Kaczka pieczona z pomarańczami

409 0
Przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami

Kaczka pieczona z pomarańczami uświetni każde spotkanie podczas rodzinnych uroczystości. Chrupiąca skórka, soczyste i delikatne mięso to wszystko sprawi, że rodzinne spotkanie zdecydowanie będzie należało do najbardziej udanych. Prosty przepis sprawi, że przyrządzenie wyśmienitej kaczki nie przysporzy problemów w jej przygotowaniu. Wystarczy połączyć składniki na marynatę, a następnie upiec tuszkę i gotowe!

Składniki:

Jak zrobić kaczkę pieczoną z pomarańczami?

  1. Kaczkę myjemy i osuszamy. Pozostałe składniki (zostawiamy dwie pomarańcze) łączymy ze sobą blendując je mikserem. Tak powstałą marynatą nacieramy kaczkę zarówno w środku jak i na zewnątrz.
  2. Przygotowaną kaczkę zostawiamy w szczelnie przykrytym garnku lub misce w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
  3. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego piersiami do góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200°C bez przykrycia.
  4. Następnie kaczkę przykrywamy i pieczemy przez 1,5 godziny w 170°C.
  5. Kaczkę przekręcamy plecami do góry i pieczemy 1,5 godziny pod przykryciem.
  6. Następnie przekręcamy ponownie kaczkę piersiami do góry do środka wkładamy pokrojone w trójkąty pomarańcze i pieczemy 15 minut w 200°C bez przykrycia.

Kaczka pieczona z pomarańczami

Kaczkę pieczoną z pomarańczami wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Kaczki nie powinno się kroić wcześniej niż 10-15 minut po wyjęciu z piekarnika, gdyż sok wypłynie i mięso będzie suche.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 2 = 1

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?