Na skróty
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana w piekarniku to bardzo smaczna propozycja na obiad. Piękne kolorowe danie pokochają wszyscy domownicy, a niezapomniany aromat jeszcze długo będzie unosił się po zakamarkach domu. Mój przepis przeprowadzi Cię krok po korku jak przygotować paprykę faszerowaną, która jest bardzo zdrowa i smaczna.
Przygotowując paprykę faszerowaną możesz użyć domowego koncentratu lub przecier pomidorowy.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 duże papryki
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g ryżu
- 100 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- jajko
- cebula
Przyprawy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki tymianku
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem — przepis
- W pierwszej kolejności gotujemy ryż do miękkości w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Sprawdź jak ugotować idealny ryż?
- W tym samym czasie podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy mielone mięso i dokładnie podsmażamy całość. Jeśli mięso mielisz samodzielnie, to najlepiej zmielić je od razu z cebulą, natką i czosnkiem, następnie całość wyłożyć na patelnię i dokładnie podsmażyć.
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek, słodką paprykę i kurkumę oraz suszonego oregano. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki i smażymy całość przez około 2 — 3 minuty.
- Dodajemy odcedzony ryż, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Następnie zestawiamy z kuchenki i po lekkim przestudzeniu dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy. Papryka faszerowana już za chwilę będzie gotowa.
- Nagrzewamy piekarnik do 200℃, w tym samym czasie ucinamy wierzch papryki i usuwamy nasiona. Wnętrze papryki doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Paprykę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce.
- Przygotowaną paprykę wypełniamy farszem, a wierzch przykrywamy wcześniej odciętym wierzchem papryki. Następnie do naczynia wlewamy pół szklanki wody i wstawajmy do piekarnika. Papryka faszerowana potrzebuję pieczenia przez około 35 minut.
- Następnie zdejmujemy wierzchy papryk i nakładamy plasterek sera żółtego na każdą. Paprykę faszerowaną pieczemy jeszcze około 10 minut do momentu zarumienienia sera. Smacznego!
Papryka faszerowana świetnie sprawdza się jesienią, kiedy jest dużo dojrzałej i bardzo aromatycznej papryki. Dodatkowo zamiast mięsa z indyka możesz użyć takiego jakie masz w domu, albo jakie lubisz najbardziej.