Zupa krem paprykowa z ziołami

Zupa krem paprykowa z ziołami
Zupa krem paprykowa z ziołami

Przygotowanie zupy w postaci kremu nie powinno sprawić żadnego problemu, bo cóż skomplikowanego mogłoby być w zmiksowaniu kilku warzyw. Pewnie dlatego po przepis na zupę krem sięgają nawet osoby, które w kuchni czują się trochę jak słoń w składzie porcelany. Ciekawą propozycją na smaczne danie tego typu jest zupa krem paprykowa z ziołami – bardzo sycąca, aksamitna i niezwykle aromatyczna dzięki świeżym lub suszonym ziołom. Na jesienny lunch lub nawet lekki obiad po prostu idealna.

Zdrowy krem z papryki i ziół

Taka zupa jest nie tylko pyszna, ale to również bomba witaminowa. Różnokolorowe papryki, pomidory, marchewka, cebulka, korzeń pietruszki oraz por w połączeniu z oregano, bazylią, tymiankiem i rozmarynem – chyba nikt nie pozostanie obojętny wobec takiej kombinacji smaków i aromatów. Całość doskonale się ze sobą komponuje, więc efekt naprawdę jest olśniewający. Co ważne, nie trzeba spędzać długich godzin na przygotowaniu tej pysznej zupy. Gotuje się ją naprawdę łatwo i szybko, a jeżeli ktoś chciałby jeszcze bardziej podkręcić smak, to może paprykę wcześniej włożyć na godzinkę do piekarnika. Po prostu niebo w gębie.

Składniki:

  • 2 szt cebula
  • 250 gram pomidory
  • 1 szt czerwona papryka
  • 1 szt papryka żółta
  • 180 gram marchewka
  • 30 gram pietruszka (korzeń)
  • 50 gram por
  • 150 ml bulion warzywny
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta rozmaryn
  • 0.5 łyżeczki tymianek
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • 0.5 łyżeczki papryka słodka mielona
  • 0.5 łyżeczki koper
  • 1 szt bazylia
  • 150 ml śmietana 30%

Przygotowanie

  1. Cebule siekamy w kostkę, następnie smażymy na maśle na złocisty kolor. Następnie wszystkie warzywa kroimy w kostkę (pomidory, paprykę, pietruszkę, marchewkę, pora).
  2. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy zeszkloną cebulkę i zalewamy 150 ml bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
  3. Następnie dodajemy do warzyw w garnku szczyptę mielonego pieprzu, szczyptę soli z chili, pół łyżeczki suszonego tymianku, szczyptę suszonego rozmarynu, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej, pół łyżeczki suszonego koperku, gałązkę bazylii oraz 150 ml śmietany 30%.
  4. Całość mieszamy, następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy zupę jeszcze 2 minuty. Nasz krem możemy posypać świeżym koprem lub szczypiorkiem, oraz podać ze świeżą bagietką. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 2 Średnia: 5]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

2 Komentarze

  1. 150 ml bulionu? Tylko 😉

    1. Jeśli dodasz więcej zupa krem będzie rzadsza 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + 1 =