
Na skróty
Niektóre dania są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale efekt po prostu zachwyca najbardziej wybredne osoby. Taki charakter ma przepis na makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi, który warto wypróbować szczególnie w okresie wiosenno-letnim. Właśnie wtedy na straganach królują świeże szparagi. Do tego zestawu idealnie nadaje się odmiana zielona tego cudownego warzywa, o nieco bardziej zdecydowanym smaku niż wersja biała. Zielone szparagi w połączeniu z krewetkami tworzą iście mistrzowski duet. Z kolei dodatek delikatnych pomidorków koktajlowych wprowadza lekką nutkę orzeźwienia. Potrawa może zauroczyć bogactwem smaków i aromatów, tym bardziej jak doda się szczyptę świeżych ziół.
Makaron z krewetkami dla miłośników zdrowej kuchni
W przepisie można zastosować praktycznie każdy rodzaj makaronu, ale wyjątkowo pięknie danie zaprezentuje się z penne lub tagliatelle. Na talerzu będzie kolorowo, ale i zdrowo. Posiłek z tym daniem w roli głównej na pewno połechta podniebienie, ale także dostarczy organizmowi cenne witaminy z grupy B, cynk i żelazo. To pozycja obowiązkowa dla tych, którzy preferują kuchnię lekkostrawną, a zarazem wyśmienitą w smaku.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 150 g mrożonych krewetek
- 150 g makaronu
- 300 g szparagów
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła ekstra
- 50 ml białego wina
- szczypiorek czosnkowy
Przepis na makaron z krewetkami
- Rozmrażamy krewetki w temperaturze pokojowej, jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy z pancerzy i wnętrzności. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 — 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
- Na dużej patelni na oliwie podsmażamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy szparagi i smażymy przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
- Dodajemy masło, krewetki i pokrojone na połówki pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonego oregano. Smażymy, co chwilę mieszając, przez około 2 minuty. Następnie dolewamy wino i odparowujemy przez kilkanaście sekund na dużym ogniu.
- Dodajemy odcedzony wcześniej makaron i łączymy wszystko razem. Chwilę wszystko razem gotujemy. Po wyłożeniu na talerze dekorujemy szczypiorkiem czosnkowym. Smacznego!
Zobacz również: Sałatka z krewetkami i mango
Komentarze