
Sałatka Cezar z sałaty rzymskiej z dodatkiem kurczaka, z sosem majonezowym, grzankami i tartym parmezanem to pyszne i szybkie połączenie składników w łatwym przepisie.
Składniki:
- 250 g filetu z kurczaka
- łyżka oliwy + do skropienia
- pół większej główki sałaty rzymskiej
- 6 łyżek tartego parmezanu
- bagietka
Składniki na sos
- 4 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny lub łyżeczka octu winnego
- łyżeczka sosu worcestershire
Sałatka Cezar – przygotowanie
- Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek i kostek, następnie kroimy na 4 części, doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą. Filet smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiamy mięso dodatkową oliwą. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
- Na tej samej patelni smażymy również grzanki. Zmniejszamy ogień do minimum i smażymy pokrojoną bagietkę przez około 5 minut co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub zgniatamy i drobno siekamy. Czosnek mieszamy z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy.
- Sałatka Cezar jest już prawie gotowa. Sałatę rzymską myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym lub w suszarce, następnie siekamy i mieszamy z połową sosu. Przekładamy na talerz lub półmisek.
- Dodajemy pokrojonego kurczaka, skrapiamy resztą sosu, sypiemy tartym parmezanem oraz dodajemy grzanki.
Zobacz również: Sałatka z krewetkami i mango
Komentarze