Pieczona pierś kaczki

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Jak upiec pierś z kaczki żeby nie była sucha? Poznaj mój przepis pieczoną pierś kaczki w marynacie z imbiru i soku z pomarańczy. Jest to niezawodny przepis na soczystą pierś kaczki z chrupiącą skórką. Cały proces przygotowania wykonujemy w naczyniu żaroodpornym i piekarniku, bez smażenia na patelni. Przygotowana w ten sposób pieczona pierś kaczki jest zawsze miękka i soczysta, ale z przypieczoną skórką. Pieczenie w soku pomarańczowym powoduje, że mięso nie wysycha, tłuszcz który wytapia się ze skórki dodatkowo zabezpiecza mięso przed wysuszeniem.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczona pierś kaczki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • pół papryczki chili
  • łyżka cukru

Składniki na sos pomarańczowy:

  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • łyżeczka startego imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
— wyciskarka do soku z pomarańczy, naczynie żaroodporne.

Reklamy Ads By Google

Uwaga: Warto kupić jedną pomarańczę więcej, jak by się okazało, że soku z wyciskania jest zbyt mało. Pomarańcze można zastąpić gotowym sokiem, do pieczonej piersi kaczki potrzebujemy około 500 ml soku, natomiast do sosu pomarańczowego około 250 ml soku. Warto jednak wycisnąć sok z pomarańczy samemu, będzie zdecydowanie smaczniejszy 😊

Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką

  1. W pierwszej kolejności nacinamy w kratkę skórę piersi z kaczki, następnie mięso z pominięciem skóry nacieramy tartym imbirem. Wyciskamy sok z 3 pomarańczy i odstawiamy do następnego kroku.
  2. Piersi z kaczki skórką do góry wkładamy do miski i zalewamy sokiem z pomarańczy, tak aby przykryć całe mięso, a skórka pozostawała na wierzchu. Odstawiamy mięso do marynowania do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 ℃ i przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Następnie do marynaty dodajemy anyż, pokrojoną papryczkę chili, cukier sól oraz pieprz i mieszamy.
  5. Marynatę wlewamy do naczynia, tak aby przykryć całe mięso, a skórka pozostawała na wierzchu. Następnie wstawiamy do piekarnika na dolny poziom i pieczemy przez 45 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie zdejmujemy pokrywkę, w razie potrzeby dolewamy marynaty, zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy kolejne 45 minut. Ważne, aby mięso podczas pieczenia było cały czas zanurzone w marynacie.
  8. Podczas ostatniego etapu pieczenia piersi z kaczki, przygotowujemy sos pomarańczowy. Wyciskamy sok z pomarańczy i łączymy wszystkie składniki w rondelku, następnie zagotowujemy.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Sos gotujemy kilka minut do momentu zgęstnienia. Następnie pieczoną pierś kaczki już na talerzu polewamy sosem pomarańczowym. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Pieczona pierś kaczki świetnie sprawdzi się z kaszą jęczmienną lub kaszą kuskus. Dobrze również będzie pasowała lekka sałatka z brzoskwiniami, winogronem lub pomarańczami.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kaczka pieczona z pomarańczami

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
3 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 426
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)