Pulpety w sosie musztardowym

Przepis na klopsiki w sosie musztardowym
Przepis na klopsiki w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Najczęściej się je podaje w sosie pomidorowym lub koperkowym, ale przecież kuchnia jest miejscem na eksperymenty. Dlatego warto spróbować trochę innej wariacji tej potrawy. Pulpety w sosie musztardowym to przepis na syty, a przy tym smaczny posiłek dla całej rodziny. Podawać je można z różnymi dodatkami. Świetnie komponują się z ziemniakami puree, kaszą jęczmienną, ale także z ryżem, czy kluskami.

Pulpety w sosie, czyli smaki dzieciństwa

Stosunkowo mało jest dań, które mocno kojarzą się wielu osobom z dzieciństwem. Jednak pulpety w sosie musztardowym niewątpliwie można do takich zaliczyć. Podanie pulpetów raczej nie grozi tym, że dzieci zaczną grymasić. Wynika to prawdopodobnie z ich delikatności i miękkości. Łatwo je pogryźć, więc nie tylko maluchy, ale i seniorzy chętnie sięgają po tę potrawę. Jest to zatem bezpieczny pomysł, aby dogodzić podniebieniu całej rodziny. Wersja z sosem musztardowym ma jeszcze tę zaletę, że lekko słodkawy smak mięsa wieprzowego podkręca się delikatną ostrością musztardy. Danie nabiera więc ciekawego wyrazu.

Składniki:

  • około 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • mąka pszenna
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

Sos do pulpetów

  • 1,5 litra bulionu rosołowego
  • 5 łyżeczek musztardy stołowej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego

Przepis na pulpety w sosie musztardowym

  1. Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, jajka, musztardę, oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie kulki i następnie obtaczamy je w mące.
  2. Pulpety wrzucamy pojedynczo (tak, aby się nie posklejały) na gotujący się bulion i gotujemy przez około 15 minut. Następnie odlewamy chochlę w osobne naczynie i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy, pozbywając się grudek i dodajemy do całego wywaru. Dodajemy również szczyptę suszonego oregano.
  3. Ponownie odlewamy chochlę w osobne naczynie i dodajemy śmietankę, mieszamy i wlewamy do całego wywaru. W zimnej wodzie rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżki mąki pszennej, następnie wlewamy do garnka z pulpetami dość energicznie mieszając, aby nie utworzyły się grudki.
  4. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie według uznania doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Zobacz również: Zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (21 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?