Kaczka pieczona z pomarańczami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Uważam, że kaczka pieczona z pomarańczami to wyjątkowa pieczeń, która umili każde spotkanie podczas rodzinnych uroczystości. Chrupiąca skórka, soczyste i delikatne mięso to wszystko sprawi, że goście nie będą mogli oderwać się od swoich talerzy.

Mój przepis to połączenie łatwo dostępnych składników, dzięki czemu przygotowanie wyśmienitej kaczki nie przysporzy Ci żadnych problemów. Wystarczy połączyć składniki na marynatę, a następnie upiec tuszkę i gotowe!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kaczka pieczona z pomarańczami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Składniki na marynatę:

Reklamy Ads By Google

  • 4 ząbki czosnku
  • bazylia
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek wody
  • pomarańcza
  • łyżka tymianku
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oregano
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tartego imbiru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Kaczka pieczona z pomarańczami

  1. Kaczkę myjemy i osuszamy. Pozostałe składniki (zostawiamy dwie pomarańcze) łączymy ze sobą blendując je mikserem. Tak powstałą marynatą nacieramy kaczkę zarówno w środku jak i na zewnątrz.
  2. Przygotowaną kaczkę zostawiamy w szczelnie przykrytym garnku lub misce w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego piersiami do góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200°C bez przykrycia.
  5. Następnie kaczkę przykrywamy i pieczemy przez 70 minut w 170°C.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kaczkę przekręcamy plecami do góry i pieczemy 70 minut pod przykryciem.
  8. Następnie przekręcamy ponownie kaczkę piersiami do góry do środka wkładamy pokrojone w trójkąty pomarańcze i pieczemy 15 minut w 200°C bez przykrycia.
  9. Reklamy Ads By Google

Kaczkę pieczoną z pomarańczami wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Pieczeni nie kroimy wcześniej niż 10 — 15 minut po wyjęciu z piekarnika, gdyż sok wypłynie i mięso będzie suche.

Zobacz również: Pieczony kurczak

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments