Spaghetti Carbonara

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Spaghetti Carbonara to jedno z tych dań, które miłośnikom makaronu i kuchni włoskiej nigdy się nie znudzi. Oryginalny włoski przepis na spaghetti Carbonara to ten z boczkiem oraz sosem na bazie jajek, jednak bez śmietanki! Niewątpliwie jest to jedno z najpyszniejszych i najpopularniejszych dań kuchni Włoskiej.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis to tradycyjny prosty, pyszny i bez zbędnych składników makaron Carbonara, który z powodzeniem przygotujesz w swojej kuchni.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis spaghetti carbonara, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 50 g Parmezanu
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na spaghetti Carbonara

  1. W pierwszej kolejności w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente według wskazówek na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie jajka przelewamy wrzątkiem i wbijamy do miseczki, następnie doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na patelni podsmażamy na małym ogniu pokrojony w kosteczkę boczek do momentu, aż się zrumieni. Dodajemy starty na tarce czosnek i posiekaną natkę pietruszki, smażymy jeszcze kilkanaście sekund.
  5. Nie zdejmując patelni z ognia, dodajemy makaron i mieszamy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy połowę tartego parmezanu oraz doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie prawie gotowe spaghetti polewamy roztrzepanym jajkiem i mieszamy. Ważne, aby jajka się całkowicie nie ścięły, muszą utworzyć kremowy sos.
  8. Gotowe spaghetti Carbonara wykładamy na głębokie talerze i posypujemy pozostałym Parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Spaghetti bolognese

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.77

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)