Szakszuka

502 0
Szakszuka przepis

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieszankę i jako potrawa prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. Jednak jej właściwe pochodzenie nie jest do końca jasne, ze względu, że występuje na całym Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej.

Niewątpliwie szakszuka jest wyjątkowym daniem, mimo to bardzo prostym w przygotowaniu. Przepis na szakszukę jest łatwy, a do jego przyrządzenia wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, aby cieszyć się kuchnią tunezyjską w swoim domu. Szakszuka to również świetny pomysł na zdrowe śniadanie, podana ze szpinakiem doskonale sprawdzi się jako pełnowartościowy start o niskim indeksie glikemicznym.

Składniki:

  • 50 g świeżego szpinaku
  • 50 g cebuli
  • 1 duży pomidor
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz

Szakszuka – przygotowanie

  1. Pomidora i liście szpinaku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie obieramy cebulę i czosnek.
  2. Na patelnię dodajemy łyżeczkę oliwy, następnie posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy chwilę kilka razy mieszając i dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę.
  3. Podczas gdy całość się przesmaża siekamy szpinak, a następnie dodajemy go na patelnię. Po około minucie wbijamy na środek dwa jajka. Całość smażymy pod pokrywką do 5 minut na wolnym ogniu lub do momentu gdy białka będą ścięte.
  4. Szakszukę możemy podawać z kromką chleba żytniego pełnoziarnistego. Smacznego!

Szakszuka ze szpinakiem przeznaczona jest dla jednej dorosłej osoby na dowolny posiłek i zawiera około 370 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

68 − = 67

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?