Na skróty
Szybki sposób na pyszne ciasto, sprawdzony przepis, bez sztucznych aromatów i barwników to recepta na udany deser dla najbliższych. Ciasto cytrynowe, bo o nim mowa to deser na każdą okazję! Smakuję wybornie zarówno latem ze szklanką zimnej lemoniady, jak i zimą z kubkiem gorącej herbaty.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto cytrynowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 320 g mąki pszennej torowej
- 70 g mąki ziemniaczanej (skrobia)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- sok z jednej cytryny + starta skórka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis na ciasto cytrynowe
- Dużą cytrynę myjemy, następnie wkładamy do wrzątku na kilka sekund. Ścieramy drobną tartką całą skórkę i przecinamy cytrynę na pół. Wyciskamy cały sok z obydwu połówek i łączymy ze startą skórką.
- Do dużej misy wbijamy jajka i wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Następnie cukier z jajkami ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Ważne, aby cały cukier się rozpuścił i powstała jednolita, puszysta i jasna masa.
- Zmniejszamy prędkość miksera do średnich obrotów i dodajemy olej. Następnie dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego oraz sok z cytryny (ze startą skórką). Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników.
- Mieszamy wszystkie pozostałe składniki razem i wsypujemy jako mieszankę do naszej masy w misce. Całość dokładnie, powoli mieszamy, najlepiej szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką.
- Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno oraz boki smarujemy olejem roślinnym i obsypujemy lekko bułką tartą. Przygotowane wcześniej ciasto przekładamy do formy.
Ważne: Forma powinna mieć pojemność około 2 litrów. - Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika na środkową półkę. Piekarnik powinien być ustawiony na pieczenie góra/dół. Ciasto pieczemy około 55 minut. Jednak warto sprawdzić już po 40 minutach, czy ciasto cytrynowe nie jest już upieczone.
Rada: Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto cytrynowe jest już upieczone. - Kiedy ciasto jest już upieczone, wystarczy, że uchylisz lekko drzwi piekarnika. Po około 10 minutach otwórz drzwi do połowy, a następnie po chwili wyjmij ciasto. Ciasto wyjmij z foremki, kiedy jest jeszcze ciepłe i przełóż na papier do przestudzenia.
Gotowe ciasto cytrynowe możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuję z herbatą cytrynową i miodem. Smacznego!
Zobacz również: Ciasto bananowe