Ciasto bananowe

Przepis na Ciasto bananowe
Przepis na Ciasto bananowe

Szybki sposób na pyszne ciasto, sprawdzony przepis, bez sztucznych aromatów i barwników to recepta na udany deser dla najbliższych. Ciasto bananowe, bo o nim mowa to deser na każdą okazję! Smakuję wybornie zarówno latem ze szklanką zimnej lemoniady, jak i zimą z kubkiem gorącego kakao.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej torowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej (skrobia)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis na ciasto bananowe

  1. Do dużej misy wbijamy jajka i wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Następnie cukier z jajkami ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Ważne, aby cały cukier się rozpuścił i powstała jednolita, puszysta i jasna masa.
  2. W międzyczasie obieramy banany ze skórki i rozgniatamy.
  3. Zmniejszamy prędkość miksera do średnich obrotów i dodajemy olej. Następnie dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego oraz rozgniecione banany. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników.
  4. Mieszamy wszystkie pozostałe sypkie składniki razem i wsypujemy jako mieszankę do naszej masy w misce. Całość dokładnie, powoli mieszamy sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 
  5. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie całość smarujemy olejem roślinnym i obsypujemy lekko bułką tartą. Przygotowane wcześniej ciasto przekładamy do formy.
    Ważne: Forma powinna mieć pojemność około 2 litrów.
  6. Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika na środkową półkę. Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół. Ciasto pieczemy około 55 minut, jednak warto sprawdzić już po 40 minutach, czy ciasto nie jest już upieczone.
    Rada: Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto bananowe jest już upieczone.
  7. Uchylamy lekko drzwi piekarnika. Następnie po około 10 minutach otwieramy drzwi do połowy, a po chwili wyjmujemy ciasto. Trochę przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z foremki i przekładamy na papier do przestudzenia.

Gotowe ciasto bananowe możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuję z herbatą lub gorącym kakao. Smacznego!

Zobacz również: Ciasto cytrynowe

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (15 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x