Na skróty
Dzisiaj przedstawiam mój przepis na aksamitną zupę rybną prosto z Finlandii. Zupa rybna z łososiem i ziemniakami, bo o niej mowa, to bardzo prosta zupa z niewielu składników. Przygotowuje się ją na wywarze warzywnym, z podsmażoną na maśle cebulą, surowym łososiem i ziemniakami. Całość dopełnia odrobina słodkiej śmietanki i koperek. Zupa rybna z łososiem z założenia jest bardzo prosta i smaczna oraz niesamowicie syci, więc doskonale nadaję się na jesienne danie.
Mój przepis na zupę rybną z łososiem jest daniem jednogarnkowym i szybkim do przygotowania!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa rybna z łososiem i ziemniakami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 300 g filetu z łososia
- 3 średnie ziemniaki
- średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- koperek
Sposób przygotowania — zupa rybna z łososiem
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Łososia kroimy w mniejsze kawałki — ja zazwyczaj kroję w około 5 centymetrowe paski, ale nie mniejsze, bo ryba się będzie rozpadała w zupie!
- W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy cebulę i smażymy na szybkim ogniu, aż się podrumieni. Dodajemy ziemniaki i smażymy chwilę wszystko razem.
- Zalewamy gorącym lub chociaż dobrze ciepłym bulionem i dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
- Następnie dodajemy łososia i gotujemy 5 — 7 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na sam koniec odlewamy do szklanki odrobinę naszej zupy rybnej i dodajemy do niej śmietankę, mieszamy, następnie przelewamy całą zawartość kubka do garnka z zupą. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek i gotowe. Smacznego!
Zupa rybna z łososiem to połączenie najlepszych wartości odżywczych w bardzo smacznym wydaniu prostej zupy. Niewiele łatwo dostępnych składników sprawia, że nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzą.
Zobacz również: Zupa miso
Oceń ten przepis!