Na skróty
Duszone warzywa na kanapki to świetna propozycja jako wegańska przystawka nie tylko na imprezę, ale również jako zdrowe śniadanie lub smakowita kolacja. Głównym składnikiem przepisu na duszone warzywa jest marchew i pomidory. To one nadają główny smak tej pysznej przekąsce. Uzupełnieniem, a zarazem odrobiną pikantności wprowadzają cebula, czosnek i por — dzięki którym duszone warzywa nabierają wyrazistego smaku. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, w całości do przygotowania w jednym naczyniu. Warzywa w zależności od upodobań możemy podawać na bagietce przypieczonej w piekarniku, chrupkim pieczywie Wasa lub z nachos.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis duszone warzywa na kanapki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 3 marchewki
- pietruszka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały por
- pół papryki
- puszka pomidorów pelati
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- lubczyk
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka ciemnego sosu sojowego
Przepis na duszone warzywa
- W pierwszej kolejności obieramy marchewkę i pietruszkę, następnie trzemy je na drobnych oczkach na tarce. Przekładamy do miski.
- Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy, następnie kroimy pora w cienkie plasterki. Posiekane warzywa podsmażamy do lekkiego zrumienienia na oliwie z oliwek na patelni.
- Następnie na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę oraz oczyszczoną i pokrojoną w drobne paski paprykę. Warzywa dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
- Następnie do patelni z warzywami dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je i ponownie dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
- Duszone warzywa kończymy dodając sól, pieprz oraz lubczyk. Doprawiamy łyżką sosu sojowego i dokładnie całość mieszamy. Pozostawiamy jeszcze na 5 minut pod przykryciem na wyłączonej kuchence. Smacznego!
Zobacz również: Sos marinara