Najprostsze spaghetti bolognese

10.5k 8
Najprostsze spaghetti bolognese

Każdy uwielbia spaghetti, nie ma chyba osoby, która by nie znała tego dania. Oryginalny włoski przepis na najlepsze spaghetti bolognese, wcale nie musi być trudny. To danie które zadowoli zarówno kucharza w łatwości przygotowania jak i łasuchów czekających na pyszny obiad!

Składniki:

  • 150 gram makaronu spaghetti
  • 250 gram przetartych pomidorów
  • 250 gram mielonego mięsa wołowego
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oliwy z oliwek
  • cebula biała
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • pieprz mielony
  • oregano
  • bazylia
  • 50 gram sera Parmezan

Jak przygotować spaghetti bolognese?

  1. Mięso mielone podsmażamy na patelni, dokładnie go rozdrabniając, tak aby powstały małe grudki. Doprawiamy pieprzem, chili, oregano, bazylią i dusimy pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz rozgnieciony czosnek i smażymy jeszcze przez 5 minut.
  2. Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy do niego 3/4 przetartych pomidorów i smażymy jeszcze chwilę bez przykrycia. Po odczekaniu, sos dodatkowo zgęstnieje. Nasze spaghetti bolognese jest już prawie gotowe.
  3. Makaron gotujemy al dente według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy pozostałą część przetartych pomidorów. Dokładnie mieszamy.
  4. Na talerz wykładamy w pierwszej kolejności makaron, następnie na makron mięso z sosem i całość posypujemy drobno tartym parmezanem. Smacznego!

Voilà najprostsze spaghetti bolognese gotowe! Wystarczy podać jeszcze zimną lemoniadę, zaprosić łasuchów do stołu i rodzinny obiad jak z okładki 😉

8 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

34 + = 36

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?