Gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Jedną z najbardziej lubianych potraw i to zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych są tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym. Co ciekawe, przepis na gołąbki pojawia się w wielu kuchniach narodowych państw Europy Wschodniej i Środkowej.  Jeżeli farsz z mięsa i ryżu zostaje owinięty w liście winogron, to tego typu potrawa okazuje się niezwykle charakterystyczna dla Grecji, Turcji czy państw bałkańskich. Jednak najbardziej klasyczne są oczywiście gołąbki przyrządzane z liści kapusty białej, w które zawija się wcześniej przygotowane nadzienie wykonane z ryżu i mielonego mięsa wieprzowego.

Gołąbki tradycyjne i nie tylko

Warto też podkreślić, że zdarzają się wersje tej potrawy z kaszą zamiast ryżu. Na Podhalu można zatem spróbować gołąbków z kaszy gryczanej i grzybów. Niektórzy jeszcze bardziej eksperymentują i mięso zastępują soczewicą albo przyrządzają lekko słodkie danie z farszem z kaszy jaglanej i rodzynek. Każda z tych wersji ma swoje walory smakowe i zapachowe, ale wiele osób uważa, że nic nie dorówna klasycznym gołąbkom z mięsa wieprzowego i ryżu, które podaje się polane aromatycznym sosem pomidorowym.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • duża główka kapusty
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 g ryżu
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Składniki na sos pomidorowy

Reklamy Ads By Google

  • 2 puszki pomidorów (polecam pelati)
  • natka pietruszki
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprz czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na gołąbki tradycyjne

  1. W pierwszej kolejności gotujemy ryż na sypko, ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy mielone mięso, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy, wyrabiamy, aby farsz odchodził od dłoni i odstawimy do lodówki.
  2. Następnie wycinamy głąb ze środka kapusty, kapustę wyciętą stroną wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż liście znaczą lekko odstawać.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Przekręcamy kapustę i delikatnie odcinamy lub odrywamy 4 liście i wyjmujemy je z garnka. Następnie ponownie przekręcamy kapustę wyciętą częścią do spodu. Czynność powtarzamy, do momentu uzyskania pożądanej ilości liści.
  5. Jeśli liście mają duże zgrubienia, delikatnie odcinamy zewnętrzną część z każdego liścia. Wywar po ugotowaniu kapusty odstawiamy na później, przyda się do przygotowania sosu pomidorowego.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy 12 podłużnych kotletów, następnie nakładamy każdy na wewnętrzną część liścia i zawijamy. Najpierw zakładamy grubszą część liścia na mięso, boki składamy do środka, następnie zawijamy gołąbka w kierunku cienkiej części liścia.
  8. Kiedy uformujemy już wszystkie gołąbki, dno dużego i szerokiego garnka wykładamy liśćmi kapusty, następnie delikatnie kładziemy na nie przygotowane gołąbki. Całość zalewamy wywarem, który pozostał po gotowaniu kapusty i przykrywamy pozostałymi liśćmi.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Gołąbki gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 45 — 60 minut, aż kapusta na wierzchu garnka będzie całkowicie miękka. Następnie po ugotowaniu gołąbków wyjmujemy je z garnka, a wywar wykorzystujemy do przygotowania sosu pomidorowego. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Jak przygotować sos pomidorowy do gołąbków?

Reklamy Ads By Google
  1. W pierwszej kolejności podsmażamy pomidory na patelni lub garnku do momentu, aż będą się same rozpadać. Doprawiamy pomidory przyprawami — solą, pieprze, cukrem, oregano i majerankiem oraz siekaną natką pietruszki.
  2. Następnie większe pomidory rozcieramy tak, aby przygotowywany sos był w miarę gładki. Dodajemy wywar pozostały z gołąbków i dokładnie mieszamy. Sos doprowadzamy do zagotowania i pozostawiamy, aby cały czas się lekko gotował.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Odlewamy do dużego kubka chochlę sosu pomidorowego, następnie pozostawiamy chwilę do przestudzenia i dodajemy łyżkę śmietany oraz płaską łyżkę mąki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, rozcieramy na gładko, aby nie było żadnych grudek.
  5. Następnie dodajemy jeszcze raz chochlę sosu pomidorowego, dokładnie mieszamy i od razu przelewamy zawartość kubka do gotującego się sosu. Całość zagotowujemy i gotowe. Sos w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.

Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym do ziemniaczków puree.

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments