Na skróty
Pieczony kurczak doprawiony tymiankiem i rozmarynem to danie wprost idealne na rodzinny obiad. Specjalny sposób pieczenia tworzy chrupiącą skórkę skrywającą delikatne i soczyste mięso. Sposób przygotowania pieczonego kurczaka jest dziecinnie prosty. Warto podczas pieczenia zagospodarować czas i przygotować grillowane warzywa z patelni z sosem Teriyaki.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczony kurczak, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 2 kg tuszki kurczaka
- łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
- 1 cytryna
- 50 g masła
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka rozmarynu
- cebula
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Przepis na pieczonego kurczaka
- Kurczaka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ocieplił do temperatury pokojowej. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190°C.
- Wyciśnięty sok z cytryny łączymy ze wszystkimi przyprawami, tak aby powstała marynata. Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i nacieramy go marynatą. Dodajemy masło i plastry cebuli. Ważne, aby kurczak był włożony plecami do góry.
- Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut, następnie chochelką wybieramy wytopiony tłuszcz i przekręcamy kurczaka plecami do dołu.
- Pieczemy jeszcze około 40 minut, następnie zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze 15 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia możemy dorzucić pokrojone warzywa – marchew i paprykę.
- Po upieczeniu wyjmujemy kurczaka z piekarnika i czekamy, aż przestygnie około 15 minut przed pokrojeniem go na porcje.
Pieczony kurczak dobrze komponuję się z ziemniakami pod każdą postacią, zarówno tymi z gotowanymi w wodzie, jak i smażonymi frytkami. Doskonale sprawdzą się również grillowane warzywa czy tradycyjne surówki z marchwi, czy pora.
Zobacz również: Kaczka pieczona z pomarańczami
Oceń ten przepis!