Hummus to kremowa i pyszna pasta z ciecierzycy, która jest nie tylko bardzo smaczna, ale również łatwa do przygotowania. Oryginalny przepis na pastę z ciecierzycy zawiera tylko kilka podstawowych składników i można przygotować ją w domu za pomocą blendera lub miksera. Warto także wspomnieć, że pasta z ciecierzycy zawiera mnóstwo witamin i minerałów takich jak A, C, E i z grupy B, oraz żelazo, miedź, cynk, wapń, magnez i potas. Ciecierzyca to także doskonałe źródło błonnika, więc wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Co więcej obniża również poziom złego cholesterolu, a także ciśnienie krwi, jest szczególnie zalecana przy leczeniu anemii i cukrzycy.
Na skróty
Składniki na idealną pastę z ciecierzycy
Przygotowując pastę hummus zazwyczaj dodaje jeszcze różne dodatki, takie jak suszone pomidory lub natka pietruszki, wówczas otrzymuję pastę pomidorową lub pietruszkową. Czasami też dodaję 2 – 3 ząbki czosnku marynowanego, dzięki czemu za każdym razem moja pasta z ciecierzycy wychodzi nieco inna i nigdy się nie nudzi. Ponadto warto zapamiętać, że już sam hummus jest bardzo odżywczy i sycący, dzięki czemu, może stać się cennym składnikiem codziennej diety wielu osób.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis hummus, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 400 g ciecierzycy konserwowej
- kilka łyżek zalewy z ciecierzycy
- 4 łyżki pasty tahini
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki kuminu
Przepis na hummus
- W pierwszej kolejności odsączamy ciecierzycę i przekładamy do miski w której będziemy ją blendować, dodajemy kilka łyżek zalewy i miksujemy na jednolitą pastę.
- Podczas miksowania dodajemy pozostałe składniki, sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól i pieprz czarny oraz oliwę z oliwek i kumin. Całość blenudjemy na jednolitą masę.
- Następnie na sam koniec sprawdzamy konsystencję i smak pasty, w razie potrzeby dodajemy jeszcze zalewy z ciecierzycy oraz wybranych przypraw. Smacznego!
Gotową pastę hummus przekładamy do miseczek i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Do dekoracji dobrze się sprawdzi posiekana natka pietruszki lub kiełki oraz pieprz kolorowy świeżo mielony i sezam łuskany.
Zobacz również: Sałatka z ciecierzycy