Zupa miso

Prosta zupa miso
Prosta zupa miso

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Miso to japońska pasta z fermentowanych nasion soi, często z dodatkiem ryżu bądź jęczmienia. Jednak nie musisz się niczego obawiać. Pasta miso występuje w wielu odmianach i jest bogata w białko, sporo witamin i minerałów. Natomiast zupa miso, która powstaje na jej bazie, jest idealnym połączeniem składników odżywczych i przepięknych aromatów kuchni japońskiej.

Należy pamiętać, że miso to, tylko pasta, którą możemy również wykorzystać jako przyprawę do różnych zup i sosów! Prosta zupa miso na jej bazie może stanowić jedynie dodatek do posiłku i tradycyjnie w Japonii jest spożywana nawet na śniadanie. W zasadzie to genialny pomysł, by zacząć dzień od takiej bomby witaminowej. Mój przepis na zupę miso jest bardzo prosty, gdzie użyłem łatwo dostępnych składników. Jednak jeśli lubisz trochę poeksperymentować w kuchni, to polecam Ci wzbogacenie mojego przepisu na zupę miso o marchew, pietruszkę lub nawet smażone pieczarki!

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa miso, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 – 3 łyżki jasnej pasty miso
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
  • 100 g tofu naturalnego
  • 1 arkusz glonów nori
  • kapusta chińska lub jarmuż
  • łyżka sosu sojowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Zupa miso — sposób przygotowania

  1. W średnim rondelku gotujemy wodę i dodajemy pokrojone w małe prostokąty glony nori. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy moc kuchenki, aby wywar lekko się gotował.
  2. Następnie dodajemy łyżkę sosu sojowego. W międzyczasie kroimy w kostkę tofu oraz siekamy na drobno cebulę dymkę i szczypiorek.
  3. Zielone liście kapusty chińskiej lub jarmużu dodajemy w całości. Jeśli uznasz, że są za duże możesz je porwać na mniejsze kawałki. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy wszystkie przygotowane składniki.
  4. Następnie dodajemy pastę miso i dokładnie mieszamy. Najlepiej jest ją rozmieszać w kubku z niewielką ilością wywaru i dodać do zupy miso. Smacznego!

Gdzie kupić pastę miso do zupy?

Pasta miso jest już coraz powszechniej dostępna w supermarketach. Możesz ją spotkać w pobliżu azjatyckich produktów, składników do sushi lub na regałach w sklepach z żywnością orientalną.

Zobacz również: Zupa rybna z łososiem i ziemniakami

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments