Ciasto bananowe

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Szybki sposób na pyszne ciasto, sprawdzony przepis, bez sztucznych aromatów i barwników to recepta na udany deser dla najbliższych. Ciasto bananowe, bo o nim mowa to deser na każdą okazję! Smakuję wybornie zarówno latem ze szklanką zimnej lemoniady, jak i zimą z kubkiem gorącego kakao.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto bananowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 320 g mąki pszennej torowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej (skrobia)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na ciasto bananowe

  1. Do dużej misy wbijamy jajka i wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Następnie cukier z jajkami ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Ważne, aby cały cukier się rozpuścił i powstała jednolita, puszysta i jasna masa.
  2. W międzyczasie obieramy banany ze skórki i rozgniatamy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Zmniejszamy prędkość miksera do średnich obrotów i dodajemy olej. Następnie dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego oraz rozgniecione banany. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników.
  5. Mieszamy wszystkie pozostałe sypkie składniki razem i wsypujemy jako mieszankę do naszej masy w misce. Całość dokładnie, powoli mieszamy sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie całość smarujemy olejem roślinnym i obsypujemy lekko bułką tartą. Przygotowane wcześniej ciasto przekładamy do formy.
    Ważne: Forma powinna mieć pojemność około 2 litrów.
  8. Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika na środkową półkę. Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół. Ciasto pieczemy około 55 minut, jednak warto sprawdzić już po 40 minutach, czy ciasto nie jest już upieczone.
    Rada: Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto bananowe jest już upieczone.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Uchylamy lekko drzwi piekarnika. Następnie po około 10 minutach otwieramy drzwi do połowy, a po chwili wyjmujemy ciasto. Trochę przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z foremki i przekładamy na papier do przestudzenia.
  11. Reklamy Ads By Google

Gotowe ciasto bananowe możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuję z herbatą lub gorącym kakao. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Ciasto cytrynowe

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)