Pieczony kurczak

595 0
Przepis na domowego pieczonego kurczaka. Pieczony kurczak

Pieczony kurczak doprawiony tymiankiem i rozmarynem to danie wprost idealne na rodzinny obiad. Specjalny sposób pieczenia tworzy chrupiącą skórkę skrywającą delikatne i soczyste mięso. Sposób przygotowania pieczonego kurczaka jest dziecinnie prosty. Warto podczas pieczenia zagospodarować czas i przygotować grillowane warzywa z patelni z sosem Teriyaki.

Składniki:

  • 2 kg kurczak
  • łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • 1 cytryna
  • 50 g masła
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • cebula
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Pieczony kurczak – sposób przygotowania

  1. Kurczaka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ocieplił do temperatury pokojowej. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190°C.
  2. Wyciśnięty sok z cytryny łączymy ze wszystkimi przyprawami, tak aby powstała marynata. Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i nacieramy go marynatą. Dodajemy masło i plastry cebuli. Ważne, aby kurczak był włożony plecami do góry.
  3. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut, następnie chochelką wybieramy wytopiony tłuszcz i przekręcamy kurczaka plecami do dołu.
  4. Pieczemy jeszcze około 40 minut, następnie zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze 15 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia możemy dorzucić pokrojone warzywa – marchew i paprykę.
  5. Po upieczeniu wyjmujemy kurczaka z piekarnika i czekamy, aż przestygnie około 15 minut przed pokrojeniem go na porcje.

Pieczony kurczak dobrze komponuję się z ziemniakami pod każdą postacią, zarówno tymi z gotowanymi w wodzie, jak i smażonymi frytkami. Doskonale sprawdzą się również grillowane warzywa czy tradycyjne surówki z marchwi, czy pora.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

76 − = 67

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?