Na skróty
Zapiekanka z klopsikami to świetna propozycja na obiad łącząca w sobie najlepsze cechy zapiekanek. Klopsiki w sosie pomidorowym to bez wątpienia klasyka, ale zapieczone z tartą mozzarellą wznoszą się na zupełnie nowy poziom.
Mój przepis na zapiekankę z klopsikami jest bardzo łatwy i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy ugotować makaron, uformować klopsiki, następnie je obsmażyć i zapiec wszystko w przygotowanym sosie pomidorowym. Klopsiki wychodzą delikatne i mają ziołowy aromat. Sos pomidorowy doskonale komponuję się z makaronem, całość dopełnia tarta mozzarella. Cała magia dzieje się w piekarniku, podczas zapiekania. Zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym piecze się tylko 30 minut.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 300 g makaronu
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- 300 g tartej mozzarelli (żółtej)
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżeczka suszonego oregano
Sos do zapiekanki z klopsikami
- 400 g krojonych pomidorów
- szklanka bulionu
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz czarny
- łyżeczka cukru
Przepis na zapiekankę z klopsikami
- Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku, ziołami prowansalskimi oraz oregano. Dodajemy jajko, bułkę tartą i sos sojowy. Następnie dokładnie wszystko mieszamy i formujemy pulpeciki.
- Pulpeciki obsmażamy z każdej strony na oliwie, następnie przekładamy na talerz i pozostawiamy na później.
- Obieramy czosnek i siekamy na plasterki, następnie podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory z puszki i bulion. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Pomidorów pelati nie trzeba doprawiać cukrem.
- Sos pomidorowy zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec jeśli jest taka potrzeba sos blendujemy blenderem.
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedzamy i mieszamy z łyżką oliwy z oliwek. Całość przekładamy do wysmarowanego tłuszczem/masłem naczynia żaroodpornego.
- Następnie na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180℃ na 20 minut bez przykrycia, następnie posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut bez przykrycia.
Gotową zapiekankę z klopsikami w sosie pomidorowym po upieczenie pozostawiamy chwilę do przestygnięcia. Zapiekankę już na talerzu możesz udekorować świeżymi listkami bazylii. Smacznego!
Zobacz również: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym