
Duszone warzywa na kanapki to świetna propozycja jako wegańska przystawka nie tylko na imprezę, ale również jako zdrowe śniadanie lub smakowita kolacja. Głównym składnikiem przepisu na duszone warzywa jest marchew i pomidory. To one nadają główny smak tej pysznej przekąsce. Uzupełnieniem, a zarazem odrobiną pikantności wprowadzają cebula, czosnek i por — dzięki którym duszone warzywa nabierają wyrazistego smaku. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, w całości do przygotowania w jednym naczyniu. Warzywa w zależności od upodobań możemy podawać na bagietce przypieczonej w piekarniku, chrupkim pieczywie Wasa lub z nachos.
Składniki:
- 3 marchewki
- pietruszka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały por
- pół papryki
- puszka pomidorów pelati
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- lubczyk
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka ciemnego sosu sojowego
Przepis na duszone warzywa
- W pierwszej kolejności obieramy marchewkę i pietruszkę, następnie trzemy je na drobnych oczkach na tarce. Przekładamy do miski.
- Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy, następnie kroimy pora w cienkie plasterki. Posiekane warzywa podsmażamy do lekkiego zrumienienia na oliwie z oliwek na patelni.
- Następnie na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę oraz oczyszczoną i pokrojoną w drobne paski paprykę. Warzywa dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
- Następnie do patelni z warzywami dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je i ponownie dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
- Duszone warzywa kończymy dodając sól, pieprz oraz lubczyk. Doprawiamy łyżką sosu sojowego i dokładnie całość mieszamy. Pozostawiamy jeszcze na 5 minut pod przykryciem na wyłączonej kuchence. Smacznego!
Zobacz również: Sos marinara
Komentarze