Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Niektóre dania są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale efekt po prostu zachwyca najbardziej wybredne osoby. Taki charakter ma przepis na makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi, który warto wypróbować szczególnie w okresie wiosenno-letnim. Właśnie wtedy na straganach królują świeże szparagi. Do tego zestawu idealnie nadaje się odmiana zielona tego cudownego warzywa, o nieco bardziej zdecydowanym smaku niż wersja biała. Zielone szparagi w połączeniu z krewetkami tworzą iście mistrzowski duet. Z kolei dodatek delikatnych pomidorków koktajlowych wprowadza lekką nutkę orzeźwienia. Potrawa może zauroczyć bogactwem smaków i aromatów, tym bardziej jak doda się szczyptę świeżych ziół.

Makaron z krewetkami dla miłośników zdrowej kuchni

W przepisie można zastosować praktycznie każdy rodzaj makaronu, ale wyjątkowo pięknie danie zaprezentuje się z penne lub tagliatelle. Na talerzu będzie kolorowo, ale i zdrowo. Posiłek z tym daniem w roli głównej na pewno połechta podniebienie, ale także dostarczy organizmowi cenne witaminy z grupy B, cynk i żelazo. To pozycja obowiązkowa dla tych, którzy preferują kuchnię lekkostrawną, a zarazem wyśmienitą w smaku.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 150 g mrożonych krewetek
  • 150 g makaronu
  • 300 g szparagów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła ekstra
  • 50 ml białego wina
  • szczypiorek czosnkowy
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na makaron z krewetkami

  1. Rozmrażamy krewetki w temperaturze pokojowej, jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy z pancerzy i wnętrzności. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 — 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
  3. Na dużej patelni na oliwie podsmażamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy szparagi i smażymy przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
  4. Dodajemy masło, krewetki i pokrojone na połówki pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonego oregano. Smażymy, co chwilę mieszając, przez około 2 minuty. Następnie dolewamy wino i odparowujemy przez kilkanaście sekund na dużym ogniu.
  5. Dodajemy odcedzony wcześniej makaron i łączymy wszystko razem. Chwilę wszystko razem gotujemy. Po wyłożeniu na talerze dekorujemy szczypiorkiem czosnkowym. Smacznego!

Zobacz również: Sałatka z krewetkami i mango

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments