Szukasz przepisu na smaczną przekąskę? Poznaj chlebek turecki, który zachwyci Cię swoją puszystością i delikatnym smakiem. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, czy jako baza do smacznych kanapek. Jest prosty w przygotowaniu i sprawia wiele radości ❤😊
Na skróty
Chlebek turecki lub jak kto woli Bazlama to najprostszy i najczęściej spotykany tradycyjny chleb w Turcji. Wykonanie takiego chlebka jest banalnie łatwe, a składniki powszechnie dostępne. Z mojego przepisu wykonasz 6 chlebków.
Chleb Turecki jest nieco grubszy od podpłomyków z patelni, a w smaku podobny jest do pity. Taki chlebek można podawać z różnymi sosami i pastami jako kanapki, a nawet spody do pizzy, ale najlepiej smakuję z roztopionym masłem z natką pietruszki lub pastą hummus. Co najważniejsze taki chlebek Turecki smażymy na patelni bez grama tłuszczu!
Zanim zaczniesz przygotowywać chlebek turecki, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 420 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- 10 g cukru
- 6 g soli
Dobra rada: Do wypieku chlebka używam mąki typ 00, czyli takiej jak do pizzy. Dzięki temu chlebek Turecki jest jeszcze smaczniejszy 🙂 Oczywiście możesz użyć mąki zwykłej pszennej lub tortowej i też wyjdzie bardzo smaczny.
Przepis na chlebek turecki
- W dużej misce łączymy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami. Następnie dodajemy letnie mleko i wodę.
- Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto po zagnieceniu powinno być klejące, ale swobodnie odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Następnie po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagniatamy podsypując delikatnie mąką i dzielimy na 6 równych części. Następnie każdą z części formujemy w kulkę i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na blacie do 30 minut.
- Każdą wyrośniętą kulkę delikatnie rozwałkowujemy na ciasto o grubości około od 0,5 do 1 cm i tak przygotowany chlebek turecki smażymy bez przykrycia na dobrze rozgrzanej patelni.
Chleb turecki możesz podawać z roztopionym masłem z natką pietruszki lub hummusem. Smacznego!
Zobacz również: Przecier pomidorowy
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1677 | 49.20 | 9.45 | 338.59 | 12.64 |
Wartości odżywcze na 1 z 6 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 279.51 | 8.20 | 1.57 | 56.43 | 2.11 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na chlebek turecki. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Mleko (3,2% tł.) | 61 | 3,4 | 3,2 | 4,8 | 0 |
Woda | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Mąka pszenna | 364 | 10 | 1 | 76 | 2,7 |
Suche drożdże | 325 | 40 | 7 | 41 | 26 |
Cukier | 387 | 0 | 0 | 100 | 0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.