Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana w piekarniku to bardzo smaczna propozycja na obiad. Piękne kolorowe danie pokochają wszyscy domownicy, a niezapomniany aromat jeszcze długo będzie unosił się po zakamarkach domu. Mój przepis przeprowadzi Cię krok po korku jak przygotować paprykę faszerowaną, która jest bardzo zdrowa i smaczna.

Przygotowując paprykę faszerowaną możesz użyć domowego koncentratu lub przecier pomidorowy.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 4 duże papryki
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g ryżu
  • 100 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • jajko
  • cebula

Przyprawy

Reklamy Ads By Google

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem — przepis

  1. W pierwszej kolejności gotujemy ryż do miękkości w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Sprawdź jak ugotować idealny ryż?
  2. W tym samym czasie podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy mielone mięso i dokładnie podsmażamy całość. Jeśli mięso mielisz samodzielnie, to najlepiej zmielić je od razu z cebulą, natką i czosnkiem, następnie całość wyłożyć na patelnię i dokładnie podsmażyć.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek, słodką paprykę i kurkumę oraz suszonego oregano. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki i smażymy całość przez około 2 — 3 minuty.
  5. Dodajemy odcedzony ryż, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Następnie zestawiamy z kuchenki i po lekkim przestudzeniu dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy. Papryka faszerowana już za chwilę będzie gotowa.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Nagrzewamy piekarnik do 200℃, w tym samym czasie ucinamy wierzch papryki i usuwamy nasiona. Wnętrze papryki doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Paprykę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce.
  8. Przygotowaną paprykę wypełniamy farszem, a wierzch przykrywamy wcześniej odciętym wierzchem papryki. Następnie do naczynia wlewamy pół szklanki wody i wstawajmy do piekarnika. Papryka faszerowana potrzebuję pieczenia przez około 35 minut.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Następnie zdejmujemy wierzchy papryk i nakładamy plasterek sera żółtego na każdą. Paprykę faszerowaną pieczemy jeszcze około 10 minut do momentu zarumienienia sera. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Papryka faszerowana świetnie sprawdza się jesienią, kiedy jest dużo dojrzałej i bardzo aromatycznej papryki. Dodatkowo zamiast mięsa z indyka możesz użyć takiego jakie masz w domu, albo jakie lubisz najbardziej.

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments