Pieczona pierś kaczki

Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką | Przepis na pieczoną pierś kaczki
Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką | Przepis na pieczoną pierś kaczki

Jak upiec pierś z kaczki żeby nie była sucha? Poznaj mój przepis pieczoną pierś kaczki w marynacie z imbiru i soku z pomarańczy. Jest to niezawodny przepis na soczystą pierś kaczki z chrupiącą skórką. Cały proces przygotowania wykonujemy w naczyniu żaroodpornym i piekarniku, bez smażenia na patelni. Przygotowana w ten sposób pieczona pierś kaczki jest zawsze miękka i soczysta, ale z przypieczoną skórką. Pieczenie w soku pomarańczowym powoduje, że mięso nie wysycha, tłuszcz który wytapia się ze skórki dodatkowo zabezpiecza mięso przed wysuszeniem.

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • pół papryczki chili
  • łyżka cukru

Składniki na sos pomarańczowy:

  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • łyżeczka startego imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego

Co będzie potrzebne?
— wyciskarka do soku z pomarańczy, naczynie żaroodporne.

Uwaga: Warto kupić jedną pomarańczę więcej, jak by się okazało, że soku z wyciskania jest zbyt mało. Pomarańcze można zastąpić gotowym sokiem, do pieczonej piersi kaczki potrzebujemy około 500 ml soku, natomiast do sosu pomarańczowego około 250 ml soku. Warto jednak wycisnąć sok z pomarańczy samemu, będzie zdecydowanie smaczniejszy 😊

Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką

  1. W pierwszej kolejności nacinamy w kratkę skórę piersi z kaczki, następnie mięso z pominięciem skóry nacieramy tartym imbirem. Wyciskamy sok z 3 pomarańczy i odstawiamy do następnego kroku.
  2. Piersi z kaczki skórką do góry wkładamy do miski i zalewamy sokiem z pomarańczy, tak aby przykryć całe mięso, a skórka pozostawała na wierzchu. Odstawiamy mięso do marynowania do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 ℃ i przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Następnie do marynaty dodajemy anyż, pokrojoną papryczkę chili, cukier sól oraz pieprz i mieszamy.
  4. Marynatę wlewamy do naczynia, tak aby przykryć całe mięso, a skórka pozostawała na wierzchu. Następnie wstawiamy do piekarnika na dolny poziom i pieczemy przez 45 minut.
  5. Następnie zdejmujemy pokrywkę, w razie potrzeby dolewamy marynaty, zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy kolejne 45 minut. Ważne, aby mięso podczas pieczenia było cały czas zanurzone w marynacie.
  6. Podczas ostatniego etapu pieczenia piersi z kaczki, przygotowujemy sos pomarańczowy. Wyciskamy sok z pomarańczy i łączymy wszystkie składniki w rondelku, następnie zagotowujemy.
  7. Sos gotujemy kilka minut do momentu zgęstnienia. Następnie pieczoną pierś kaczki już na talerzu polewamy sosem pomarańczowym. Smacznego!

Pieczona pierś kaczki świetnie sprawdzi się z kaszą jęczmienną lub kaszą kuskus. Dobrze również będzie pasowała lekka sałatka z brzoskwiniami, winogronem lub pomarańczami.

Zobacz również: Kaczka pieczona z pomarańczami

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (24 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?