Ciasto bananowe

424 2
Przepis na ciasto bananowe

Szybki sposób na pyszne ciasto, sprawdzony przepis, bez sztucznych aromatów i barwników to recepta na udany deser dla najbliższych. Ciasto bananowe, bo o nim mowa to deser na każdą okazję! Smakuję wybornie zarówno latem ze szklanką zimnej lemoniady, jak i zimą z kubkiem gorącego kakao.

Składniki:

  • 320 gram mąki pszennej torowej
  • 70 gram mąki ziemniaczanej (skrobia)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis na ciasto bananowe

  1. Do dużej misy wbijamy jajka i wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Następnie cukier z jajkami ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Ważne, aby cały cukier się rozpuścił i powstała jednolita, puszysta i jasna masa.
  2. W międzyczasie obieramy banany ze skórki i rozgniatamy.
  3. Zmniejszamy prędkość miksera do średnich obrotów i dodajemy olej. Następnie dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego oraz rozgniecione banany. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników.
  4. Mieszamy wszystkie pozostałe sypkie składniki razem i wsypujemy jako mieszankę do naszej masy w misce. Całość dokładnie, powoli mieszamy sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 
  5. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie całość smarujemy olejem roślinnym i obsypujemy lekko bułką tartą. Przygotowane wcześniej ciasto przekładamy do formy.
    Ważne: Forma powinna mieć pojemność około 2 litrów.
  6. Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika na środkową półkę. Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół. Ciasto pieczemy około 55 minut, jednak warto sprawdzić już po 40 minutach, czy ciasto nie jest już upieczone.
    Rada: Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto bananowe jest już upieczone.
  7. Uchylamy lekko drzwi piekarnika. Następnie po około 10 minutach otwieramy drzwi do połowy, a po chwili wyjmujemy ciasto. Trochę przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z foremki i przekładamy na papier do przestudzenia.

Gotowe ciasto bananowe możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuję z herbatą lub gorącym kakao. Smacznego!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

68 + = 72

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?