Sałatka Cezar

5.6k 0
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar z sałaty rzymskiej z dodatkiem kurczaka, z sosem majonezowym, grzankami i tartym parmezanem to pyszne i szybkie połączenie składników w łatwym przepisie.

Składniki:

  • 250 gram filetu z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy + do skropienia
  • pół większej główki sałaty rzymskiej
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • bagietka
  • 4 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire

Sałatka Cezar – przygotowanie

  1. Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek i kostek, następnie kroimy na 4 części, doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą. Filet smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiamy mięso dodatkową oliwą. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
  2. Na tej samej patelni smażymy również grzanki. Zmniejszamy ogień do minimum i smażymy pokrojoną bagietkę przez około 5 minut co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę lub zgniatamy i drobno siekamy. Czosnek mieszamy z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy.
  4. Sałatka Cezar jest już prawie gotowa. Sałatę rzymską myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym lub w suszarce, następnie siekamy i mieszamy z połową sosu. Przekładamy na talerz lub półmisek.
  5. Dodajemy pokrojonego kurczaka, skrapiamy resztą sosu, sypiemy tartym parmezanem oraz dodajemy grzanki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *