Na skróty
Panierowany camembert to jedna z lepszych przekąsek zarówno jako przystawki karnawałowe jak i w sezonie letnim jako przystawki do grilla. I chociaż panierowanie może nie wydawać się trudne, to trzeba pamiętać o jednej bardzo ważnej czynności. W przeciwnym razie delikatny i kremowy serek wypłynie podczas smażenia na zewnątrz z panierki. Przy tym psując cały swój urok. Aby panierowany camembert wyszedł idealnie należy wcześniej dobrze go schłodzić. Następnie podwójnie je panierować i smażyć na mocno rozgrzanym oleju tylko przez krótką chwilę do momentu zarumienienia panierki.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis panierowany camembert, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 krążki sera camembert
- pół szklanki maki pszennej
- szklanka bułki tartej
- 3 jajka
- olej roślinny
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki soli
Co będzie potrzebne?
– papier do pieczenia, głęboka patelnia lub garnek z grubym dnem.
Przepis na panierowany camembert
- W pierwszej kolejności kroimy krążki sera na osiem równych kawałków. Panierowany camembert możesz również panierować i usmażyć w całości.
- Następnie przekładamy serki na tackę wyłożoną papierem do pieczenie i wstawiamy na około 40 minut do zamrażalki.
- W tym samym czasie przygotowujemy panierkę. Mąkę mieszamy w miseczce z papryką mieloną oraz papryką wędzoną, solą i pieprzem. W drugą wsypujemy bułkę tartą. W trzecim talerzu roztrzepujemy jajka.
- Wyjęty z zamrażalki camembert panierujemy w mące, następnie w jajku i następnie bułce. Czynność powtarzamy od początku, aby panierka dobrze zabezpieczyła ser podczas smażenia przed wypłynięciem.
- Camembert smażymy na mocno rozgrzanym oleju do momentu uzyskania rumianego koloru. Następnie wyjmujemy serki przy pomocy szczypiec lub łyżki cedzakowej. Nie wolno nakłuwać ich widelcem!
- Kawałki smażonego sera camembert po wyjęciu z patelni kładziemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Panierowany camembert najlepiej smakuję z sosami — czosnkowym, barbecue lub po prostu z dżemem żurawinowym.
Zobacz również: Smażone nuggetsy z kurczaka a`la KFC