Sałatka Cezar

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zastanawiasz się z jakich składników składa się sałatka Cezar? Lub jaki sos do sałatki Cezar będzie najlepszy? Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na sałatkę Cezar, to mój przepis zaspokoi wszystkie Twoje kulinarne pragnienia i uczyni Cię mistrzem w przygotowywaniu tej kultowej potrawy.

Oryginalny przepis na sałatkę Cezar jest bardzo prosty w przygotowaniu, a sałatka wychodzi pyszna. Jednak musisz wiedzieć, że przygotowanie sosu do sałatki Cezar jest kluczem do sukcesu tej potrawy. Oryginalny sos do sałatki Cezar składa się z takich składników jak: majonez, musztarda, oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek, parmezan, a także sól i pieprz do smaku. W wersji słodko-słonej można też dodać do sosu nieco miodu, tworząc sos do sałatki Cezar o smaku bardziej miodowym.

Reklamy Ads By Google

Warto, też wspomnieć, że głównym składnikiem klasycznej sałatki Cezar jest świeża, chrupiąca sałata rzymska oraz filet z kurczaka lub owoce morza, aby sałatka była bardziej sycąca. Sałatka Cezar z kurczakiem to świetny wybór na lekki obiad lub kolację. Wszystkie składniki układamy na talerzu, następnie wierzch sałatki posypujemy chrupiącymi grzankami oraz świeżo tartym parmezan. Na koniec polewamy sałatkę przygotowanym sosem do sałatki Cezar i gotowe! 😉

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka cezar, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

Składniki na sos

  • 4 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny lub łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka sosu worcestershire
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Sałatka Cezar — przepis

  1. Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek i kostek, następnie kroimy na 4 części, doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą. Filet smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiamy mięso dodatkową oliwą. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
  2. Na tej samej patelni smażymy również grzanki. Zmniejszamy ogień do minimum i smażymy pokrojoną bagietkę przez około 5 minut co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę lub zgniatamy i drobno siekamy. Czosnek mieszamy z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy.
  5. Sałatka Cezar jest już prawie gotowa. Sałatę rzymską myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym lub w suszarce, następnie siekamy i mieszamy z połową sosu. Przekładamy na talerz lub półmisek.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Dodajemy pokrojonego kurczaka, skrapiamy resztą sosu, sypiemy tartym parmezanem oraz dodajemy grzanki.
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sałatka z krewetkami i mango

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments