Na skróty
Kiedy za oknem słońce mocno przygrzewa, to w kuchni chciałoby się spędzać jak najmniej czasu. Dania powinny być szybkie w przygotowaniu, a zarazem lekkie w trawieniu. Dlatego na letni podwieczorek doskonale się sprawdzi najlepsze ciasto z jogurtowe morelami – puszyste, nieco wilgotne i po prostu rozpływające się w ustach. Przepis jest wręcz bajecznie prosty, więc chyba nie ma osoby, której wypiek mógłby się nie udać. Wystarczy zaledwie kilka minut na wymieszanie wszystkich składników, umieszczenie w formie, a potem tylko na wierzch uroczy dodatek w postaci przypominającej zachodzące słońce moreli i gotowe – można wstawiać do pieca. A po wyjęciu jedynie oprószyć cukrem pudrem albo posypać kawałeczkami białej czekolady. Po prostu niebo w gębie.
Domowe ciasto jogurtowe z morelami dla największych łasuchów
Desery przygotowane samodzielnie są nie tylko lepsze w smaku, ale i zdrowsze. Warto zatem poświęcić chwilkę na upieczenie ciasta, które nawet wizualnie kojarzy się z latem. Z każdego kawałka spogląda połówka moreli i kusi do zjedzenia, więc ciasto znika z talerzyków równie szybko, jak się je robi 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto jogurtowe z morelami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 120 ml oleju roślinnego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g białej czekolady
- 10 świeżych moreli
- skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu wanilii
Przepis na ciasto jogurtowe z morelami
- W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy owoce. Następnie ubijamy jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.
- W rondelku na jednej łyżce oleju rozpuszczamy czekoladę. Należy to robić na wolnym ogniu i bardzo uważnie, bo czekolada szybko może się przypalić.
- Następnie do ubitych jajek dodajemy jogurt naturalny, jedną łyżeczkę aromatu wanilii, olej, oraz tartą skórkę z cytryny — ja dałem z całej cytryny. Następnie całość miksujemy mikserem.
- Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, oczywiście cały czas miksujemy masę.
- Przelewamy całą masę do formy o wymiarach 20 x 30 cm, następnie układamy wybrane owoce. Ja użyłem moreli, ale możesz użyć dowolnych owoców.
- Pieczemy około 30 minut w 180°C na środkowej półce, najlepiej do suchego patyka. Smacznego!
Domowe ciasto jogurtowe z morelami najlepiej smakuję kiedy już przestygnie oraz z orzeźwiającą lemoniadą.
Zobacz również: Tarta bakewell