Makaron ze szparagami i krewetkami

Przepis na makaron ze szparagami i krewetkami
Przepis na makaron ze szparagami i krewetkami

Makaron ze szparagami i krewetkami to świetne lekko kremowe połączenie. Danie idealnie pasujące na kolację lub ważną uroczystość. Sezon na szparagi trwa w najlepsze w maju i czerwcu, więc te dwa miesiące są idealne do przygotowywania dań z ich udziałem. Mrożone krewetki — drugi ze składników można dostać o każdej porze roku. Podobnie jest w przypadku makaronu. Ja w swoim przepisie na makaron ze szparagami i krewetkami użyłem makaronu tagiatelle, ponieważ to właśnie ten makaron idealnie nadaję się do łączenia z sosami.

W przypadku makaronu ze szparagami sos przygotowywany jest na podstawie białego wina i śmietanki 30%. Zarówno wino jak i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej sprawdzi się wino słodkie lub pół słodkie. Ta nutka słodyczy doskonale podkreśli kremową konsystencję sosu i wyjątkowy smak owoców morza.

Składniki:

Co będzie potrzebne?
– ręcznik papierowy, głęboka patelnia albo wok, garnek do gotowania makaronu.

Przepis na makaron ze szparagami i krewetkami

  1. W pierwszej kolejności rozmrażamy krewetki, odcedzamy je z wody i osuszamy do sucha ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie myjemy szparagi i odłamujemy twarde końce. (Jak złamać twarde końce szparag? Same się złamią w odpowiednim miejscu przy próbie przełamania ich).
  3. W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie w dużym garnku według wskazówek na opakowaniu, następnie na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi i utrzymujemy gotującą się wodę.
  4. Podsmażamy na patelni na oliwie i maśle na złoty kolor drobno posiekany czosnek. Dodajemy krewetki smażmy jeszcze na szybkim ogniu około minutę, następnie doprawiamy szczyptą soli.
  5. Dodajemy wino i gotujemy około minuty do odparowania alkoholu. Dodajemy śmietankę i gotujemy około minuty do zgęstnienia sosu, następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
  6. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię, szparagi odkładamy na chwilę na bok. Mieszamy wszystko na patelni i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  7. Następnie na talerz wykładamy makron oraz na wierzch szparagi. Smacznego!

Makaron ze szparagami i krewetkami to idealna propozycja na kolację we dwoje 🙂

Zobacz recenzję patelni: Patelnia tytanowa wok WOLL

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (26 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?