Na skróty
Idealnie chrupiące domowe frytki z patelni to prosty przepis na pyszną przekąskę lub dodatek do ryby czy burgerów, a nawet kotletów schabowych. I chociaż są powszechnie serwowane w restauracjach na całym świecie, to te przyrządzone w domu są po prostu najlepsze. Tajemnica dania z ziemniaczanych słupków smażonych w głębokim tłuszczu tkwi w wyborze odpowiednich odmian ziemniaków.
Jakie ziemniaki na domowe frytki?
Najlepsze będą ziemniaki z odmian ogólnoużytkowych, które po usmażeniu pozostają miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki z kategorii B, czyli Irys, Irga, Sante, Flaming, Orlik. Ziemniaki Sante mają żółtą skórkę i jasny miąższ, dzięki czemu są doskonałym wyborem do przygotowania domowych frytek. Ziemniaki z odmiany Irga są dość twarde o lekko różowawej skórce i kremowym miąższu. Jednak mimo to świetnie sprawdzą się do przygotowania domowych frytek.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis frytki domowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml oleju
- łyżeczka soli
Przepis na frytki domowe
- Obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie słupki, najlepiej jest przekroić ziemniaka na pół wzdłuż dłuższej strony, następnie na plastry, a potem już na paski. Pokrojone frytki przepłukujemy zimną wodą, następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem, jednak przed włożeniem całej partii frytek należy sprawdzić czy olej jest wystarczająco nagrzany. W tym celu zanurz koniec jednej frytki w oleju, jeśli zacznie skwierczeć możesz wyłożyć cała patelnię. Frytki smażymy zanurzone w oleju do połowy.
- Frytki smażymy od 15 do 25 minut — w zależności od ich grubości. Smażymy według uznania, do mementu uzyskania odpowiednio rumianej skórki. Podczas smażenia należy co jakiś czas je przekręcić cedzakiem lub szczypcami, jednak nie należy ich ruszać przez pierwsze 10 minut.
Frytki należy posolić od razu po wyjęciu ich z patelni. Smacznego!
Przepis na najlepszy sos czosnkowy do frytek
Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Powstały sos czosnkowy nadaję się doskonale również do innych dań, nie tylko do domowych frytek.