Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Niektóre dania są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale efekt po prostu zachwyca najbardziej wybredne osoby. Taki charakter ma przepis na makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi, który warto wypróbować szczególnie w okresie wiosenno-letnim. Właśnie wtedy na straganach królują świeże szparagi. Do tego zestawu idealnie nadaje się odmiana zielona tego cudownego warzywa, o nieco bardziej zdecydowanym smaku niż wersja biała. Zielone szparagi w połączeniu z krewetkami tworzą iście mistrzowski duet. Z kolei dodatek delikatnych pomidorków koktajlowych wprowadza lekką nutkę orzeźwienia. Potrawa może zauroczyć bogactwem smaków i aromatów, tym bardziej jak doda się szczyptę świeżych ziół.

Reklamy Ads By Google

Makaron z krewetkami dla miłośników zdrowej kuchni

W przepisie można zastosować praktycznie każdy rodzaj makaronu, ale wyjątkowo pięknie danie zaprezentuje się z penne lub tagliatelle. Na talerzu będzie kolorowo, ale i zdrowo. Posiłek z tym daniem w roli głównej na pewno połechta podniebienie, ale także dostarczy organizmowi cenne witaminy z grupy B, cynk i żelazo. To pozycja obowiązkowa dla tych, którzy preferują kuchnię lekkostrawną, a zarazem wyśmienitą w smaku.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 150 g mrożonych krewetek
  • 150 g makaronu
  • 300 g szparagów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła ekstra
  • 50 ml białego wina
  • szczypiorek czosnkowy
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na makaron z krewetkami

  1. Rozmrażamy krewetki w temperaturze pokojowej, jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy z pancerzy i wnętrzności. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 — 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Na dużej patelni na oliwie podsmażamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy szparagi i smażymy przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
  5. Dodajemy masło, krewetki i pokrojone na połówki pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonego oregano. Smażymy, co chwilę mieszając, przez około 2 minuty. Następnie dolewamy wino i odparowujemy przez kilkanaście sekund na dużym ogniu.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Dodajemy odcedzony wcześniej makaron i łączymy wszystko razem. Chwilę wszystko razem gotujemy. Po wyłożeniu na talerze dekorujemy szczypiorkiem czosnkowym. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sałatka z krewetkami i mango

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 417
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)