Zupa rybna z łososiem i ziemniakami

Reklamy Ads By Google

Szukasz pomysłu na smaczną zupę? To zupa rybna z łososiem i ziemniakami z pewnością przypadnie ci do gustu! Ta wyjątkowa zupa rybna, przyrządzana na bazie łososia, łączy w sobie subtelność smaku tej szlachetnej ryby z aksamitną konsystencją śmietanki. Idealna na każdą porę roku, zapewnia nie tylko smaczny, ale również rozgrzewający obiad ❤

Dzisiaj przedstawiam mój przepis na aksamitną zupę rybną prosto z Finlandii. Zupa rybna z łososiem i ziemniakami, bo o niej mowa, to bardzo prosta zupa z niewielu składników. Przygotowuje się ją na wywarze warzywnym, z podsmażoną na maśle cebulą, surowym łososiem i ziemniakami. Całość dopełnia odrobina słodkiej śmietanki i koperek. Zupa rybna z łososiem z założenia jest bardzo prosta i smaczna oraz niesamowicie syci, więc doskonale nadaję się na jesienne danie.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis na zupę rybną z łososiem jest daniem jednogarnkowym i szybkim do przygotowania!

Zanim zaczniesz przygotowywać zupę rybną z łososiem, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 300 g filetu z łososia
  • 3 średnie ziemniaki
  • średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • koperek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na zupę rybną z łososiem

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Łososia kroimy w mniejsze kawałki — ja zazwyczaj kroję w około 5 centymetrowe paski, ale nie mniejsze, bo ryba się będzie rozpadała w zupie!
  2. W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy cebulę i smażymy na szybkim ogniu, aż się podrumieni. Dodajemy ziemniaki i smażymy chwilę wszystko razem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Zalewamy gorącym lub chociaż dobrze ciepłym bulionem i dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Następnie dodajemy łososia i gotujemy 5 — 7 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Na sam koniec odlewamy do szklanki odrobinę naszej zupy rybnej i dodajemy do niej śmietankę, mieszamy, następnie przelewamy całą zawartość kubka do garnka z zupą. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek i gotowe. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zupa rybna z łososiem to połączenie najlepszych wartości odżywczych w bardzo smacznym wydaniu prostej zupy. Niewiele łatwo dostępnych składników sprawia, że nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzą.

Zobacz również: Zupa miso

Reklamy Ads By Google

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1326 74 68 97 12.5

Wartości odżywcze na 1 z 4 porcje

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 331.5 18.5 17 24.25 3.12

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na zupę rybną z łososiem. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Bulion warzywny 5 0.2 0.2 0.5 0
Filet z łososia 208 20 13 0 0
Ziemniaki 77 2 0.1 17 2.2
Cebula 40 1.1 0.1 9.3 1.7
Masło 717 0.9 81 0.1 0
Śmietana kremówka (30%) 292 2.2 30 3 0

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)