Duszone warzywa na kanapki

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Duszone warzywa na kanapki to świetna propozycja jako wegańska przystawka nie tylko na imprezę, ale również jako zdrowe śniadanie lub smakowita kolacja. Głównym składnikiem przepisu na duszone warzywa jest marchew i pomidory. To one nadają główny smak tej pysznej przekąsce. Uzupełnieniem, a zarazem odrobiną pikantności wprowadzają cebula, czosnek i por — dzięki którym duszone warzywa nabierają wyrazistego smaku. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, w całości do przygotowania w jednym naczyniu. Warzywa w zależności od upodobań możemy podawać na bagietce przypieczonej w piekarniku, chrupkim pieczywie Wasa lub z nachos.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis duszone warzywa na kanapki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały por
  • pół papryki
  • puszka pomidorów pelati
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • lubczyk
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na duszone warzywa

  1. W pierwszej kolejności obieramy marchewkę i pietruszkę, następnie trzemy je na drobnych oczkach na tarce. Przekładamy do miski.
  2. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy, następnie kroimy pora w cienkie plasterki. Posiekane warzywa podsmażamy do lekkiego zrumienienia na oliwie z oliwek na patelni.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę oraz oczyszczoną i pokrojoną w drobne paski paprykę. Warzywa dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
  5. Następnie do patelni z warzywami dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je i ponownie dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Duszone warzywa kończymy dodając sól, pieprz oraz lubczyk. Doprawiamy łyżką sosu sojowego i dokładnie całość mieszamy. Pozostawiamy jeszcze na 5 minut pod przykryciem na wyłączonej kuchence. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sos marinara

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments