Na skróty
Jedną z najbardziej lubianych potraw i to zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych są tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym. Co ciekawe, przepis na gołąbki pojawia się w wielu kuchniach narodowych państw Europy Wschodniej i Środkowej. Jeżeli farsz z mięsa i ryżu zostaje owinięty w liście winogron, to tego typu potrawa okazuje się niezwykle charakterystyczna dla Grecji, Turcji czy państw bałkańskich. Jednak najbardziej klasyczne są oczywiście gołąbki przyrządzane z liści kapusty białej, w które zawija się wcześniej przygotowane nadzienie wykonane z ryżu i mielonego mięsa wieprzowego.
Gołąbki tradycyjne i nie tylko
Warto też podkreślić, że zdarzają się wersje tej potrawy z kaszą zamiast ryżu. Na Podhalu można zatem spróbować gołąbków z kaszy gryczanej i grzybów. Niektórzy jeszcze bardziej eksperymentują i mięso zastępują soczewicą albo przyrządzają lekko słodkie danie z farszem z kaszy jaglanej i rodzynek. Każda z tych wersji ma swoje walory smakowe i zapachowe, ale wiele osób uważa, że nic nie dorówna klasycznym gołąbkom z mięsa wieprzowego i ryżu, które podaje się polane aromatycznym sosem pomidorowym.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- duża główka kapusty
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 100 g ryżu
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Składniki na sos pomidorowy
- 2 puszki pomidorów (polecam pelati)
- natka pietruszki
- łyżka śmietany 18%
- łyżka mąki pszennej
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego majeranku
- łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprz czarnego
Przepis na gołąbki tradycyjne
- W pierwszej kolejności gotujemy ryż na sypko, ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy mielone mięso, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy, wyrabiamy, aby farsz odchodził od dłoni i odstawimy do lodówki.
- Następnie wycinamy głąb ze środka kapusty, kapustę wyciętą stroną wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż liście znaczą lekko odstawać.
- Przekręcamy kapustę i delikatnie odcinamy lub odrywamy 4 liście i wyjmujemy je z garnka. Następnie ponownie przekręcamy kapustę wyciętą częścią do spodu. Czynność powtarzamy, do momentu uzyskania pożądanej ilości liści.
- Jeśli liście mają duże zgrubienia, delikatnie odcinamy zewnętrzną część z każdego liścia. Wywar po ugotowaniu kapusty odstawiamy na później, przyda się do przygotowania sosu pomidorowego.
- Z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy 12 podłużnych kotletów, następnie nakładamy każdy na wewnętrzną część liścia i zawijamy. Najpierw zakładamy grubszą część liścia na mięso, boki składamy do środka, następnie zawijamy gołąbka w kierunku cienkiej części liścia.
- Kiedy uformujemy już wszystkie gołąbki, dno dużego i szerokiego garnka wykładamy liśćmi kapusty, następnie delikatnie kładziemy na nie przygotowane gołąbki. Całość zalewamy wywarem, który pozostał po gotowaniu kapusty i przykrywamy pozostałymi liśćmi.
- Gołąbki gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 45 — 60 minut, aż kapusta na wierzchu garnka będzie całkowicie miękka. Następnie po ugotowaniu gołąbków wyjmujemy je z garnka, a wywar wykorzystujemy do przygotowania sosu pomidorowego. Smacznego!
Jak przygotować sos pomidorowy do gołąbków?
- W pierwszej kolejności podsmażamy pomidory na patelni lub garnku do momentu, aż będą się same rozpadać. Doprawiamy pomidory przyprawami — solą, pieprze, cukrem, oregano i majerankiem oraz siekaną natką pietruszki.
- Następnie większe pomidory rozcieramy tak, aby przygotowywany sos był w miarę gładki. Dodajemy wywar pozostały z gołąbków i dokładnie mieszamy. Sos doprowadzamy do zagotowania i pozostawiamy, aby cały czas się lekko gotował.
- Odlewamy do dużego kubka chochlę sosu pomidorowego, następnie pozostawiamy chwilę do przestudzenia i dodajemy łyżkę śmietany oraz płaską łyżkę mąki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, rozcieramy na gładko, aby nie było żadnych grudek.
- Następnie dodajemy jeszcze raz chochlę sosu pomidorowego, dokładnie mieszamy i od razu przelewamy zawartość kubka do gotującego się sosu. Całość zagotowujemy i gotowe. Sos w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym do ziemniaczków puree.