Pulpety w sosie musztardowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pulpety w sosie musztardowym lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Najczęściej się je podaje w sosie pomidorowym lub koperkowym, ale przecież kuchnia jest miejscem na eksperymenty. Dlatego warto spróbować trochę innej wariacji tej potrawy. Pulpety w sosie musztardowym to przepis na syty, a przy tym smaczny posiłek dla całej rodziny. Podawać je można z różnymi dodatkami. Świetnie komponują się z ziemniakami puree, kaszą jęczmienną, ale także z ryżem, czy kluskami.

Pulpety w sosie, czyli smaki dzieciństwa

Stosunkowo mało jest dań, które mocno kojarzą się wielu osobom z dzieciństwem. Jednak pulpety w sosie musztardowym niewątpliwie można do takich zaliczyć. Podanie pulpetów raczej nie grozi tym, że dzieci zaczną grymasić. Wynika to prawdopodobnie z ich delikatności i miękkości. Łatwo je pogryźć, więc nie tylko maluchy, ale i seniorzy chętnie sięgają po tę potrawę. Jest to zatem bezpieczny pomysł, aby dogodzić podniebieniu całej rodziny. Wersja z sosem musztardowym ma jeszcze tę zaletę, że lekko słodkawy smak mięsa wieprzowego podkręca się delikatną ostrością musztardy. Danie nabiera więc ciekawego wyrazu.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pulpety w sosie musztardowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • mąka pszenna
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

Sos do pulpetów

Reklamy Ads By Google

  • 1,5 litra bulionu rosołowego
  • 5 łyżeczek musztardy stołowej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na pulpety w sosie musztardowym

  1. Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, jajka, musztardę, oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie kulki i następnie obtaczamy je w mące.
  2. Pulpety wrzucamy pojedynczo (tak, aby się nie posklejały) na gotujący się bulion i gotujemy przez około 15 minut. Następnie odlewamy chochlę w osobne naczynie i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy, pozbywając się grudek i dodajemy do całego wywaru. Dodajemy również szczyptę suszonego oregano.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ponownie odlewamy chochlę w osobne naczynie i dodajemy śmietankę, mieszamy i wlewamy do całego wywaru. W zimnej wodzie rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżki mąki pszennej, następnie wlewamy do garnka z pulpetami dość energicznie mieszając, aby nie utworzyły się grudki.
  5. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie według uznania doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Zapiekanka z klopsikami w sosie pomidorowym

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments