Obiad

Zupa miso

1 min czytania
Zupa miso

Miso to japońska pasta z fermentowanych nasion soi, często z dodatkiem ryżu bądź jęczmienia. Jednak nie musisz się niczego obawiać. Pasta miso występuje w wielu odmianach i jest bogata w białko, sporo witamin i minerałów. Natomiast zupa miso, która powstaje na jej bazie, jest idealnym połączeniem składników odżywczych i przepięknych aromatów kuchni japońskiej.

Należy pamiętać, że miso to, tylko pasta, którą możemy również wykorzystać jako przyprawę do różnych zup i sosów! Prosta zupa miso na jej bazie może stanowić jedynie dodatek do posiłku i tradycyjnie w Japonii jest spożywana nawet na śniadanie. W zasadzie to genialny pomysł, by zacząć dzień od takiej bomby witaminowej. Mój przepis na zupę miso jest bardzo prosty, gdzie użyłem łatwo dostępnych składników. Jednak jeśli lubisz trochę poeksperymentować w kuchni, to polecam Ci wzbogacenie mojego przepisu na zupę miso o marchew, pietruszkę lub nawet smażone pieczarki!

Składniki:

  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 – 3 łyżki jasnej pasty miso
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
  • 100 gram tofu naturalnego
  • 1 arkusz glonów nori
  • kapusta chińska lub jarmuż
  • sos sojowy

Zupa miso — sposób przygotowania

  1. W średnim rondelku gotujemy wodę i dodajemy pokrojone w małe prostokąty glony nori. Doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy moc kuchenki i podtrzymujemy, aby zupa lekko się gotowała.
  2. Dodajemy pastę miso i dokładnie mieszamy. Najlepiej jest ją rozmieszać w małej szklance z niewielką ilością wody i dodać do wywaru zupy miso.
  3. Tofu kroimy w kostkę, cebulę dymkę oraz szczypiorek drobno siekamy. Zielone liście kapusty chińskiej lub jarmużu dodajemy w całości. Jeśli uznasz, że są za duże możesz je porwać na mniejsze kawałki.
  4. Dodajemy sos sojowy, tylko w pierwszej kolejności musisz spróbować zupę, ponieważ sama pasta jest już dość słona. Po dodaniu sosu sojowego zupę miso jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Smacznego!

Gdzie kupić pastę miso do zupy?

Pasta miso jest już coraz powszechniej dostępna w supermarketach. Możesz ją spotkać w pobliżu azjatyckich produktów, składników do sushi lub na regałach w sklepach z żywnością orientalną.

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Obiad

Tarta ze szpinakiem i serem feta

2 min czytania
Tarta ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad lub jedno z dań na przyjęcie rodzinne….
Obiad

Lasagne

2 min czytania
Zobacz mój przepis na pyszną lasagne z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli lazania w…
Obiad

Zupa krem z cukinii

1 min czytania
Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 − = 8

×
Obiad

Zupa rybna z łososiem i ziemniakami

1 min czytania