Makaron ze szparagami i krewetkami to świetne lekko kremowe połączenie. Danie idealnie pasujące na kolację lub ważną uroczystość. Sezon na szparagi trwa w najlepsze w maju i czerwcu, więc te dwa miesiące są idealne do przygotowywania dań z ich udziałem. Mrożone krewetki — drugi ze składników można dostać o każdej porze roku. Podobnie jest w przypadku makaronu. Ja w swoim przepisie na makaron ze szparagami i krewetkami użyłem makaronu tagiatelle, ponieważ to właśnie ten makaron idealnie nadaję się do łączenia z sosami.
Na skróty
W przypadku makaronu ze szparagami sos przygotowywany jest na podstawie białego wina i śmietanki 30%. Zarówno wino jak i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej sprawdzi się wino słodkie lub pół słodkie. Ta nutka słodyczy doskonale podkreśli kremową konsystencję sosu i wyjątkowy smak owoców morza.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron ze szparagami i krewetkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 200 g mrożonych krewetek
- pęczek zielonych szparagów
- 150 g makaronu tagliatelle
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- pół łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz czarny
Co będzie potrzebne?
– ręcznik papierowy, głęboka patelnia albo wok, garnek do gotowania makaronu.
Przepis na makaron ze szparagami i krewetkami
- W pierwszej kolejności rozmrażamy krewetki, odcedzamy je z wody i osuszamy do sucha ręcznikiem papierowym.
- Następnie myjemy szparagi i odłamujemy twarde końce. (Jak złamać twarde końce szparag? Same się złamią w odpowiednim miejscu przy próbie przełamania ich).
- W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie w dużym garnku według wskazówek na opakowaniu, następnie na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi i utrzymujemy gotującą się wodę.
- Podsmażamy na patelni na oliwie i maśle na złoty kolor drobno posiekany czosnek. Dodajemy krewetki smażmy jeszcze na szybkim ogniu około minutę, następnie doprawiamy szczyptą soli.
- Dodajemy wino i gotujemy około minuty do odparowania alkoholu. Dodajemy śmietankę i gotujemy około minuty do zgęstnienia sosu, następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię, szparagi odkładamy na chwilę na bok. Mieszamy wszystko na patelni i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Następnie na talerz wykładamy makron oraz na wierzch szparagi. Smacznego!
Makaron ze szparagami i krewetkami to idealna propozycja na kolację we dwoje 🙂
Zobacz recenzję patelni: Patelnia tytanowa wok WOLL