Każdy uwielbia spaghetti, nie ma chyba osoby, która by nie znała tego dania. Oryginalny włoski przepis na najlepsze spaghetti bolognese, wcale nie musi być trudny. To danie które zadowoli zarówno kucharza w łatwości przygotowania jak i łasuchów czekających na pyszny obiad!
Składniki:
- 150 gram makaronu spaghetti
- 250 gram przetartych pomidorów
- 250 gram mielonego mięsa wołowego
- łyżka masła ekstra
- łyżka oliwy z oliwek
- cebula biała
- ząbek czosnku
- papryczka chili
- pieprz mielony
- oregano
- bazylia
- 50 gram sera Parmezan
Jak przygotować spaghetti bolognese?
- Mięso mielone podsmażamy na patelni, dokładnie go rozdrabniając, tak aby powstały małe grudki. Doprawiamy pieprzem, chili, oregano, bazylią i dusimy pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz rozgnieciony czosnek i smażymy jeszcze przez 5 minut.
- Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy do niego 3/4 przetartych pomidorów i smażymy jeszcze chwilę bez przykrycia. Po odczekaniu, sos dodatkowo zgęstnieje. Nasze spaghetti bolognese jest już prawie gotowe.
- Makaron gotujemy al dente według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy pozostałą część przetartych pomidorów. Dokładnie mieszamy.
- Na talerz wykładamy w pierwszej kolejności makaron, następnie na makron mięso z sosem i całość posypujemy drobno tartym parmezanem. Smacznego!
Voilà najprostsze spaghetti bolognese gotowe! Wystarczy podać jeszcze zimną lemoniadę, zaprosić łasuchów do stołu i rodzinny obiad jak z okładki 😉
Super przepis—–wykonam
Trzymam za słowo!
Spagetti to najlepszy obiad pod słońcem!
😉
Ja zwsze robię z kurczakiem, bo moi chłopcy nie przepadają za wolowiną 😉
Z kurczakiem też jest przepyszne 🙂
ale narobiliście mi smaku
Zachęcam do przyrządzenia samemu. Przepis jest bardzo prosty 😉