Na skróty
Pulpety w sosie musztardowym lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Najczęściej się je podaje w sosie pomidorowym lub koperkowym, ale przecież kuchnia jest miejscem na eksperymenty. Dlatego warto spróbować trochę innej wariacji tej potrawy. Pulpety w sosie musztardowym to przepis na syty, a przy tym smaczny posiłek dla całej rodziny. Podawać je można z różnymi dodatkami. Świetnie komponują się z ziemniakami puree, kaszą jęczmienną, ale także z ryżem, czy kluskami.
Pulpety w sosie, czyli smaki dzieciństwa
Stosunkowo mało jest dań, które mocno kojarzą się wielu osobom z dzieciństwem. Jednak pulpety w sosie musztardowym niewątpliwie można do takich zaliczyć. Podanie pulpetów raczej nie grozi tym, że dzieci zaczną grymasić. Wynika to prawdopodobnie z ich delikatności i miękkości. Łatwo je pogryźć, więc nie tylko maluchy, ale i seniorzy chętnie sięgają po tę potrawę. Jest to zatem bezpieczny pomysł, aby dogodzić podniebieniu całej rodziny. Wersja z sosem musztardowym ma jeszcze tę zaletę, że lekko słodkawy smak mięsa wieprzowego podkręca się delikatną ostrością musztardy. Danie nabiera więc ciekawego wyrazu.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pulpety w sosie musztardowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 4 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 2 łyżeczki majonezu
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżeczka suszonego oregano
- mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Sos do pulpetów
- 1,5 litra bulionu rosołowego
- 5 łyżeczek musztardy stołowej
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na pulpety w sosie musztardowym
- Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, jajka, musztardę, oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie kulki i następnie obtaczamy je w mące.
- Pulpety wrzucamy pojedynczo (tak, aby się nie posklejały) na gotujący się bulion i gotujemy przez około 15 minut. Następnie odlewamy chochlę w osobne naczynie i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy, pozbywając się grudek i dodajemy do całego wywaru. Dodajemy również szczyptę suszonego oregano.
- Ponownie odlewamy chochlę w osobne naczynie i dodajemy śmietankę, mieszamy i wlewamy do całego wywaru. W zimnej wodzie rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżki mąki pszennej, następnie wlewamy do garnka z pulpetami dość energicznie mieszając, aby nie utworzyły się grudki.
- Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie według uznania doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Zobacz również: Zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym
Oceń ten przepis!