Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

Sprawdzony przepis | Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Sprawdzony przepis | Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana w piekarniku to bardzo smaczna propozycja na obiad. Piękne kolorowe danie pokochają wszyscy domownicy, a niezapomniany aromat jeszcze długo będzie snuł się po zakamarkach domu. Mój przepis przeprowadzi Cię krok po korku jak przygotować paprykę faszerowaną, która jest bardzo zdrowa i smaczna.

Składniki:

  • 4 duże papryki
  • 350 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g ryżu
  • 40 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • jajko
  • cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżeczka oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki tymianku

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem — przepis

  1. W pierwszej kolejności gotujemy ryż do miękkości w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy mielone mięso i dokładnie podsmażamy całość. Jeśli mięso mielisz samodzielnie, to najlepiej zmielić je od razu z cebulą, natką i czosnkiem, następnie całość wyłożyć na patelnię i dokładnie podsmażyć.
  3. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek, słodką paprykę i kurkumę oraz suszonego oregano. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki i smażymy całość przez około 2 — 3 minuty.
  4. Dodajemy odcedzony ryż, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Następnie zestawiamy z kuchenki i po lekkim przestudzeniu dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy. Papryka faszerowana już za chwilę będzie gotowa.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 200℃, w tym samym czasie ucinamy wierzch papryki i usuwamy nasiona. Wnętrze papryki doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Paprykę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce.
  6. Przygotowaną paprykę wypełniamy farszem, a wierzch przykrywamy wcześniej odciętym wierzchem papryki. Następnie do naczynia wlewamy pół szklanki wody i wstawajmy do piekarnika. Papryka faszerowana potrzebuję pieczenia przez około 35 minut.
  7. Następnie zdejmujemy wierzchy papryk i nakładamy plasterek sera żółtego na każdą. Paprykę faszerowaną pieczemy jeszcze około 10 minut do momentu zarumienienia sera. Smacznego!

Papryka faszerowana świetnie sprawdza się jesienią, kiedy jest dużo dojrzałej i bardzo aromatycznej papryki. Dodatkowo zamiast mięsa z indyka możesz użyć takiego jakie masz w domu, albo jakie lubisz najbardziej.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (28 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Kayah
Kayah
19 dni temu

Pierwszy raz trafiłam na stronę szefpoleca.pl i zrobiłam paprykę faszerowaną. Wyszła rewelacyjnie, a jakie zapachy przy przygotowywaniu się unosiły. Od dzisiaj to będzie mój ulubiony blog kulinarny!

1636527644384.jpg
Madam
Madam
29 dni temu

te papryczki to cud miód i orzeszki! są najlepsze 😀

mamma mia
mamma mia
1 miesiąc temu

Fajny przepis, robiłam dzisiaj na obiad papryki 😉 dodałam trochę sosu sojowego do farszu i wyszło wyśmienicie

3
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x