Duszone warzywa na kanapki

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Duszone warzywa na kanapki to świetna propozycja jako wegańska przystawka nie tylko na imprezę, ale również jako zdrowe śniadanie lub smakowita kolacja. Głównym składnikiem przepisu na duszone warzywa jest marchew i pomidory. To one nadają główny smak tej pysznej przekąsce. Uzupełnieniem, a zarazem odrobiną pikantności wprowadzają cebula, czosnek i por — dzięki którym duszone warzywa nabierają wyrazistego smaku. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, w całości do przygotowania w jednym naczyniu. Warzywa w zależności od upodobań możemy podawać na bagietce przypieczonej w piekarniku, chrupkim pieczywie Wasa lub z nachos.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis duszone warzywa na kanapki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały por
  • pół papryki
  • puszka pomidorów pelati
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • lubczyk
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na duszone warzywa

  1. W pierwszej kolejności obieramy marchewkę i pietruszkę, następnie trzemy je na drobnych oczkach na tarce. Przekładamy do miski.
  2. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy, następnie kroimy pora w cienkie plasterki. Posiekane warzywa podsmażamy do lekkiego zrumienienia na oliwie z oliwek na patelni.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę oraz oczyszczoną i pokrojoną w drobne paski paprykę. Warzywa dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
  5. Następnie do patelni z warzywami dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je i ponownie dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Duszone warzywa kończymy dodając sól, pieprz oraz lubczyk. Doprawiamy łyżką sosu sojowego i dokładnie całość mieszamy. Pozostawiamy jeszcze na 5 minut pod przykryciem na wyłączonej kuchence. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sos marinara

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 432
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)