Pieczony kurczak

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pieczony kurczak doprawiony tymiankiem i rozmarynem to danie wprost idealne na rodzinny obiad. Specjalny sposób pieczenia tworzy chrupiącą skórkę skrywającą delikatne i soczyste mięso. Sposób przygotowania pieczonego kurczaka jest dziecinnie prosty. Warto podczas pieczenia zagospodarować czas i przygotować grillowane warzywa z patelni z sosem Teriyaki.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczony kurczak, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 2 kg tuszki kurczaka
  • łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • 1 cytryna
  • 50 g masła
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • cebula
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na pieczonego kurczaka

  1. Kurczaka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ocieplił do temperatury pokojowej. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190°C.
  2. Wyciśnięty sok z cytryny łączymy ze wszystkimi przyprawami, tak aby powstała marynata. Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i nacieramy go marynatą. Dodajemy masło i plastry cebuli. Ważne, aby kurczak był włożony plecami do góry.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut, następnie chochelką wybieramy wytopiony tłuszcz i przekręcamy kurczaka plecami do dołu.
  5. Pieczemy jeszcze około 40 minut, następnie zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze 15 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia możemy dorzucić pokrojone warzywa – marchew i paprykę.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Po upieczeniu wyjmujemy kurczaka z piekarnika i czekamy, aż przestygnie około 15 minut przed pokrojeniem go na porcje.
  8. Reklamy Ads By Google

Pieczony kurczak dobrze komponuję się z ziemniakami pod każdą postacią, zarówno tymi z gotowanymi w wodzie, jak i smażonymi frytkami. Doskonale sprawdzą się również grillowane warzywa czy tradycyjne surówki z marchwi, czy pora.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kaczka pieczona z pomarańczami

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments