Na skróty
Pasta z dyni i suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku, chili oraz natki pietruszki to idealne wegańskie smarowidło na kanapki. Przygotowanie pasty z dyni jest bardzo łatwe, wystarczy przygotować warzywa dodać sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dynię wystarczy podzielić na ćwiartki — podzielenie na mniejsze kawałki mogą za bardzo wyschnąć. Ja do przygotowania pasty używam odmiany Hokkaido, ponieważ jej miąższ jest zwarty i gęsty. Ponadto Hokkaido świetnie się piecze razem ze skórką, która po upieczeniu jest bardzo miękka.
Dynia sama w sobie w moim odczuciu jest nieco mdłym warzywem, warto dlatego przemycić trochę wyraźniejszego i pikanego smaku. W tym celu używam suszonych pomidorów w zalewie z oliwy. Moja pasta z dyni pieczonej pikantności nabiera dzięki połączeniu podsmażanej cebuli, czosnku i chwili. Takie połączenie sprawia, że dyniowa pasta wychodzi wręcz uzależniająco smaczna.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pasta z dyni i suszonych pomidorów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g dyni Hokkaido
- mała cebula
- ząbek czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- odrobina chili
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz czarny
Pasta z dyni i suszonych pomidorów — przepis
- W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 220 ℃, następnie kroimy dynię na ćwiartki i przy pomocy łyżki wydłubujemy z niej pestki. Ćwiartki smarujemy oliwą, oprószamy trochę solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 35 — 45 minut do momentu, aż dynia będzie miękka.
- Upieczoną dynie wyjmujemy z piekarniki i studzimy. W tym czasie obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek. Następnie na lekko rozgrzanej patelni dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy chwilę cebulę z czosnkiem. Dodajemy odrobinę chili oraz natkę pietruszki, smażymy chwilę i pozostawiamy na wyłączonej patelni.
- Upieczoną dynie przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soku z cytryny i szczyptę pieprzu oraz suszone pomidory. Wszystko blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy zawartość patelni i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Smacznego!
Pasta z dyni do chleba najlepiej smakuję, kiedy wszystkie składniki się dobrze przegryzą, dlatego zaraz po przygotowaniu warto odstawić ją do lodówki na minimum 2 godziny.
Zobacz również: Duszone warzywa na kanapki