Gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym

Gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym
Gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym

Jedną z najbardziej lubianych potraw i to zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych są tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym. Co ciekawe, przepis na gołąbki pojawia się w wielu kuchniach narodowych państw Europy Wschodniej i Środkowej.  Jeżeli farsz z mięsa i ryżu zostaje owinięty w liście winogron, to tego typu potrawa okazuje się niezwykle charakterystyczna dla Grecji, Turcji czy państw bałkańskich. Jednak najbardziej klasyczne są oczywiście gołąbki przyrządzane z liści kapusty białej, w które zawija się wcześniej przygotowane nadzienie wykonane z ryżu i mielonego mięsa wieprzowego.

Gołąbki tradycyjne i nie tylko

Warto też podkreślić, że zdarzają się wersje tej potrawy z kaszą zamiast ryżu. Na Podhalu można zatem spróbować gołąbków z kaszy gryczanej i grzybów. Niektórzy jeszcze bardziej eksperymentują i mięso zastępują soczewicą albo przyrządzają lekko słodkie danie z farszem z kaszy jaglanej i rodzynek. Każda z tych wersji ma swoje walory smakowe i zapachowe, ale wiele osób uważa, że nic nie dorówna klasycznym gołąbkom z mięsa wieprzowego i ryżu, które podaje się polane aromatycznym sosem pomidorowym.

Składniki:

  • duża główka kapusty
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 g ryżu
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Składniki na sos pomidorowy

  • 2 puszki pomidorów (polecam pelati)
  • natka pietruszki
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprz czarnego

Przepis na gołąbki tradycyjne

  1. W pierwszej kolejności gotujemy ryż na sypko, ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy mielone mięso, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy, wyrabiamy, aby farsz odchodził od dłoni i odstawimy do lodówki.
  2. Następnie wycinamy głąb ze środka kapusty, kapustę wyciętą stroną wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż liście znaczą lekko odstawać.
  3. Przekręcamy kapustę i delikatnie odcinamy lub odrywamy 4 liście i wyjmujemy je z garnka. Następnie ponownie przekręcamy kapustę wyciętą częścią do spodu. Czynność powtarzamy, do momentu uzyskania pożądanej ilości liści.
  4. Jeśli liście mają duże zgrubienia, delikatnie odcinamy zewnętrzną część z każdego liścia. Wywar po ugotowaniu kapusty odstawiamy na później, przyda się do przygotowania sosu pomidorowego.
  5. Z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy 12 podłużnych kotletów, następnie nakładamy każdy na wewnętrzną część liścia i zawijamy. Najpierw zakładamy grubszą część liścia na mięso, boki składamy do środka, następnie zawijamy gołąbka w kierunku cienkiej części liścia.
  6. Kiedy uformujemy już wszystkie gołąbki, dno dużego i szerokiego garnka wykładamy liśćmi kapusty, następnie delikatnie kładziemy na nie przygotowane gołąbki. Całość zalewamy wywarem, który pozostał po gotowaniu kapusty i przykrywamy pozostałymi liśćmi.
  7. Gołąbki gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 45 — 60 minut, aż kapusta na wierzchu garnka będzie całkowicie miękka. Następnie po ugotowaniu gołąbków wyjmujemy je z garnka, a wywar wykorzystujemy do przygotowania sosu pomidorowego. Smacznego!

Jak przygotować sos pomidorowy do gołąbków?

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy pomidory na patelni lub garnku do momentu, aż będą się same rozpadać. Doprawiamy pomidory przyprawami — solą, pieprze, cukrem, oregano i majerankiem oraz siekaną natką pietruszki.
  2. Następnie większe pomidory rozcieramy tak, aby przygotowywany sos był w miarę gładki. Dodajemy wywar pozostały z gołąbków i dokładnie mieszamy. Sos doprowadzamy do zagotowania i pozostawiamy, aby cały czas się lekko gotował.
  3. Odlewamy do dużego kubka chochlę sosu pomidorowego, następnie pozostawiamy chwilę do przestudzenia i dodajemy łyżkę śmietany oraz płaską łyżkę mąki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, rozcieramy na gładko, aby nie było żadnych grudek.
  4. Następnie dodajemy jeszcze raz chochlę sosu pomidorowego, dokładnie mieszamy i od razu przelewamy zawartość kubka do gotującego się sosu. Całość zagotowujemy i gotowe. Sos w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.

Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym do ziemniaczków puree.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (35 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?