Na skróty
Jeśli chodzi o angielskie cukiernictwo, to tarta bakewell nie ma sobie równych i nie sposób jest nie wymienić wybitnej tarty pochodzącej właśnie z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire. Pewnie wielu osobom niewiele to mówi, ale te mające okazję spróbować tego wybornego specjału, nie są w stanie zapomnieć smaku tego deseru. Niesamowite połączenie kruchego spodu, świeżych malin i migdałowego kremu. Tarta bakewell to boskie połączenie mąki, migdałów i malin…
Tarta bakewell – wyśmienity deser niczym prosto z angielskiej cukierni
Nie trzeba oczywiście jechać się do Anglii, w celu skosztowania niesamowitej tarty bakewell, gdyż można wykonać ją samodzielnie w domu. Nie musimy mieć do tego jakiś wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wyposażyć się w odpowiednie składniki i przejąć na chwilę dowodzenie w kuchni. Przepis na tartę nie jest skomplikowany. Nie trzeba też sięgać po jakieś wytworne, drogie czy też trudno dostępne składniki. Bezproblemowo kupimy przecież mąkę, masło, cukier, jaja, migdały maliny czy dżem malinowy. Nadzienie tarty bakewell jest niemalże uzależniające – aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach. Czas najwyższy się osobiście o tym przekonać i sięgnąć po coś więcej niż dobrze znany każdemu sernik, makowiec czy po babkę.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tarta bakewell, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 20 g cukru pudru
- 40 g masła
- 3 łyżki wody
- sól
Składniki na drugą część ciasta:
- 40 g masła
- 2 jajka
- 40 g cukru pudru
- 75 g tartych migdałów
- 150 g dżemu malinowego
- 150 g świeżych malin
- 50 g migdałów w płatkach
Tarta bakewell — przepis
- W pierwszej kolejności do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy zimne posiekane masło, wodę, oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Formę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy palcami w formie. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180℃ (grzanie góra — dół) i pieczemy przez 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto w celu ostudzenia i robimy krem migdałowy.
- Masło rozpuszczamy i studzimy, następnie ubijamy mikserem jajka z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy roztopione masło, tarte migdały i cały czas miksujemy.
- Następnie na podpieczony spód wykładamy dżem malinowy, dodajemy świeże maliny i całość zalewamy kremem migdałowym.
- Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika ciasto posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez 30 minut w 180℃ na środkowym poziomie, grzanie góra-dół. Smacznego!
Tarta bakewell jest gotowa zaraz po upieczeniu, jednak warto chwilę ją przestudzić przed podaniem na talerze 😉
Zobacz również: Pleśniak, kruche ciasto z dżemem i bezą