Na skróty
Jak upiec pierś z kaczki żeby nie była sucha? Poznaj mój przepis pieczoną pierś kaczki w marynacie z imbiru i soku z pomarańczy. Jest to niezawodny przepis na soczystą pierś kaczki z chrupiącą skórką. Cały proces przygotowania wykonujemy w naczyniu żaroodpornym i piekarniku, bez smażenia na patelni. Przygotowana w ten sposób pieczona pierś kaczki jest zawsze miękka i soczysta, ale z przypieczoną skórką. Pieczenie w soku pomarańczowym powoduje, że mięso nie wysycha, tłuszcz który wytapia się ze skórki dodatkowo zabezpiecza mięso przed wysuszeniem.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczona pierś kaczki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 piersi kaczki
- 3 pomarańcze
- 2 łyżki startego imbiru
- 4 gwiazdki anyżu
- pół papryczki chili
- łyżka cukru
Składniki na sos pomarańczowy:
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1 pomarańcza
- łyżeczka startego imbiru
- szczypta ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Co będzie potrzebne?
— wyciskarka do soku z pomarańczy, naczynie żaroodporne.
Uwaga: Warto kupić jedną pomarańczę więcej, jak by się okazało, że soku z wyciskania jest zbyt mało. Pomarańcze można zastąpić gotowym sokiem, do pieczonej piersi kaczki potrzebujemy około 500 ml soku, natomiast do sosu pomarańczowego około 250 ml soku. Warto jednak wycisnąć sok z pomarańczy samemu, będzie zdecydowanie smaczniejszy 😊
Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką
- W pierwszej kolejności nacinamy w kratkę skórę piersi z kaczki, następnie mięso z pominięciem skóry nacieramy tartym imbirem. Wyciskamy sok z 3 pomarańczy i odstawiamy do następnego kroku.
- Piersi z kaczki skórką do góry wkładamy do miski i zalewamy sokiem z pomarańczy, tak aby przykryć całe mięso, a skórka pozostawała na wierzchu. Odstawiamy mięso do marynowania do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 ℃ i przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Następnie do marynaty dodajemy anyż, pokrojoną papryczkę chili, cukier sól oraz pieprz i mieszamy.
- Marynatę wlewamy do naczynia, tak aby przykryć całe mięso, a skórka pozostawała na wierzchu. Następnie wstawiamy do piekarnika na dolny poziom i pieczemy przez 45 minut.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę, w razie potrzeby dolewamy marynaty, zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy kolejne 45 minut. Ważne, aby mięso podczas pieczenia było cały czas zanurzone w marynacie.
- Podczas ostatniego etapu pieczenia piersi z kaczki, przygotowujemy sos pomarańczowy. Wyciskamy sok z pomarańczy i łączymy wszystkie składniki w rondelku, następnie zagotowujemy.
- Sos gotujemy kilka minut do momentu zgęstnienia. Następnie pieczoną pierś kaczki już na talerzu polewamy sosem pomarańczowym. Smacznego!
Pieczona pierś kaczki świetnie sprawdzi się z kaszą jęczmienną lub kaszą kuskus. Dobrze również będzie pasowała lekka sałatka z brzoskwiniami, winogronem lub pomarańczami.
Zobacz również: Kaczka pieczona z pomarańczami