Pasta z dyni i suszonych pomidorów

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Pasta z dyni i suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku, chili oraz natki pietruszki to idealne wegańskie smarowidło na kanapki. Przygotowanie pasty z dyni jest bardzo łatwe, wystarczy przygotować warzywa dodać sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dynię wystarczy podzielić na ćwiartki — podzielenie na mniejsze kawałki mogą za bardzo wyschnąć. Ja do przygotowania pasty używam odmiany Hokkaido, ponieważ jej miąższ jest zwarty i gęsty. Ponadto Hokkaido świetnie się piecze razem ze skórką, która po upieczeniu jest bardzo miękka.

Reklamy Ads By Google

Dynia sama w sobie w moim odczuciu jest nieco mdłym warzywem, warto dlatego przemycić trochę wyraźniejszego i pikanego smaku. W tym celu używam suszonych pomidorów w zalewie z oliwy. Moja pasta z dyni pieczonej pikantności nabiera dzięki połączeniu podsmażanej cebuli, czosnku i chwili. Takie połączenie sprawia, że dyniowa pasta wychodzi wręcz uzależniająco smaczna.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pasta z dyni i suszonych pomidorów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g dyni Hokkaido
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • odrobina chili
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Pasta z dyni i suszonych pomidorów — przepis

  1. W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 220 ℃, następnie kroimy dynię na ćwiartki i przy pomocy łyżki wydłubujemy z niej pestki. Ćwiartki smarujemy oliwą, oprószamy trochę solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 35 — 45 minut do momentu, aż dynia będzie miękka.
  2. Upieczoną dynie wyjmujemy z piekarniki i studzimy. W tym czasie obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek. Następnie na lekko rozgrzanej patelni dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy chwilę cebulę z czosnkiem. Dodajemy odrobinę chili oraz natkę pietruszki, smażymy chwilę i pozostawiamy na wyłączonej patelni.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Upieczoną dynie przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soku z cytryny i szczyptę pieprzu oraz suszone pomidory. Wszystko blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy zawartość patelni i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Pasta z dyni do chleba najlepiej smakuję, kiedy wszystkie składniki się dobrze przegryzą, dlatego zaraz po przygotowaniu warto odstawić ją do lodówki na minimum 2 godziny.

Zobacz również: Duszone warzywa na kanapki

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)