Szakszuka szpinakowa

Szakszuka szpinakowa
Szakszuka szpinakowa

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieszankę i jako potrawa prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. Jednak jej właściwe pochodzenie nie jest do końca jasne, ze względu, że występuje na całym Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej.

Niewątpliwie szakszuka właściwie shakshuka jest wyjątkowym daniem, mimo to bardzo prostym w przygotowaniu. Przepis na szakszukę jest łatwy, a do jego przyrządzenia wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, aby cieszyć się kuchnią tunezyjską w swoim domu. Szakszuka szpinakowa to również świetny pomysł na zdrowe śniadanie, podana ze szpinakiem doskonale sprawdzi się jako pełnowartościowy start o niskim indeksie glikemicznym.

Składniki:

  • 50 gram świeżego szpinaku
  • 50 gram cebuli
  • 1 duży pomidor
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól i pieprz

Szakszuka – przygotowanie

  1. Pomidora i liście szpinaku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie obieramy cebulę i czosnek.
  2. Na patelnię dodajemy łyżeczkę oliwy, następnie posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy chwilę kilka razy mieszając i dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę.
  3. Podczas gdy całość się podsmaża siekamy szpinak, a następnie dodajemy go na patelnię. Po około minucie wbijamy na środek dwa jajka. Całość smażymy pod pokrywką do 5 minut na wolnym ogniu lub do momentu gdy białka będą ścięte.
  4. Szakszukę możemy podawać z kromką chleba żytniego pełnoziarnistego. Smacznego!

Szakszuka ze szpinakiem (shakshuka) przeznaczona jest dla jednej dorosłej osoby na dowolny posiłek i zawiera około 370 kcal.

Zobacz również: Frittata z pomidorami i szpinakiem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (19 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x