Panierowany camembert

Przepis na panierowany camembert
Przepis na panierowany camembert

Panierowany camembert to jedna z lepszych przekąsek zarówno jako przystawki karnawałowe jak i w sezonie letnim jako przystawki do grilla. I chociaż panierowanie może nie wydawać się trudne, to trzeba pamiętać o jednej bardzo ważnej czynności. W przeciwnym razie delikatny i kremowy serek wypłynie podczas smażenia na zewnątrz z panierki. Przy tym psując cały swój urok. Aby panierowany camembert wyszedł idealnie należy wcześniej dobrze go schłodzić. Następnie podwójnie je panierować i smażyć na mocno rozgrzanym oleju tylko przez krótką chwilę do momentu zarumienienia panierki.

Składniki:

  • 2 krążki sera camembert
  • pół szklanki maki pszennej
  • szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • olej roślinny
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki soli

Co będzie potrzebne?
– papier do pieczenia, głęboka patelnia lub garnek z grubym dnem.

Przepis na panierowany camembert

  1. W pierwszej kolejności kroimy krążki sera na osiem równych kawałków. Panierowany camembert możesz również panierować i usmażyć w całości.
  2. Następnie przekładamy serki na tackę wyłożoną papierem do pieczenie i wstawiamy na około 40 minut do zamrażalki.
  3. W tym samym czasie przygotowujemy panierkę. Mąkę mieszamy w miseczce z papryką mieloną oraz papryką wędzoną, solą i pieprzem. W drugą wsypujemy bułkę tartą. W trzecim talerzu roztrzepujemy jajka.
  4. Wyjęty z zamrażalki camembert panierujemy w mące, następnie w jajku i następnie bułce. Czynność powtarzamy od początku, aby panierka dobrze zabezpieczyła ser podczas smażenia przed wypłynięciem.
  5. Camembert smażymy na mocno rozgrzanym oleju do momentu uzyskania rumianego koloru. Następnie wyjmujemy serki przy pomocy szczypiec lub łyżki cedzakowej. Nie wolno nakłuwać ich widelcem!
  6. Kawałki smażonego sera camembert po wyjęciu z patelni kładziemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Panierowany camembert najlepiej smakuję z sosami — czosnkowym, barbecue lub po prostu z dżemem żurawinowym.

Zobacz również: Smażone nuggetsy z kurczaka a`la KFC

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (14 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x