Na skróty
Przygotowanie zupy w postaci kremu nie powinno sprawić żadnego problemu, bo cóż skomplikowanego mogłoby być w zmiksowaniu kilku warzyw. Pewnie dlatego po przepis na zupę krem sięgają nawet osoby, które w kuchni czują się trochę jak słoń w składzie porcelany. Ciekawą propozycją na smaczne danie tego typu jest zupa krem paprykowa z ziołami – bardzo sycąca, aksamitna i niezwykle aromatyczna dzięki świeżym lub suszonym ziołom. Na jesienny lunch lub nawet lekki obiad po prostu idealna.
Zdrowy krem z papryki i ziół
Taka zupa jest nie tylko pyszna, ale to również bomba witaminowa. Różnokolorowe papryki, pomidory, marchewka, cebulka, korzeń pietruszki oraz por w połączeniu z oregano, bazylią, tymiankiem i rozmarynem – chyba nikt nie pozostanie obojętny wobec takiej kombinacji smaków i aromatów. Całość doskonale się ze sobą komponuje, więc efekt naprawdę jest olśniewający. Co ważne, nie trzeba spędzać długich godzin na przygotowaniu tej pysznej zupy. Gotuje się ją naprawdę łatwo i szybko, a jeżeli ktoś chciałby jeszcze bardziej podkręcić smak, to może paprykę wcześniej włożyć na godzinkę do piekarnika. Po prostu niebo w gębie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem paprykowa z ziołami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 szt cebula
- 250 g pomidory
- 1 szt czerwona papryka
- 1 szt papryka żółta
- 180 g marchewka
- 30 g pietruszka (korzeń)
- 50 g por
- 150 ml bulion warzywny
- 1 szczypta pieprz mielony
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta rozmaryn
- 0.5 łyżeczki tymianek
- 0.5 łyżeczki oregano
- 0.5 łyżeczki papryka słodka mielona
- 0.5 łyżeczki koper
- 1 szt bazylia
- 150 ml śmietana 30%
Przepis na zupę krem paprykową z ziołami
- Cebule siekamy w kostkę, następnie smażymy na maśle na złocisty kolor. Następnie wszystkie warzywa kroimy w kostkę (pomidory, paprykę, pietruszkę, marchewkę, pora).
- Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy zeszkloną cebulkę i zalewamy 150 ml bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Następnie dodajemy do warzyw w garnku szczyptę mielonego pieprzu, szczyptę soli z chili, pół łyżeczki suszonego tymianku, szczyptę suszonego rozmarynu, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej, pół łyżeczki suszonego koperku, gałązkę bazylii oraz 150 ml śmietany 30%.
- Całość mieszamy, następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy zupę jeszcze 2 minuty. Nasz krem możemy posypać świeżym koprem lub szczypiorkiem, oraz podać ze świeżą bagietką. Smacznego!
Oceń ten przepis!