Frytki domowe

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , , ,

Idealnie chrupiące domowe frytki z patelni to prosty przepis na pyszną przekąskę lub dodatek do ryby czy burgerów, a nawet kotletów schabowych. I chociaż są powszechnie serwowane w restauracjach na całym świecie, to te przyrządzone w domu są po prostu najlepsze. Tajemnica dania z ziemniaczanych słupków smażonych w głębokim tłuszczu tkwi w wyborze odpowiednich odmian ziemniaków.

Reklamy Ads By Google

Jakie ziemniaki na domowe frytki?

Najlepsze będą ziemniaki z odmian ogólnoużytkowych, które po usmażeniu pozostają miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki z kategorii B, czyli Irys, Irga, Sante, Flaming, Orlik. Ziemniaki Sante mają żółtą skórkę i jasny miąższ, dzięki czemu są doskonałym wyborem do przygotowania domowych frytek. Ziemniaki z odmiany Irga są dość twarde o lekko różowawej skórce i kremowym miąższu. Jednak mimo to świetnie sprawdzą się do przygotowania domowych frytek.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis frytki domowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml oleju
  • łyżeczka soli
Zobacz inne przepisy z: , ,

Przepis na frytki domowe

  1. Obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie słupki, najlepiej jest przekroić ziemniaka na pół wzdłuż dłuższej strony, następnie na plastry, a potem już na paski. Pokrojone frytki przepłukujemy zimną wodą, następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem, jednak przed włożeniem całej partii frytek należy sprawdzić czy olej jest wystarczająco nagrzany. W tym celu zanurz koniec jednej frytki w oleju, jeśli zacznie skwierczeć możesz wyłożyć cała patelnię. Frytki smażymy zanurzone w oleju do połowy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Frytki smażymy od 15 do 25 minut — w zależności od ich grubości. Smażymy według uznania, do mementu uzyskania odpowiednio rumianej skórki. Podczas smażenia należy co jakiś czas je przekręcić cedzakiem lub szczypcami, jednak nie należy ich ruszać przez pierwsze 10 minut.
  5. Reklamy Ads By Google

Frytki należy posolić od razu po wyjęciu ich z patelni. Smacznego!

Przepis na najlepszy sos czosnkowy do frytek

Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Powstały sos czosnkowy nadaję się doskonale również do innych dań, nie tylko do domowych frytek.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.77

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)