Makaron ze szparagami i krewetkami

Reklamy Ads By Google

Makaron ze szparagami i krewetkami to świetne lekko kremowe połączenie. Danie idealnie pasujące na kolację lub ważną uroczystość. Sezon na szparagi trwa w najlepsze w maju i czerwcu, więc te dwa miesiące są idealne do przygotowywania dań z ich udziałem. Mrożone krewetki — drugi ze składników można dostać o każdej porze roku. Podobnie jest w przypadku makaronu. Ja w swoim przepisie na makaron ze szparagami i krewetkami użyłem makaronu tagiatelle, ponieważ to właśnie ten makaron idealnie nadaję się do łączenia z sosami.

W przypadku makaronu ze szparagami sos przygotowywany jest na podstawie białego wina i śmietanki 30%. Zarówno wino jak i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej sprawdzi się wino słodkie lub pół słodkie. Ta nutka słodyczy doskonale podkreśli kremową konsystencję sosu i wyjątkowy smak owoców morza.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron ze szparagami i krewetkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 200 g mrożonych krewetek
  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • pół łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
– ręcznik papierowy, głęboka patelnia albo wok, garnek do gotowania makaronu.

Reklamy Ads By Google

Przepis na makaron ze szparagami i krewetkami

  1. W pierwszej kolejności rozmrażamy krewetki, odcedzamy je z wody i osuszamy do sucha ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie myjemy szparagi i odłamujemy twarde końce. (Jak złamać twarde końce szparag? Same się złamią w odpowiednim miejscu przy próbie przełamania ich).
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie w dużym garnku według wskazówek na opakowaniu, następnie na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi i utrzymujemy gotującą się wodę.
  5. Podsmażamy na patelni na oliwie i maśle na złoty kolor drobno posiekany czosnek. Dodajemy krewetki smażmy jeszcze na szybkim ogniu około minutę, następnie doprawiamy szczyptą soli.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Dodajemy wino i gotujemy około minuty do odparowania alkoholu. Dodajemy śmietankę i gotujemy około minuty do zgęstnienia sosu, następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
  8. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię, szparagi odkładamy na chwilę na bok. Mieszamy wszystko na patelni i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Następnie na talerz wykładamy makron oraz na wierzch szparagi. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Makaron ze szparagami i krewetkami to idealna propozycja na kolację we dwoje 🙂

Zobacz recenzję patelni: Patelnia tytanowa wok WOLL

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments