Spaghetti Carbonara

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Spaghetti Carbonara to jedno z tych dań, które miłośnikom makaronu i kuchni włoskiej nigdy się nie znudzi. Oryginalny włoski przepis na spaghetti Carbonara to ten z boczkiem oraz sosem na bazie jajek, jednak bez śmietanki! Niewątpliwie jest to jedno z najpyszniejszych i najpopularniejszych dań kuchni Włoskiej.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis to tradycyjny prosty, pyszny i bez zbędnych składników makaron Carbonara, który z powodzeniem przygotujesz w swojej kuchni.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis spaghetti carbonara, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 50 g Parmezanu
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na spaghetti Carbonara

  1. W pierwszej kolejności w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente według wskazówek na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie jajka przelewamy wrzątkiem i wbijamy do miseczki, następnie doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na patelni podsmażamy na małym ogniu pokrojony w kosteczkę boczek do momentu, aż się zrumieni. Dodajemy starty na tarce czosnek i posiekaną natkę pietruszki, smażymy jeszcze kilkanaście sekund.
  5. Nie zdejmując patelni z ognia, dodajemy makaron i mieszamy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy połowę tartego parmezanu oraz doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie prawie gotowe spaghetti polewamy roztrzepanym jajkiem i mieszamy. Ważne, aby jajka się całkowicie nie ścięły, muszą utworzyć kremowy sos.
  8. Gotowe spaghetti Carbonara wykładamy na głębokie talerze i posypujemy pozostałym Parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Spaghetti bolognese

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.77

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments