
Uważam, że kaczka pieczona z pomarańczami to wyjątkowa pieczeń, która umili każde spotkanie podczas rodzinnych uroczystości. Chrupiąca skórka, soczyste i delikatne mięso to wszystko sprawi, że goście nie będą mogli oderwać się od swoich talerzy.
Mój przepis to połączenie łatwo dostępnych składników, dzięki czemu przygotowanie wyśmienitej kaczki nie przysporzy Ci żadnych problemów. Wystarczy połączyć składniki na marynatę, a następnie upiec tuszkę i gotowe!
Składniki:
- kaczka
- 4 ząbki czosnku
- 8 łodyg bazylii
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek wody
- 3 pomarańcze
- łyżka tymianku
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki soli
- łyżka oregano
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżeczka tartego imbiru
Jak zrobić kaczkę pieczoną z pomarańczami?
- Kaczkę myjemy i osuszamy. Pozostałe składniki (zostawiamy dwie pomarańcze) łączymy ze sobą blendując je mikserem. Tak powstałą marynatą nacieramy kaczkę zarówno w środku jak i na zewnątrz.
- Przygotowaną kaczkę zostawiamy w szczelnie przykrytym garnku lub misce w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
- Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego piersiami do góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200°C bez przykrycia.
- Następnie kaczkę przykrywamy i pieczemy przez 70 minut w 170°C.
- Kaczkę przekręcamy plecami do góry i pieczemy 70 minut pod przykryciem.
- Następnie przekręcamy ponownie kaczkę piersiami do góry do środka wkładamy pokrojone w trójkąty pomarańcze i pieczemy 15 minut w 200°C bez przykrycia.
Kaczka pieczona z pomarańczami
Kaczkę pieczoną z pomarańczami wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Kaczki nie powinno się kroić wcześniej niż 10-15 minut po wyjęciu z piekarnika, gdyż sok wypłynie i mięso będzie suche.
Zobacz również: Pieczony kurczak