0 0

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
30 szt krewetki
200 gram makaron spaghetti
250 gram pomidory koktajlowe
100 ml białe wino
1 ząbek czosnek
3 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki masło ekstra
natka pietruszki

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Dieta:
    Kuchnia:
    • 20 min
    • Porcje: 2
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Krewetki kojarzą się z daniami wykwintnymi, toteż wiele osób sądzi, że ich przygotowanie jest naprawdę trudne. Nic dziwnego, bo te owoce morza zwykle można zamówić w najlepszych restauracjach. Tymczasem by cieszyć się tym charakterystycznym smakiem, wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy znaleźć odpowiednią recepturę. Jednym z prostych i pysznych przepisów jest ten na makaron z krewetkami i pomidorami koktajlowymi.

    Niewiele składników, pyszne danie

    Przygotowanie makaronu z krewetkami nie jest ani kosztowne, ani też nie wymaga zaopatrzenia się w wiele składników. Przepis opiera się właściwie na samym makaronie, krewetkach, pomidorkach koktajlowych i przyprawach, czyli składnikach, które można dostać w każdym supermarkecie. Nie trzeba też dysponować dużą ilością czasu, by przygotować to danie. Jedno jest jednak pewne – połączenie krewetek z makaronem i pomidorkami koktajlowymi sprawia, że całość prezentuje się świetnie, a w dodatku podbije podniebienie praktycznie każdego miłośnika owoców morza.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Krewetki rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zostawiamy na później pół szklanki wody z makaronu.

    2
    Zrobione

    Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i lekko go podsmażamy. Dodajemy masło i krewetki, solimy. Zwiększamy ogień i smażymy przez około 20 sekund z każdej strony. Dodajemy wino. Następnie dodajemy natkę pietruszki i połówki pomidorków koktajlowych. Smażymy na większym ogniu przez około minutę, co chwilę mieszając, aż pomidorki zmiękną.

    3
    Zrobione

    Na patelnię dodajemy ugotowany makaron wraz z pozostałą wodą. Smażymy na większym ogniu, 2 - 3 razy mieszamy (ewentualnie możemy podrzucić makaronem do góry i trochę go napowietrzyć)
    Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Malowana sałatka z brokułem i pomidorem
    poprzedni
    Malowana sałatka z brokułem i pomidorem
    Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem
    następny
    Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem
    Malowana sałatka z brokułem i pomidorem
    poprzedni
    Malowana sałatka z brokułem i pomidorem
    Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem
    następny
    Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem