Pleśniak jest wypiekiem, który syci zarówno oczy, jak i podniebienie. Kruche ciasto z kwaśnym dżemem i lekką, słodką pianką zachwyca przy każdym kolejnym kęsie. Ciasto to sprawdzi się zawsze i wszędzie, o każdej porze roku. Szczególnie polecane jest jako dodatek do herbaty czy słodkość dla niespodziewanych gości, bo przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie, a połączenie kwaskowatego smaku powideł ze słodką pianką uwielbia praktycznie każdy.
Idealne połączenie kilku składników
Pleśniak to ciasto, które robi się bardzo szybko, by potem w mgnieniu oka mogło zniknąć z talerza. Kolorowe warstwy o zróżnicowanej strukturze zachęcają do jedzenia – kruche ciasto oddzielone od delikatnej pianki warstwą ciemnego dżemu sprawia, że całość prezentuje się bardzo apetycznie. Przepis można nieco modyfikować, eksperymentując z dżemem i dodając taki, jaki lubi się najbardziej. Kwaśne powidła zazwyczaj jednak sprawdzą się najlepiej, bo świetnie przełamują smak słodkiej bezy zwanej niebiańską pierzynką.
Składniki:
- 450 gram mąki tortowej
- 5 jajek
- 170 gram masła ekstra
- 30 gram oleju kokosowego
- łyżka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cukru waniliowego
- 220 gram dżemu wiśniowego
- 200 gram cukru
- sól
Jak przygotować pleśniak?
- Zimne masło oraz olej kokosowy rafinowany posiekaj z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier waniliowy, łyżkę cukru (najlepiej drobno mielony), następnie dodaj śmietanę oraz 5 żółtek. Dobrze zagnieć ciasto.
- Ciasto podziel na trzy części, jedną z nich zagnieć z kakao. Uformuj trzy kule następnie zawiń w folię spożywczą (każde osobno) i włóż dwie (ciemną i jasną) do zamrażalnika na około godzinę, a trzecią do lodówki na 40 minut.
- ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 175°C
Blachę o wymiarach 11cm x 30cm, wysmaruj masłem i obsyp otrębami pszennymi, lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie jasną część ciasta, tą z lodówki, rozwałkuj i ułóż na dno formy. - Na jasne ciasto rozprowadź równomiernie dżem wiśniowy – lub taki jaki lubisz.
- Kolejna warstwa to czekoladowe ciasto. Na grubych oczkach zetrzyj ciemne ciasto, wyrównaj warstwę, następnie ubij pianę z pięciu białek. Pod koniec ubijania dodaj szklankę cukru, po czym rozprowadź równomiernie pianę po ciemnej warstwie ciasta. (piana z białek powinna być ubita na sztywno. Najlepiej ubijać ją ręcznie, aby dobrze się napowietrzyła)
- Na sam koniec zetrzyj jasne ciasto na grubych oczkach i rozłóż na wierzchu.
- Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut (do suchego patyka). Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu. Smacznego!
