Zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym

Przepis na zapiekankę z klopsikami | Zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym
Przepis na zapiekankę z klopsikami | Zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym

Zapiekanka z klopsikami to świetna propozycja na obiad łącząca w sobie najlepsze cechy zapiekanek. Klopsiki w sosie pomidorowym to bez wątpienia klasyka, ale zapieczone z tartą mozzarellą wznoszą się na zupełnie nowy poziom.

Mój przepis na zapiekankę z klopsikami jest bardzo łatwy i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy ugotować makaron, uformować klopsiki, następnie je obsmażyć i zapiec wszystko w przygotowanym sosie pomidorowym. Klopsiki wychodzą delikatne i mają ziołowy aromat. Sos pomidorowy doskonale komponuję się z makaronem, całość dopełnia tarta mozzarella. Cała magia dzieje się w piekarniku, podczas zapiekania. Zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym piecze się tylko 30 minut.

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 300 g makaronu
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • 300 g tartej mozzarelli (żółtej)
  • sól i pieprz czarny
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka suszonego oregano

Sos do zapiekanki z klopsikami

  • 400 g krojonych pomidorów
  • szklanka bulionu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny
  • łyżeczka cukru

Przepis na zapiekankę z klopsikami

  1. Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku, ziołami prowansalskimi oraz oregano. Dodajemy jajko, bułkę tartą i sos sojowy. Następnie dokładnie wszystko mieszamy i formujemy pulpeciki.
  2. Pulpeciki obsmażamy z każdej strony na oliwie, następnie przekładamy na talerz i pozostawiamy na później.
  3. Obieramy czosnek i siekamy na plasterki, następnie podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory z puszki i bulion. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Pomidorów pelati nie trzeba doprawiać cukrem.
  4. Sos pomidorowy zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec jeśli jest taka potrzeba sos blendujemy blenderem.
  5. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedzamy i mieszamy z łyżką oliwy z oliwek. Całość przekładamy do wysmarowanego tłuszczem/masłem naczynia żaroodpornego.
  6. Następnie na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180℃ na 20 minut bez przykrycia, następnie posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut bez przykrycia.

Gotową zapiekankę z klopsikami w sosie pomidorowym po upieczenie pozostawiamy chwilę do przestygnięcia. Zapiekankę już na talerzu możesz udekorować świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

Zobacz również: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (27 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?