Reklamy Ads By Google

Hummus to kremowa i pyszna pasta z ciecierzycy, która jest nie tylko bardzo smaczna, ale również łatwa do przygotowania. Oryginalny przepis na pastę z ciecierzycy zawiera tylko kilka podstawowych składników i można przygotować ją w domu za pomocą blendera lub miksera. Warto także wspomnieć, że pasta z ciecierzycy zawiera mnóstwo witamin i minerałów takich jak A, C, E i z grupy B, oraz żelazo, miedź, cynk, wapń, magnez i potas. Ciecierzyca to także doskonałe źródło błonnika, więc wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Co więcej obniża również poziom złego cholesterolu, a także ciśnienie krwi, jest szczególnie zalecana przy leczeniu anemii i cukrzycy.

Składniki na idealną pastę z ciecierzycy

Przygotowując pastę hummus zazwyczaj dodaje jeszcze różne dodatki, takie jak suszone pomidory lub natka pietruszki, wówczas otrzymuję pastę pomidorową lub pietruszkową. Czasami też dodaję 2 – 3 ząbki czosnku marynowanego, dzięki czemu za każdym razem moja pasta z ciecierzycy wychodzi nieco inna i nigdy się nie nudzi. Ponadto warto zapamiętać, że już sam hummus jest bardzo odżywczy i sycący, dzięki czemu, może stać się cennym składnikiem codziennej diety wielu osób.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis hummus, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 400 g ciecierzycy konserwowej
  • kilka łyżek zalewy z ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kuminu
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na hummus

  1. W pierwszej kolejności odsączamy ciecierzycę i przekładamy do miski w której będziemy ją blendować, dodajemy kilka łyżek zalewy i miksujemy na jednolitą pastę.
  2. Podczas miksowania dodajemy pozostałe składniki, sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól i pieprz czarny oraz oliwę z oliwek i kumin. Całość blenudjemy na jednolitą masę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na sam koniec sprawdzamy konsystencję i smak pasty, w razie potrzeby dodajemy jeszcze zalewy z ciecierzycy oraz wybranych przypraw. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Gotową pastę hummus przekładamy do miseczek i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Do dekoracji dobrze się sprawdzi posiekana natka pietruszki lub kiełki oraz pieprz kolorowy świeżo mielony i sezam łuskany.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sałatka z ciecierzycy

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)