie ubijamy mikserem jajka z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy roztopione masło, tarte migdały i cały czas miksujemy.
  4. Następnie na podpieczony spód wykładamy dżem malinowy, dodajemy świeże maliny i całość zalewamy kremem migdałowym.
  5. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika ciasto posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez 30 minut w 180℃ na środkowym poziomie, góra dół. Smacznego!

Tarta bakewell jest gotowa zaraz po upieczeniu, jednak warto chwilę ją przestudzić przed podaniem na talerze 😉

Zobacz również: Pleśniak, kruche ciasto z dżemem i bezą

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (27 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?