Zupa krem paprykowa z ziołami

Zupa krem paprykowa z ziołami
Zupa krem paprykowa z ziołami
Przepis jest odpowiedni dla diety:

Przygotowanie zupy w postaci kremu nie powinno sprawić żadnego problemu, bo cóż skomplikowanego mogłoby być w zmiksowaniu kilku warzyw. Pewnie dlatego po przepis na zupę krem sięgają nawet osoby, które w kuchni czują się trochę jak słoń w składzie porcelany. Ciekawą propozycją na smaczne danie tego typu jest zupa krem paprykowa z ziołami – bardzo sycąca, aksamitna i niezwykle aromatyczna dzięki świeżym lub suszonym ziołom. Na jesienny lunch lub nawet lekki obiad po prostu idealna.

Zdrowy krem z papryki i ziół

Taka zupa jest nie tylko pyszna, ale to również bomba witaminowa. Różnokolorowe papryki, pomidory, marchewka, cebulka, korzeń pietruszki oraz por w połączeniu z oregano, bazylią, tymiankiem i rozmarynem – chyba nikt nie pozostanie obojętny wobec takiej kombinacji smaków i aromatów. Całość doskonale się ze sobą komponuje, więc efekt naprawdę jest olśniewający. Co ważne, nie trzeba spędzać długich godzin na przygotowaniu tej pysznej zupy. Gotuje się ją naprawdę łatwo i szybko, a jeżeli ktoś chciałby jeszcze bardziej podkręcić smak, to może paprykę wcześniej włożyć na godzinkę do piekarnika. Po prostu niebo w gębie.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem paprykowa z ziołami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 2 szt cebula
  • 250 g pomidory
  • 1 szt czerwona papryka
  • 1 szt papryka żółta
  • 180 g marchewka
  • 30 g pietruszka (korzeń)
  • 50 g por
  • 150 ml bulion warzywny
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta rozmaryn
  • 0.5 łyżeczki tymianek
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • 0.5 łyżeczki papryka słodka mielona
  • 0.5 łyżeczki koper
  • 1 szt bazylia
  • 150 ml śmietana 30%
Zobacz inne przepisy z: , ,

Przepis na zupę krem paprykową z ziołami

  1. Cebule siekamy w kostkę, następnie smażymy na maśle na złocisty kolor. Następnie wszystkie warzywa kroimy w kostkę (pomidory, paprykę, pietruszkę, marchewkę, pora).
  2. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy zeszkloną cebulkę i zalewamy 150 ml bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
  3. Następnie dodajemy do warzyw w garnku szczyptę mielonego pieprzu, szczyptę soli z chili, pół łyżeczki suszonego tymianku, szczyptę suszonego rozmarynu, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej, pół łyżeczki suszonego koperku, gałązkę bazylii oraz 150 ml śmietany 30%.
  4. Całość mieszamy, następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy zupę jeszcze 2 minuty. Nasz krem możemy posypać świeżym koprem lub szczypiorkiem, oraz podać ze świeżą bagietką. Smacznego!

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments