Pasta z dyni i suszonych pomidorów

Przepis na pastę z dyni | Pasta z dyni i suszonych pomidorów
Przepis na pastę z dyni | Pasta z dyni i suszonych pomidorów

Pasta z dyni i suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku, chili oraz natki pietruszki to idealne wegańskie smarowidło na kanapki. Przygotowanie pasty z dyni jest bardzo łatwe, wystarczy przygotować warzywa dodać sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dynię wystarczy podzielić na ćwiartki — podzielenie na mniejsze kawałki mogą za bardzo wyschnąć. Ja do przygotowania pasty używam odmiany Hokkaido, ponieważ jej miąższ jest zwarty i gęsty. Ponadto Hokkaido świetnie się piecze razem ze skórką, która po upieczeniu jest bardzo miękka.

Dynia sama w sobie w moim odczuciu jest nieco mdłym warzywem, warto dlatego przemycić trochę wyraźniejszego i pikanego smaku. W tym celu używam suszonych pomidorów w zalewie z oliwy. Moja pasta z dyni pieczonej pikantności nabiera dzięki połączeniu podsmażanej cebuli, czosnku i chwili. Takie połączenie sprawia, że dyniowa pasta wychodzi wręcz uzależniająco smaczna.

Składniki:

  • 500 g dyni Hokkaido
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • odrobina chili
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz czarny

Pasta z dyni i suszonych pomidorów — przepis

  1. W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 220 ℃, następnie kroimy dynię na ćwiartki i przy pomocy łyżki wydłubujemy z niej pestki. Ćwiartki smarujemy oliwą, oprószamy trochę solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 35 — 45 minut do momentu, aż dynia będzie miękka.
  2. Upieczoną dynie wyjmujemy z piekarniki i studzimy. W tym czasie obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek. Następnie na lekko rozgrzanej patelni dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy chwilę cebulę z czosnkiem. Dodajemy odrobinę chili oraz natkę pietruszki, smażymy chwilę i pozostawiamy na wyłączonej patelni.
  3. Upieczoną dynie przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soku z cytryny i szczyptę pieprzu oraz suszone pomidory. Wszystko blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy zawartość patelni i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Smacznego!

Pasta z dyni do chleba najlepiej smakuję, kiedy wszystkie składniki się dobrze przegryzą, dlatego zaraz po przygotowaniu warto odstawić ją do lodówki na minimum 2 godziny.

Zobacz również: Duszone warzywa na kanapki

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (13 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x