Zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zapiekanka z klopsikami to świetna propozycja na obiad łącząca w sobie najlepsze cechy zapiekanek. Klopsiki w sosie pomidorowym to bez wątpienia klasyka, ale zapieczone z tartą mozzarellą wznoszą się na zupełnie nowy poziom.

Mój przepis na zapiekankę z klopsikami jest bardzo łatwy i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy ugotować makaron, uformować klopsiki, następnie je obsmażyć i zapiec wszystko w przygotowanym sosie pomidorowym. Klopsiki wychodzą delikatne i mają ziołowy aromat. Sos pomidorowy doskonale komponuję się z makaronem, całość dopełnia tarta mozzarella. Cała magia dzieje się w piekarniku, podczas zapiekania. Zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym piecze się tylko 30 minut.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 300 g makaronu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • 300 g tartej mozzarelli (żółtej)
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka suszonego oregano

Sos do zapiekanki z klopsikami

Reklamy Ads By Google

  • 400 g krojonych pomidorów
  • szklanka bulionu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny
  • łyżeczka cukru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na zapiekankę z klopsikami

  1. Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku, ziołami prowansalskimi oraz oregano. Dodajemy jajko, bułkę tartą i sos sojowy. Następnie dokładnie wszystko mieszamy i formujemy pulpeciki.
  2. Pulpeciki obsmażamy z każdej strony na oliwie, następnie przekładamy na talerz i pozostawiamy na później.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Obieramy czosnek i siekamy na plasterki, następnie podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory z puszki i bulion. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Pomidorów pelati nie trzeba doprawiać cukrem.
  5. Sos pomidorowy zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec jeśli jest taka potrzeba sos blendujemy blenderem.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedzamy i mieszamy z łyżką oliwy z oliwek. Całość przekładamy do wysmarowanego tłuszczem/masłem naczynia żaroodpornego.
  8. Następnie na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180℃ na 20 minut bez przykrycia, następnie posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut bez przykrycia.
  9. Reklamy Ads By Google

Gotową zapiekankę z klopsikami w sosie pomidorowym po upieczenie pozostawiamy chwilę do przestygnięcia. Zapiekankę już na talerzu możesz udekorować świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

Zobacz również: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 419
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)