Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na smaczny obiad, który pokochają dzieci to pulpety w sosie musztardowym z pewnością spełnią Twoje wymagania. Napisałem przepis, który jest łatwy do przygotowania i zawiera tylko niezbędne minimum składników ❤😀
Na skróty
Pulpety w sosie musztardowym lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Najczęściej się je podaje w sosie pomidorowym lub koperkowym, ale przecież kuchnia jest miejscem na eksperymenty. Dlatego warto spróbować trochę innej wariacji tej potrawy. Pulpety w sosie musztardowym to przepis na syty, a przy tym smaczny posiłek dla całej rodziny. Podawać je można z różnymi dodatkami. Świetnie komponują się z ziemniakami puree, kaszą jęczmienną, ale także z ryżem, czy kluskami.
Smaki dzieciństwa
Stosunkowo mało jest dań, które mocno kojarzą się wielu osobom z dzieciństwem. Jednak pulpety w sosie musztardowym niewątpliwie można do takich zaliczyć. Podanie pulpetów raczej nie grozi tym, że dzieci zaczną grymasić. Wynika to prawdopodobnie z ich delikatności i miękkości. Łatwo je pogryźć, więc nie tylko maluchy, ale i seniorzy chętnie sięgają po tę potrawę. Jest to zatem bezpieczny pomysł, aby dogodzić podniebieniu całej rodziny. Wersja z sosem musztardowym ma jeszcze tę zaletę, że lekko słodkawy smak mięsa wieprzowego podkręca się delikatną ostrością musztardy. Danie nabiera więc ciekawego wyrazu.
Zanim zaczniesz przygotowywać pulpety w sosie musztardowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- około 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 4 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 2 łyżeczki majonezu
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżeczka suszonego oregano
- mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Sos do pulpetów
- 1,5 litra bulionu rosołowego
- 5 łyżeczek musztardy stołowej
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na pulpety w sosie musztardowym
- Przygotowanie pulpetów zaczynam od przełożenia mięsa do większej miski. Dodaję bułkę tartą, jajka, musztardę, oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam trochę wyrabiając dłońmi. Dobrze jest pozostawić przygotowane mięso w lodówce na co najmniej godzinę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Następnie formuję zwilżonymi dłońmi niewielkie kulki i obtaczam każdą w mące. Pulpetów można nie obtaczać w mące, ale mąka ma za zadanie trochę zagęścić też sos, więc polecam obtaczanie w mące.
- Przygotowane pulpety wrzucam pojedynczo (tak, aby się nie posklejały) na gotujący się bulion i gotuję przez około 15 minut. Następnie odlewam chochlę wywaru w osobne naczynie i dodaję musztardy, dokładnie mieszam (czasami widelcem, czasami mikserem), pozbywając się grudek i dodaję do pozostałej części wywaru.
- Na tym etapie dodaję również odrobinę suszonego oregano. Ponownie odlewam chochlę w osobne naczynie i dodaję śmietankę, mieszam i wlewam z powrotem do całego wywaru.
- W zimnej wodzie rozpuszczam dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżki mąki pszennej, następnie dodaję zawartość szklanki do garnka z pulpetami i dość energicznie mieszam, aby nie utworzyły się grudki. Czasami wolę wyłowić wszystkie pulpety i wymieszać np. blenderem sos bez obaw, że zostaną grudki nierozmieszanej mąki.
- Gotowy sos doprowadzam do wrzenia, następnie próbuję czy jest gotowy i według uznania doprawiam solą i pieprzem. Oczywiście, jeśli wyjąłem wcześniej pulpety to wracają z powrotem do sosu 😉 Smacznego!
Polecam również przepis na zapiekankę z klopsikami w sosie pomidorowym
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 2998 | 178.4 | 216.2 | 80.6 | 4.1 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 374.8 | 22.3 | 27.0 | 10.1 | 0.5 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Mięso mielone z łopatki wieprzowej | 250 | 17 | 20 | 0 | 0 |
Jajka | 155 | 13 | 11 | 1.1 | 0 |
Musztarda delikatesowa | 67 | 4 | 5 | 2 | 1 |
Majonez | 680 | 1 | 75 | 4 | 0 |
Bułka tarta | 395 | 12 | 5 | 71 | 4 |
Mąka pszenna | 364 | 10 | 1 | 76 | 3 |
Bulion rosołowy | 5 | 1 | 0.2 | 0 | 0 |
Musztarda stołowa | 66 | 3.3 | 3.3 | 4.4 | 2.5 |
Śmietana 30% | 292 | 2.6 | 30 | 3.2 | 0 |
Mąka ziemniaczana | 350 | 0.3 | 0.1 | 85 | 0.5 |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.