Na skróty
Zastanawiasz się z jakich składników składa się sałatka Cezar? Lub jaki sos do sałatki Cezar będzie najlepszy? Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na sałatkę Cezar, to mój przepis zaspokoi wszystkie Twoje kulinarne pragnienia i uczyni Cię mistrzem w przygotowywaniu tej kultowej potrawy.
Oryginalny przepis na sałatkę Cezar jest bardzo prosty w przygotowaniu, a sałatka wychodzi pyszna. Jednak musisz wiedzieć, że przygotowanie sosu do sałatki Cezar jest kluczem do sukcesu tej potrawy. Oryginalny sos do sałatki Cezar składa się z takich składników jak: majonez, musztarda, oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek, parmezan, a także sól i pieprz do smaku. W wersji słodko-słonej można też dodać do sosu nieco miodu, tworząc sos do sałatki Cezar o smaku bardziej miodowym.
Warto, też wspomnieć, że głównym składnikiem klasycznej sałatki Cezar jest świeża, chrupiąca sałata rzymska oraz filet z kurczaka lub owoce morza, aby sałatka była bardziej sycąca. Sałatka Cezar z kurczakiem to świetny wybór na lekki obiad lub kolację. Wszystkie składniki układamy na talerzu, następnie wierzch sałatki posypujemy chrupiącymi grzankami oraz świeżo tartym parmezan. Na koniec polewamy sałatkę przygotowanym sosem do sałatki Cezar i gotowe! 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka cezar, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 250 g filetu z kurczaka
- łyżka oliwy + do skropienia
- pół większej główki sałaty rzymskiej
- 6 łyżek tartego parmezanu
- bagietka
Składniki na sos
- 4 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny lub łyżeczka octu winnego
- łyżeczka sosu worcestershire
Sałatka Cezar — przepis
- Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek i kostek, następnie kroimy na 4 części, doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą. Filet smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiamy mięso dodatkową oliwą. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
- Na tej samej patelni smażymy również grzanki. Zmniejszamy ogień do minimum i smażymy pokrojoną bagietkę przez około 5 minut co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub zgniatamy i drobno siekamy. Czosnek mieszamy z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy.
- Sałatka Cezar jest już prawie gotowa. Sałatę rzymską myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym lub w suszarce, następnie siekamy i mieszamy z połową sosu. Przekładamy na talerz lub półmisek.
- Dodajemy pokrojonego kurczaka, skrapiamy resztą sosu, sypiemy tartym parmezanem oraz dodajemy grzanki.
Zobacz również: Sałatka z krewetkami i mango
Oceń ten przepis!