Na skróty
Szybki sposób na pyszne ciasto, sprawdzony przepis, bez sztucznych aromatów i barwników to recepta na udany deser dla najbliższych. Ciasto bananowe, bo o nim mowa to deser na każdą okazję! Smakuję wybornie zarówno latem ze szklanką zimnej lemoniady, jak i zimą z kubkiem gorącego kakao.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto bananowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 320 g mąki pszennej torowej
- 70 g mąki ziemniaczanej (skrobia)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 4 dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis na ciasto bananowe
- Do dużej misy wbijamy jajka i wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Następnie cukier z jajkami ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Ważne, aby cały cukier się rozpuścił i powstała jednolita, puszysta i jasna masa.
- W międzyczasie obieramy banany ze skórki i rozgniatamy.
- Zmniejszamy prędkość miksera do średnich obrotów i dodajemy olej. Następnie dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego oraz rozgniecione banany. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników.
- Mieszamy wszystkie pozostałe sypkie składniki razem i wsypujemy jako mieszankę do naszej masy w misce. Całość dokładnie, powoli mieszamy sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką.
- Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie całość smarujemy olejem roślinnym i obsypujemy lekko bułką tartą. Przygotowane wcześniej ciasto przekładamy do formy.
Ważne: Forma powinna mieć pojemność około 2 litrów. - Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika na środkową półkę. Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół. Ciasto pieczemy około 55 minut, jednak warto sprawdzić już po 40 minutach, czy ciasto nie jest już upieczone.
Rada: Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto bananowe jest już upieczone. - Uchylamy lekko drzwi piekarnika. Następnie po około 10 minutach otwieramy drzwi do połowy, a po chwili wyjmujemy ciasto. Trochę przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z foremki i przekładamy na papier do przestudzenia.
Gotowe ciasto bananowe możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuję z herbatą lub gorącym kakao. Smacznego!
Zobacz również: Ciasto cytrynowe