Składnik Anyż
Anyż (Pimpinella anisum) to roślina jednoroczna należąca do rodziny selerowatych. Pochodzi z obszaru basenu Morza Śródziemnego, ale jest uprawiana w wielu regionach świata ze względu na swoje aromatyczne nasiona.
Nasiona anyżu są znane i wykorzystywane od starożytności w celach kulinarne, lecznicze i jako składnik wielu napojów alkoholowych. Posiadają charakterystyczny, słodki i korzenny smak, przypominający trochę smak kopru włoskiego.
W kulinarii, anyż jest często używany do przyprawiania wypieków, deserów i napojów. Znany jest też z wykorzystania w produkcji takich alkoholi jak pastis, ouzo czy sambuca.
Oprócz zastosowań kulinarnych, anyż jest również ceniony w medycynie naturalnej. Nasiona mają właściwości rozgrzewające, przeciwwzdęciowe i wykrztuśne, dzięki czemu są składnikiem wielu leków na kaszel i dolegliwości żołądkowe.
Jako roślina uprawna, anyż wymaga specyficznych warunków wzrostu, w tym umiarkowanego klimatu i dobrze przepuszczalnej gleby. Jednak ze względu na swoje liczne zastosowania, jest uprawiany w wielu krajach na świecie.