Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na smaczny obiad, który pokochają dzieci to pulpety w sosie musztardowym z pewnością spełnią Twoje wymagania. Napisałem przepis, który jest łatwy do przygotowania i zawiera tylko niezbędne minimum składników ❤😀
Na skróty
Pulpety w sosie musztardowym lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Najczęściej się je podaje w sosie pomidorowym lub koperkowym, ale przecież kuchnia jest miejscem na eksperymenty. Dlatego warto spróbować trochę innej wariacji tej potrawy. Pulpety w sosie musztardowym to przepis na syty, a przy tym smaczny posiłek dla całej rodziny. Podawać je można z różnymi dodatkami. Świetnie komponują się z ziemniakami puree, kaszą jęczmienną, ale także z ryżem, czy kluskami.
Smaki dzieciństwa
Stosunkowo mało jest dań, które mocno kojarzą się wielu osobom z dzieciństwem. Jednak pulpety w sosie musztardowym niewątpliwie można do takich zaliczyć. Podanie pulpetów raczej nie grozi tym, że dzieci zaczną grymasić. Wynika to prawdopodobnie z ich delikatności i miękkości. Łatwo je pogryźć, więc nie tylko maluchy, ale i seniorzy chętnie sięgają po tę potrawę. Jest to zatem bezpieczny pomysł, aby dogodzić podniebieniu całej rodziny. Wersja z sosem musztardowym ma jeszcze tę zaletę, że lekko słodkawy smak mięsa wieprzowego podkręca się delikatną ostrością musztardy. Danie nabiera więc ciekawego wyrazu.
Zanim zaczniesz przygotowywać pulpety w sosie musztardowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 4 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 2 łyżeczki majonezu
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżeczka suszonego oregano
- mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Sos do pulpetów
- 1,5 litra bulionu rosołowego
- 5 łyżeczek musztardy stołowej
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na pulpety w sosie musztardowym
- Przygotowanie pulpetów zaczynam od przełożenia mięsa do większej miski. Dodaję bułkę tartą, jajka, musztardę, oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam trochę wyrabiając dłońmi. Dobrze jest pozostawić przygotowane mięso w lodówce na co najmniej godzinę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Następnie formuję zwilżonymi dłońmi niewielkie kulki i obtaczam każdą w mące. Pulpetów można nie obtaczać w mące, ale mąka ma za zadanie trochę zagęścić też sos, więc polecam obtaczanie w mące.
- Przygotowane pulpety wrzucam pojedynczo (tak, aby się nie posklejały) na gotujący się bulion i gotuję przez około 15 minut. Następnie odlewam chochlę wywaru w osobne naczynie i dodaję musztardy, dokładnie mieszam (czasami widelcem, czasami mikserem), pozbywając się grudek i dodaję do pozostałej części wywaru.
- Na tym etapie dodaję również odrobinę suszonego oregano. Ponownie odlewam chochlę w osobne naczynie i dodaję śmietankę, mieszam i wlewam z powrotem do całego wywaru.
- W zimnej wodzie rozpuszczam dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżki mąki pszennej, następnie dodaję zawartość szklanki do garnka z pulpetami i dość energicznie mieszam, aby nie utworzyły się grudki. Czasami wolę wyłowić wszystkie pulpety i wymieszać np. blenderem sos bez obaw, że zostaną grudki nierozmieszanej mąki.
- Gotowy sos doprowadzam do wrzenia, następnie próbuję czy jest gotowy i według uznania doprawiam solą i pieprzem. Oczywiście, jeśli wyjąłem wcześniej pulpety to wracają z powrotem do sosu 😉 Smacznego!
Polecam również przepis na zapiekankę z klopsikami w sosie pomidorowym
Oceń ten przepis!
Data aktualizacji:








