Na skróty
Uważam, że kaczka pieczona z pomarańczami to wyjątkowa pieczeń, która umili każde spotkanie podczas rodzinnych uroczystości. Chrupiąca skórka, soczyste i delikatne mięso to wszystko sprawi, że goście nie będą mogli oderwać się od swoich talerzy.
Mój przepis to połączenie łatwo dostępnych składników, dzięki czemu przygotowanie wyśmienitej kaczki nie przysporzy Ci żadnych problemów. Wystarczy połączyć składniki na marynatę, a następnie upiec tuszkę i gotowe!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kaczka pieczona z pomarańczami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- tuszka kaczki
- 2 pomarańcze
Składniki na marynatę:
- 4 ząbki czosnku
- bazylia
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek wody
- pomarańcza
- łyżka tymianku
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki soli
- łyżka oregano
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżeczka tartego imbiru
Kaczka pieczona z pomarańczami
- Kaczkę myjemy i osuszamy. Pozostałe składniki (zostawiamy dwie pomarańcze) łączymy ze sobą blendując je mikserem. Tak powstałą marynatą nacieramy kaczkę zarówno w środku jak i na zewnątrz.
- Przygotowaną kaczkę zostawiamy w szczelnie przykrytym garnku lub misce w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
- Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego piersiami do góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200°C bez przykrycia.
- Następnie kaczkę przykrywamy i pieczemy przez 70 minut w 170°C.
- Kaczkę przekręcamy plecami do góry i pieczemy 70 minut pod przykryciem.
- Następnie przekręcamy ponownie kaczkę piersiami do góry do środka wkładamy pokrojone w trójkąty pomarańcze i pieczemy 15 minut w 200°C bez przykrycia.
Kaczkę pieczoną z pomarańczami wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Pieczeni nie kroimy wcześniej niż 10 — 15 minut po wyjęciu z piekarnika, gdyż sok wypłynie i mięso będzie suche.
Zobacz również: Pieczony kurczak