Ciasto cytrynowe

364 0
Przepis na ciasto cytrynowe

Szybki sposób na pyszne ciasto, sprawdzony przepis, bez sztucznych aromatów i barwników to recepta na udany deser dla najbliższych. Ciasto cytrynowe, bo o nim mowa to deser na każdą okazję! Smakuję wybornie zarówno latem ze szklanką zimnej lemoniady, jak i zimą z kubkiem gorącej herbaty.

Składniki:

  • 320 gram mąki pszennej torowej
  • 70 gram mąki ziemniaczanej (skrobia)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z jednej cytryny + starta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis na ciasto cytrynowe

  1. Dużą cytrynę myjemy, następnie wkładamy do wrzątku na kilka sekund. Ścieramy drobną tartką całą skórkę i przecinamy cytrynę na pół. Wyciskamy cały sok z obydwu połówek i łączymy ze startą skórką.
  2. Do dużej misy wbijamy jajka i wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Następnie cukier z jajkami ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Ważne, aby cały cukier się rozpuścił i powstała jednolita, puszysta i jasna masa.
  3. Zmniejszamy prędkość miksera do średnich obrotów i dodajemy olej. Następnie dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego oraz sok z cytryny (ze startą skórką). Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników.
  4. Mieszamy wszystkie pozostałe składniki razem i wsypujemy jako mieszankę do naszej masy w misce. Całość dokładnie, powoli mieszamy, najlepiej szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 
  5. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno oraz boki smarujemy olejem roślinnym i obsypujemy lekko bułką tartą. Przygotowane wcześniej ciasto przekładamy do formy.
    Ważne: Forma powinna mieć pojemność około 2 litrów.
  6. Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika na środkową półkę. Piekarnik powinien być ustawiony na pieczenie góra/dół. Ciasto pieczemy około 55 minut. Jednak warto sprawdzić już po 40 minutach, czy ciasto cytrynowe nie jest już upieczone.
    Rada: Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto cytrynowe jest już upieczone.
  7. Kiedy ciasto jest już upieczone, wystarczy, że uchylisz lekko drzwi piekarnika. Po około 10 minutach otwórz drzwi do połowy, a następnie po chwili wyjmij ciasto. Ciasto wyjmij z foremki, kiedy jest jeszcze ciepłe i przełóż na papier do przestudzenia.

Gotowe ciasto cytrynowe możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuję z herbatą cytrynową i miodem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

24 − 15 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?