Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Miso to japońska pasta z fermentowanych nasion soi, często z dodatkiem ryżu bądź jęczmienia. Jednak nie musisz się niczego obawiać. Pasta miso występuje w wielu odmianach i jest bogata w białko, sporo witamin i minerałów. Natomiast zupa miso, która powstaje na jej bazie, jest idealnym połączeniem składników odżywczych i przepięknych aromatów kuchni japońskiej.

Należy pamiętać, że miso to, tylko pasta, którą możemy również wykorzystać jako przyprawę do różnych zup i sosów! Prosta zupa miso na jej bazie może stanowić jedynie dodatek do posiłku i tradycyjnie w Japonii jest spożywana nawet na śniadanie. W zasadzie to genialny pomysł, by zacząć dzień od takiej bomby witaminowej. Mój przepis na zupę miso jest bardzo prosty, gdzie użyłem łatwo dostępnych składników. Jednak jeśli lubisz trochę poeksperymentować w kuchni, to polecam Ci wzbogacenie mojego przepisu na zupę miso o marchew, pietruszkę lub nawet smażone pieczarki!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa miso, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 – 3 łyżki jasnej pasty miso
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
  • 100 g tofu naturalnego
  • 1 arkusz glonów nori
  • kapusta chińska lub jarmuż
  • łyżka sosu sojowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Zupa miso — sposób przygotowania

  1. W średnim rondelku gotujemy wodę i dodajemy pokrojone w małe prostokąty glony nori. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy moc kuchenki, aby wywar lekko się gotował.
  2. Następnie dodajemy łyżkę sosu sojowego. W międzyczasie kroimy w kostkę tofu oraz siekamy na drobno cebulę dymkę i szczypiorek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Zielone liście kapusty chińskiej lub jarmużu dodajemy w całości. Jeśli uznasz, że są za duże możesz je porwać na mniejsze kawałki. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy wszystkie przygotowane składniki.
  5. Następnie dodajemy pastę miso i dokładnie mieszamy. Najlepiej jest ją rozmieszać w kubku z niewielką ilością wywaru i dodać do zupy miso. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Gdzie kupić pastę miso do zupy?

Pasta miso jest już coraz powszechniej dostępna w supermarketach. Możesz ją spotkać w pobliżu azjatyckich produktów, składników do sushi lub na regałach w sklepach z żywnością orientalną.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Zupa rybna z łososiem i ziemniakami

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)