Pieczony kurczak

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pieczony kurczak doprawiony tymiankiem i rozmarynem to danie wprost idealne na rodzinny obiad. Specjalny sposób pieczenia tworzy chrupiącą skórkę skrywającą delikatne i soczyste mięso. Sposób przygotowania pieczonego kurczaka jest dziecinnie prosty. Warto podczas pieczenia zagospodarować czas i przygotować grillowane warzywa z patelni z sosem Teriyaki.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczony kurczak, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 2 kg tuszki kurczaka
  • łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • 1 cytryna
  • 50 g masła
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • cebula
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na pieczonego kurczaka

  1. Kurczaka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ocieplił do temperatury pokojowej. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190°C.
  2. Wyciśnięty sok z cytryny łączymy ze wszystkimi przyprawami, tak aby powstała marynata. Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i nacieramy go marynatą. Dodajemy masło i plastry cebuli. Ważne, aby kurczak był włożony plecami do góry.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut, następnie chochelką wybieramy wytopiony tłuszcz i przekręcamy kurczaka plecami do dołu.
  5. Pieczemy jeszcze około 40 minut, następnie zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze 15 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia możemy dorzucić pokrojone warzywa – marchew i paprykę.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Po upieczeniu wyjmujemy kurczaka z piekarnika i czekamy, aż przestygnie około 15 minut przed pokrojeniem go na porcje.
  8. Reklamy Ads By Google

Pieczony kurczak dobrze komponuję się z ziemniakami pod każdą postacią, zarówno tymi z gotowanymi w wodzie, jak i smażonymi frytkami. Doskonale sprawdzą się również grillowane warzywa czy tradycyjne surówki z marchwi, czy pora.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kaczka pieczona z pomarańczami

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)