Zupa miso

Prosta zupa miso
Prosta zupa miso

Miso to japońska pasta z fermentowanych nasion soi, często z dodatkiem ryżu bądź jęczmienia. Jednak nie musisz się niczego obawiać. Pasta miso występuje w wielu odmianach i jest bogata w białko, sporo witamin i minerałów. Natomiast zupa miso, która powstaje na jej bazie, jest idealnym połączeniem składników odżywczych i przepięknych aromatów kuchni japońskiej.

Należy pamiętać, że miso to, tylko pasta, którą możemy również wykorzystać jako przyprawę do różnych zup i sosów! Prosta zupa miso na jej bazie może stanowić jedynie dodatek do posiłku i tradycyjnie w Japonii jest spożywana nawet na śniadanie. W zasadzie to genialny pomysł, by zacząć dzień od takiej bomby witaminowej. Mój przepis na zupę miso jest bardzo prosty, gdzie użyłem łatwo dostępnych składników. Jednak jeśli lubisz trochę poeksperymentować w kuchni, to polecam Ci wzbogacenie mojego przepisu na zupę miso o marchew, pietruszkę lub nawet smażone pieczarki!

Składniki:

  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 – 3 łyżki jasnej pasty miso
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
  • 100 g tofu naturalnego
  • 1 arkusz glonów nori
  • kapusta chińska lub jarmuż
  • sos sojowy

Zupa miso — sposób przygotowania

  1. W średnim rondelku gotujemy wodę i dodajemy pokrojone w małe prostokąty glony nori. Doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy moc kuchenki i podtrzymujemy, aby zupa lekko się gotowała.
  2. Dodajemy pastę miso i dokładnie mieszamy. Najlepiej jest ją rozmieszać w małej szklance z niewielką ilością wody i dodać do wywaru zupy miso.
  3. Tofu kroimy w kostkę, cebulę dymkę oraz szczypiorek drobno siekamy. Zielone liście kapusty chińskiej lub jarmużu dodajemy w całości. Jeśli uznasz, że są za duże możesz je porwać na mniejsze kawałki.
  4. Dodajemy sos sojowy, tylko w pierwszej kolejności musisz spróbować zupę, ponieważ sama pasta jest już dość słona. Po dodaniu sosu sojowego zupę miso jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Smacznego!

Gdzie kupić pastę miso do zupy?

Pasta miso jest już coraz powszechniej dostępna w supermarketach. Możesz ją spotkać w pobliżu azjatyckich produktów, składników do sushi lub na regałach w sklepach z żywnością orientalną.

Zobacz również: Zupa rybna z łososiem i ziemniakami

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (33 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?