Na skróty
Spaghetti Carbonara to jedno z tych dań, które miłośnikom makaronu i kuchni włoskiej nigdy się nie znudzi. Oryginalny włoski przepis na spaghetti Carbonara to ten z boczkiem oraz sosem na bazie jajek, jednak bez śmietanki! Niewątpliwie jest to jedno z najpyszniejszych i najpopularniejszych dań kuchni Włoskiej.
Mój przepis to tradycyjny prosty, pyszny i bez zbędnych składników makaron Carbonara, który z powodzeniem przygotujesz w swojej kuchni.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis spaghetti carbonara, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 150 g makaronu spaghetti
- 100 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 50 g Parmezanu
- sól i pieprz czarny
Przepis na spaghetti Carbonara
- W pierwszej kolejności w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente według wskazówek na opakowaniu.
- W tym samym czasie jajka przelewamy wrzątkiem i wbijamy do miseczki, następnie doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem.
- Następnie na patelni podsmażamy na małym ogniu pokrojony w kosteczkę boczek do momentu, aż się zrumieni. Dodajemy starty na tarce czosnek i posiekaną natkę pietruszki, smażymy jeszcze kilkanaście sekund.
- Nie zdejmując patelni z ognia, dodajemy makaron i mieszamy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy połowę tartego parmezanu oraz doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Następnie prawie gotowe spaghetti polewamy roztrzepanym jajkiem i mieszamy. Ważne, aby jajka się całkowicie nie ścięły, muszą utworzyć kremowy sos.
- Gotowe spaghetti Carbonara wykładamy na głębokie talerze i posypujemy pozostałym Parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Zobacz również: Spaghetti bolognese
Oceń ten przepis!